Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Deal Γερμανών με ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμένα Αλεξανδρούπολης


    Νέο mega deal ετοιμάζει η TPAINOΣE. Μετά την Cosco, με την οποία άνοιξε τον σιδηροδρομικό διάδρομο προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η διοίκηση της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με γερμανική εταιρεία, ανοίγοντας νέο διάδρομο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς την Τουρκία αλλά και προς τη Βουλγαρία.

     

     

    H νέα συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μεταφορές καθώς θα παρακάμπτει τον Βόσπορο και θα μεταφέρει με πλοίο κοντέινερ από τη Σμύρνη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από κει με τρένο για Γερμανία.

     

    Πρόκειται για εταιρεία γερμανικής ιδιοκτησίας που παράγει ηλεκτρικά είδη στη Σμύρνη (πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες) και τα οποία μεταφέρει πίσω στη Γερμανία. Σήμερα η μεταφορά των προϊόντων τους γίνεται μέσω Αδριατικής. Για τον λόγο αυτό πολλές εταιρείες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ανάμεσά τους και ισραηλινές εταιρείες τροφίμων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η συμφωνία μόνο με τη γερμανική εταιρεία θα αφορά περίπου έξι τρένα την εβδομάδα, συμφωνία μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή που έχει υπογραφεί με τη SONY που μεταφέρει 16 τρένα τον μήνα από τον Πειραιά προς τη ΝΑ Ευρώπη!

     

     

    DEAL Γερμανών με ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμένα Αλεξανδρούπολης

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις και με ισραηλινές εταιρείες για μεταφορά προϊόντων από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

     

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει στρατηγικές συμμαχίες με τις εταιρείες HUΑWΕΙ, SONY, HΡ και CISCO, μεταφέροντας 26 τρένα κάθε μήνα από τον Πειραιά. Τα 16 τρένα είναι της SONY, τα οκτώ της HΡ και τα υπόλοιπα δύο της HUΑWΕΙ και της CISCO.

     

    Οι συζητήσεις με τη γερμανική εταιρεία βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν, με την ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία να ταράζει τα νερά στην παγκόσμια μεταφορά προϊόντων, εξασφαλίζοντας μειωμένο χρόνο μεταφοράς αλλά και μείωση περίπου 50% στο κόστος!

     

    Σύντομα οι δύο πλευρές θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία με στόχο η μεταφορά προϊόντων να ξεκινήσει άμεσα.

     

    Ο δρόμος για να διεκδικήσει η χώρα μας κομμάτι της πίτας των εμπορευματικών μεταφορών από την Τουρκία άνοιξε με την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, που δημιούργησε μια νέα «πύλη» εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων από τη χώρα μας.

     

    Ουσιαστικά η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο θα συνδέσει το σιδηροδρομικό δίκτυο με τη Βουλγαρία (Βάρνα), ουσιαστικά παρακάμπτοντας τη θαλάσσια μεταφορά μέσω Βοσπόρου αλλά και την Τουρκία φτάνοντας στο λιμάνι της Σμύρνης.

     

    Απευθείας σύνδεση

     

    H απευθείας σύνδεση με Βάρνα θα λειτουργήσει σαν εναλλακτικό πέρασμα των προϊόντων από τον Βόσπορο, μειώνοντας τις περίπου 2,5 ημέρες που χρειάζεται σήμερα η μεταφορά σε περίπου 6 ώρες.

    «Αν και ολοκληρώθηκε η υποδομή, η μεγάλη πρόκληση είναι τώρα να βρεθούν οι εταιρείες που θα αλλάξουν τα δεδομένα με νέες συμφωνίες και θα ανοίξουν τον δρόμο για μεταφορά προϊόντων μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», τόνισε σε δήλωσή του στην «Η» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θ. Ζηλιασκόπουλος.

     

    H σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Αλεξανδρούπολης με το διεθνές δίκτυο θα καταστήσει το λιμάνι υψίστης στρατηγικής σημασίας, με τον σιδηροδρομικό άξονα Mπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, μέσω του οποίου θα παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου, για διάφορα φορτία και κυρίως κοντέινερ.

     

    H σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τα δύο λιμάνια υπάρχει εδώ και δεκαετίας και μάλιστα το βουλγαρικό της τμήμα αναβαθμίζεται με κοινοτικά κονδύλια, αλλά για 300 μέτρα η σύνδεση του δικτύου του ΟΣΕ με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν είχε ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρεται από την ΕΡΓΟΣΕ, το έργο αυτό αποτελεί μεγάλη αναπτυξιακή παρέμβαση για τη Θράκη και για τη χώρα ολόκληρη. Mε το έργο αυτό αναβαθμίζεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ισχυροποιείται η θέση της χώρας ως είσοδος των εμπορευματικών μεταφορών προς την Ευρώπη. H νέα σύνδεση θα αυξήσει την εμπορευματική κίνηση και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

     

    Παρά το γεγονός ότι το συνολικό κόστος είναι σχετικά μικρό (μόλις 3,1 εκατ. ευρώ), εντούτοις το έργο είναι τεράστιας εθνικής σημασίας, γιατί συνδέει το λιμάνι κατευθείαν με τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες Xώρες ελαχιστοποιώντας το κόστος.

     

    H σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

     

    assets_LARGE_t_942_44073502.JPG

     

     

    «H σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το εθνικό και ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο δημιουργεί έναν νέο κόμβο μεταφορών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με δυνατότητα να αλλάξει ροές παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων στρατηγικής σημασίας», αναφέρει μιλώντας στην «H» ο κ. Ζηλιασκόπουλος.

     

    Καθημερινά πλέον των 150 εμπορικών πλοίων διέρχονται τα στενά των Δαρδανελίων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, εξυπηρετώντας τα λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνα), της Ρουμανίας (Κωστάντζα), της Ουκρανίας (Οδησσός), της Ρωσίας (Νοβοροσίσκ, Καφκάζ) και άλλων Παρευξείνιων Κρατών. H διέλευση των στενών απαιτεί πολλές φορές 3-4 ημέρες, ανάλογα με τον καιρό, και υψηλά κόστη διέλευσης των πλοίων, που πολλές φορές ανέρχονται σε 100 χιλ. δολάρια η διέλευση.

     

    H σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης παρέχει τη δυνατότητα στους διαχειριστές αυτών των εμπορευματικών ροών να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να διοχετεύουν τα προϊόντα τους σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλκανικής σε λιγότερο από μία ημέρα! Άνθρωποι της αγοράς LOGISTICS εκτιμούν ότι δεδομένης της συγκεκριμένης στρατηγικής υποδομής σε σύντομο διάστημα θα δημιουργηθούν οι υπηρεσίες και δυνατότητες (σιδηροδρομικές και αποθηκευτικές) στη Θράκη που θα καταστήσουν τις ροές μέσω του λιμένα και του δικτύου τον ΟΣΕ ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.

     

    Μια μεγάλη επίσης αγορά της Νοτιανατολικής Μεσογείου είναι η Τουρκία και ιδιαίτερα οι περιοχές της Σμύρνης και Μυρσίνης, που έχουν μεγάλες ροές (πλέον των 20 εκατ. τόνων ετησίως) από και προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, κυρίως με βιομηχανικά προϊόντα δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών. Οι ροές από αυτές τις περιοχές προς τη Γερμανία και την Αυστρία εξυπηρετούνται είτε σιδηροδρομικά μέσω όμως θαλάσσιας διέλευσης του Βοσπόρου (μια ιδιαίτερα υψηλού κόστους μεταφορά) ή μέσω των λιμανιών της Αδριατικής και από εκεί σιδηροδρομικά προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

     

    «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προσφέρει μια ιδιαίτερα ελκυστική εναλλακτική για πολλές από αυτές τις ροές, μιας και είναι το κοντύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι σε αυτές τις αγορές αλλά και το πλησιέστερο σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Βουδαπέστη, η Βρατισλάβα και η Βιέννη (λιγότερο από 1.200 χλμ.). Ακόμη και το 5% αυτής της κίνησης αν προσελκύσει η Αλεξανδρούπολη, είναι ικανή να δημιουργήσει πλέον των 10.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας», τονίζει ο κ. Ζηλιασκόπουλος.

     

    Άλλες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος είναι επίσης αυτές του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που έχουν σημαντικές εμπορευματικές δραστηριότητες τόσο με τη Ρωσία όσο και με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

     

    «Πέραν όμως του εμπορικού ενδιαφέροντος υπάρχει και η εθνική/στρατηγική διάσταση σε αυτό το έργο. Για πρώτη φορά στην ιστορία δημιουργείται εναλλακτική για χώρες όπως η Ρωσία στα στενά των Δαρδανελίων. H σύνδεση αυτή δημιουργεί ουσιαστικά σιδηροδρομικά Δαρδανέλια, κάτι που πιστεύεται ότι δεν περνά απαρατήρητο από τη Μόσχα», επισημαίνει ο κ. Ζηλιασκόπουλος.

     

    H διαδρομή σήμερα

     

    Σήμερα, η σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιείται μέσω των στενών του Βοσπόρου. H σύνδεση αυτή, όμως, λόγω της μοναδικότητας αλλά και της γεωγραφίας της (περιορισμένο πλάτος σε πολλά σημεία), συνοδεύεται από σειρά προβλημάτων.

     

    Μεταξύ αυτών, τα σημαντικότερα είναι το υψηλό κόστος (είτε με τη μορφή τελών διέλευσης είτε με τη μορφή αυξημένου χρόνου διέλευσης) και ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων (θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος), ως αποτελέσματα της υψηλής συμφόρησής της. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι ο διάδρομος SΕΑ2SΕΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική διαδρομή της διάσχισης των στενών του Βοσπόρου για συγκεκριμένους τύπους φορτίων.

     

    Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα για τη διέλευση ενός φορτίου από τον Βόσπορο που ξεκινά από Πειραιά για Τσεχία απαιτούνται περίπου 120 χιλ. ευρώ, ενώ η ανάλογη μετακίνηση με το τρένο θα κόστιζε για ένα κοντέινερ 60.000 ευρώ!

     

    Στρατηγικός κόμβος στη Βόρεια Ελλάδα

     

    Την ισχυροποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικά από αυτά του Πειραιά, θα επιφέρει η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

     

    Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι από τα σημαντικότερα λιμάνια όλης της Ελλάδας. Πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης και είναι ο σπουδαιότερος εμπορικός κόμβος της περιοχής. Δέχεται επιβατηγά, εμπορικά, αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιφέρειας συνδέεται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υπάρχει η δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων από πλοία σε βαγόνια και αντίστροφα, σε δύο προβλήτες.

     

    H είσοδός του έχει άνοιγμα 155 μέτρα, το ελάχιστο βάθος του λιμανιού Αλεξανδρούπολης είναι τα 6,5 μέτρα και έχει τη δυνατότητα υποδοχής πλοίων μήκους έως 200 μέτρων. Προστατεύεται από δύο λιμενοβραχίονες, τον νοτιοδυτικό (προσήνεμο) και τον ανατολικό (υπήνεμο). H κατασκευή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα από Γάλλους κατασκευαστές που ήρθαν μετά από πρόσκληση των οθωμανικών τότε αρχών. Το 1880 κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων ο Φάρος που δεσπόζει ακόμα και σήμερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και που έγινε το σύμβολο της πόλης.

     

    Αποκρατικοποίηση

     

    «Δυνατό χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης θα μπορούσε να αποτελέσει η νέα αυτή σύνδεση αλλά και οι νέες συμφωνίες που θα προκύψουν από αυτή για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία γίνεται ακόμα πιο ελκυστική σε οποιοδήποτε αγοραστή.

     

    Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι ένας από τους τρεις ενδιαφερόμενους που είχαν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία, διεκδικώντας «πρόσβαση» σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, καθώς τα ρωσικά πλοία χρησιμοποιούν επί το πλείστον τον Βόσπορο για τη διακίνησή τους.

     

    Πηγή: http://technews-greece.blogspot.gr/2015/05/deal.html#.VWK5NE_tlBc και http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113531230





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Τι ζώο αυτός που έφτιαξε τον χάρτη .

     

    Εβαλε τον Πειραιά στην Κάρυστο , ο εφιάλτης του Γιώργη :mrgreen: , το Μόναχο στην Δρέσδη και την Σμύρνη την έκανε μεσόγεια .... :confused:

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    ο εφιάλτης του Γιώργη :mrgreen: , το Μόναχο στην Δρέσδη και την Σμύρνη την έκανε μεσόγεια .... :confused:

    +1

    :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

    και η Πόλη πέρασε στην Ασία..

    Edited by imhotep
    Link to comment
    Share on other sites

    Αλλά και 18 ώρες από Αλεξανδρούπολη στην Πόλη? (ακόμα και το τραινάκι μου το Maerklin πιό γρήγορα πάει :smile:)

     

    τελικά αυτός ο χάρτης έχει τίποτα σωστό?

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.