Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 5D-AeroSafe: Τεχνολογία με drones για την ασφάλεια των αεροματεφορών στα υδατοδρόμια


    Η Κέρκυρα, οι Παξοί και η Πάτρα είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τα υδροπλάνα, καθώς με αποφάσεις των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τέθηκαν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων τους

    Τεχνολογία αιχμής με drones για την ασφάλεια των αεροματεφορών στα υδατοδρόμια, εφαρμόζει η «Κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Φορέων», στην οποία συμμετέχει και η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια.

    Πρόκειται για το έργο 5D-AeroSafe που προσφέρει λύσεις στα αεροδρόμια, στα συστήματα αεροναυτιλίας της πολιτικής αεροπορίας, αλλά και μια ειδική λύση για τα υδατοδρόμια. Μέσω του 5D-AeroSafe θα αξιοποιούνται τεχνολογίες drones καθώς και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδατοδρομίων το οποίο θα μεγιστοποιεί την ασφάλεια προσθαλασσώσεων και αποθαλασσώσεων των υδροπλάνων, θα ελαχιστοποιήσει το διαχειριστικό κόστος λειτουργίας των υδατοδρομίων και ταυτόχρονα θα προσφέρει μια πλήρη επιχειρησιακή εικόνα στους χειριστές και διαχειριστές των υποδομών. Το συγκεκριμένο επιχείρημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες με στόχο σε μία πιλοτική εφαρμογή στο υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αλλά και σε αεροδρόμια της Αγγλίας.

    Το έργο 5D-AeroSafe παρουσιάστηκε σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 14 και 15 Ιουνίου, ενώ η «Κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Φορέων», που το υλοποιεί, έχει ως συντονιστή τη gαλλική Airbus Defense and Space, με έντονο το ελληνικό στοιχείο, καθώς συμμετέχουν οι εταιρείες «Future Intelligence», «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Επίσης, μέλη της Κοινοπραξίας είναι η ENAC από την Γαλλία, η ITWL από την Πολωνία, η Vicomtech από την Ισπανία, η Airmap από την Γερμανία και η ισπανική Ferrovial που θα είναι ο δεύτερος τελικός χρήστης των αποτελεσμάτων του έργου. Τέλος στην κοινοπραξία συμμετέχει ως σύμβουλος και παρατηρητής η Eurocontrol.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία σε αυτές τις δυνατότητες και ειδικά το DGMove (The Commission’s Directorate-General for Mobility and Transport) προσπαθεί να ενισχύσει τα δίκτυα μεταφορών στην Ευρώπη δίνοντας λύσεις στις προκλήσεις της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε το έργο 5D-AeroSafe», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, Τάσος Γκόβας

    Από την πλευρά του, ο συντονιστής της κοινοπραξίας και στέλεχος της Airbus Defense and Space στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων συστημάτων, Philippe Chrobocinski, που βρέθηκε και στην αυτοψία η οποία έγινε από εκπροσώπους της «Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας» στο χώρο όπου επίκειται να λειτουργεί το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρίσκονται σε ένα σημαντικό σημείο στο έργο στο οποίο ξεκίνησαν την οργάνωση των δοκιμών του συστήματος».

    «Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη δοκιμή στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο στην Κέρκυρα ώστε να προετοιμαστούμε για τους πιλότους επίδειξης που θα τρέξουν μέσα στο 2023. Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών στην Κέρκυρα είναι σημαντικά για την Ελλάδα για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων. Οι δυνατότητες των drones θα επιτρέψουν την ευκολότερη καθημερινή λειτουργία των υδατοδρομίων, ρυθμίζοντας την ασφάλειά τους με νέες και αποδοτικές τεχνολογίες. Η διημερίδα που διεξήχθη στο νησί, έδειξε ότι το έργο είναι έτοιμο να υποστηρίξει αυτόν τον νέο τύπο λειτουργίας και οι τελικοί χρήστες να βελτιώσουν το σύστημα ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις τους», τόνισε ο κ. Chrobocinski.

    «Είναι σημαντικό ότι στο έργο έχει αναλάβει ελληνική μικρομεσαία εταιρεία τεχνολογίας την τεχνική διαχείριση καθώς αυτό εξασφαλίζει ότι οι τελικές λύσεις θα μπορούν να δίνονται και να συντηρούνται από ελληνικό φορέα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα να είναι προσιτές στους τελικούς χρήστες. Είναι πολύ σημαντικό ότι βρεθήκαμε στο μέρος όπου πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει το πρώτο υδατοδρόμιο της χώρας, να μιλήσουμε στους υπεύθυνους και να καταλάβουμε το πώς το διαχειρίζονται. Η μετατροπή αυτών των οδηγιών σε τεχνικές προδιαγραφές και τελικά σε λειτουργική λύση είναι το βασικό μέλημα της ομάδας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός διευθυντής της Κοινοπραξίας και CTO της Future Intelligence, Γεώργιος Μπόγδος.

    «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που εξειδικεύεται σε υδατοδρόμια και μετέχει σε τέτοια projects. Προσδοκούμε, μαζί με τους διακεκριμένους συνεργάτες μας από έξι διαφορετικές χώρες, να εκθέσουμε τις θετικές περιπτώσεις χρήσης Drones και να φέρουμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στο U-Space. Μια νέα εποχή στο UAV πρόκειται να ξεκινήσει, ανέφερε ο Station Manager του Υδατοδρομίου Κέρκυρας και εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, Γεώργιος Νικολούζος.

    Εκ μέρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ο ερευνητής, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, δρ Ευάγγελος Μαρκάκης επεσήμανε ότι «το ΕΛΜΕΠΑ συμμετέχει πολύ ενεργά στις εξελίξεις της τεχνολογίας και γενικότερα στη διασφάλιση της λειτουργίας καίριων συστημάτων πολιτικής προστασίας. Η επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής και η χρήση drones για την εποπτεία χρονοβόρων διαδικασιών σε κάθε τύπου αεροδρομίου- υδατοδρομίου μπορεί να βελτιστοποιήσει την λειτουργία αυτών. Το συγκεκριμένο έργο είναι επίσης σημαντικό για εμάς διότι εμπλουτίζει τη γνώση που προσφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματός μας», τόνισε.

    Η Κέρκυρα, οι Παξοί και η Πάτρα είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τα υδροπλάνα, καθώς με αποφάσεις των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τέθηκαν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων τους.

    «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την εταιρεία μας να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “5D-AEROSAFE” ως μέλος Κοινοπραξίας μαζί με την “AIRBUS” που είναι εταιρεία κολοσσός της παγκόσμιας αεροναυπηγικής βιομηχανίας, με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό “EUROCONTROL” και με άλλες σημαντικές εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα. H επιλογή της Ελληνικά Υδατοδρόμια έγινε με κριτήριο την ηγετική θέση που κατέχει στον τομέα των υδατοδρομίων, ώστε με την πολυετή εμπειρία της να συνεισφέρει στην προσπάθεια για ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και με ελάχιστη περιβαλλοντική επίπτωση, λειτουργία των υδατοδρομίων, μέσω καινοτόμων λύσεων», κατέληξε στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, Τάσος Γκόβας.


    Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/me-drones-o-elegchos-ke-i-diachirisi-ton-idatodromion-stin-ellada/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.