Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 448,6 εκατ. ευρώ για 32 νέα αρδευτικά έργα


    Κλείδωσε η χρηματοδότηση 32 αρδευτικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 448,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

    Όπως τόνισε, τα νέα έργα πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Σχετικά με την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, ο υπουργός επεσήμανε ότι θα δεσμευθούν άλλα 85 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 72 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δράση που αφορά στους παλαιούς δικαιούχους.  Συγκεκριμένα, για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα υπάρξει υπερδέσμευση κατά 140%, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στην Ήπειρο κατά 120% και στις άλλες Περιφέρειες κατά 30%. Τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ δεσμεύονται για την αύξηση του προϋπολογισμού της Δράσης που αφορά σε νέους βιοκαλλιεργητές. Άλλα πέντε εκατομμύρια θα ενισχύσουν το Μέτρο Ενίσχυσης της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

    Για την ενίσχυση της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων, ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Τελικά εντάσσονται 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ, από την υλοποίηση των οποίων αναμένεται να προκύψουν 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι η πορεία της αξιολόγησής τους σε ορισμένες Περιφέρειες «είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ κάποιες άλλες υπολείπεται».

    Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προγραμματιστεί η καταβολή ενισχύσεων de minimis (οι λεγόμενες ήσσονος σημασίας ενισχύσεις), ύψους εννέα εκατ. ευρώ. Θα αφορούν αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, αλιείς που εκμεταλλεύονται δημόσια ιχθυοτροφεία σε λιμνοθάλασσες και αγρότες που παράγουν μανταρίνια (κλημεντίνες), αχλάδια «Κρυστάλλια», επιτραπέζια σταφύλια και καπνά των ποικιλιών «Κατερίνη» και «Μπασμάς».

    Επίσης, μετά τις εκλογές (στις 19 Ιουνίου) μετατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα και αφορούν την αλιεία,  τη δακοκτονία, την ίδρυση και λειτουργία εθνικών διεπαγγελματικών οργανώσεων αγροτικών προϊόντων και το νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

    Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες 

    Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης του ελληνικού Δημοσίου για τον ορισμό του βοσκότοπου. Το ευρωδικαστήριο δικαιώνει τη χώρα μας καθώς δέχεται ότι δεν είναι το είδος της βλάστησης που χαρακτηρίζει μία έκταση ως επιλέξιμο βοσκότοπο, αλλά η χρήση του. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπουργό,  οδηγεί στην ακύρωση προστίμου 5,5 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2010 στη χώρα μας (με αναδρομική ισχύ).

    Όσον αφορά στον τομέα των ελέγχων τροφίμων, σημείωσε ότι   ο διαγωνισμός για την προμήθεια 51 αυτοκινήτων τα οποία θα δοθούν σε ελεγκτές ολοκληρώθηκε ενώ εξασφαλίστηκε κονδύλι τριών εκατ. ευρώ για εξοπλισμό των κτηνιατρικών εργαστηρίων. Επίσης, όπως είπε, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η αύξηση του προσωπικού κατά 180 θέσεις.

    Εν αναμονή απόφασης για τα παρανόμως εκχερσωμένα

    Πάντως, ο υπουργός ήταν καθησυχαστικός σχετικά με τον μηχανισμό εξαγοράς δασικών εκτάσεων από εκείνους που τις εκχέρσωσαν παράνομα και τις καλλιεργούν, παρά την απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες δόθηκε η συγκεκριμένη δυνατότητα έναντι τιμήματος.

    Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι, η υπόθεση αφορά εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία μάλιστα επιδοτούνται. Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και λόγω της σοβαρότητάς του, οι δικαστές του Ε΄ τμήματος το παρέπεμψαν στην κρίση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    Όσον αφορά στους Δασικούς Χάρτες, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι οι περισσότεροι αγρότες έχουν κάνει τις σχετικές ενέργειες, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία έχει ομαλοποιηθεί. Όπως τόνισε,  όσο έχουν τα νομικά εργαλεία οι αγρότες για εξαγορά, δεν χάνουν τα δικαιώματά τους. Η διαδικασία εξαγοράς είναι ανοιχτή έως τον Αύγουστο 2020, αν και όπως είπε «προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα πει η Ολομέλεια του ΣτΕ».


    Πηγή: https://www.tovima.gr/2019/05/21/society/4486-ekat-eyro-gia-32-nea-ardeytika-erga-enisxyontai-oi-viologikes-kalliergeies/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.