Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Eγνατία Οδός: Σχεδιάζει νέο διαγωνισμό διαχείρισης σταθμών διοδίων


    Σε νέο διαγωνισμό για την διαχείριση των σταθμών διοδίων προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η Εγνατία Οδός, δύο μήνες πριν την εκπνοή του συμβολαίου με τις Αττικές Διαδρομές. Την ίδια στιγμή παράταση έως το Γενάρη, έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων από τους υποψήφιους για την σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου.

    Τα τελευταία χρόνια η Εγνατία, ανανεώνει την σύμβαση με τους ιδιώτες για τα διόδια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού για την λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου. Έκπληξη προκαλεί πάντως η πληροφορία ότι το νέο συμβόλαιο συζητείται να είναι διάρκειας 1,5 έτους, περίοδος που φαίνεται να επαληθεύει πόσο μακριά βρίσκονται οι προβλέψεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

    Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2014 και τον είχαν κερδίσει οι “Αττικές Διαδρομές”, η εταιρεία που διαχειρίζεται και λειτουργεί την Αττική Οδό, η οποία ελέγχεται από τους ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ και μειοψηφικά από την γαλλική Egis Road.

    Στην επίμαχη σύμβαση προβλεπόταν ο όρος ότι η συνεργασία λύεται, σε περίπτωση που ο αυτοκινητόδρομος ιδιωτικοποιηθεί. Τελικά όχι μόνο δεν χρειάστηκε να λυθεί η σύμβαση αλλά η Εγνατία προσανατολίζεται σε νέο διαγωνισμό καθώς η συνεργασία με τις Αττικές Διαδρομές εκπνέει τέλη Δεκεμβρίου παρά την μικρή παράταση που μπορεί να δοθεί κατά 2 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το τρέχων συμβόλαιο είναι συνολικής αξίας 48 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι Αττικές Διαδρομές προβάλλουν ως φαβορί και στο νέο διαγωνισμό δεδομένου ότι με βάση τα τεύχη δημοπράτησης της τελευταίας διαγωνιστικής διαδικασίας, ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει εμπειρία σε υπηρεσίες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων με συγκεκριμένα κριτήρια και ικανοποιητικό κύκλο εργασιών.

    Η Εγνατία Οδός βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την λειτουργία δύο ακόμη σταθμών σε Ωραιόκαστρο και Ασπροβάλτα, για τους οποίους η διοίκηση είχε δηλώσει ότι θα τεθούν σε λειτουργία το α΄ δεκαήμερο Οκτωβρίου. Όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για το ύψος των διοδίων. Συνολικά στην Εγνατία Οδό λειτουργούν σήμερα 13 σταθμοί διοδίων.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα τιμολογιακή πολιτική, σύμφωνα με την οποία, η εταιρεία εξισώνει τις ταρίφες με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους. Έτσι η χιλιομετρική χρέωση που σήμερα είναι στα 3 ευρώ το χιλιόμετρο, θα πάει στα 5 ευρώ.

    Η νέα εμπορική πολιτική είχε δημοσιοποιηθεί με ΚΥΑ Τσακαλώτου -Σπίρτζη τον περασμένο Ιούνιο και ήταν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και για την προώθηση του διαγωνισμού παραχώρησης του οδικού άξονα.

    Υπενθυμίζεται ότι η τιμολογιακή πολιτική της Εγνατίας έχει επιστραφεί πίσω από την Κομισιόν για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι δεν ενσωμάτωνε την κοινοτική οδηγία για τιμολόγηση των βαρέων οχημάτων βάσει των εκπομπών των ρύπων και το δεύτερο ότι δεν έχουν πιστοποιηθεί οι σήραγγες του έργου από την «Ανεξάρτητη Αρχή Σηράγγων».


    Πηγή: https://www.newmoney.gr/business-stories/375341-egnatia-pane-gia-neo-diagonismo-diaxeirisis-stathmon-diodion



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    χωρις σχολια

    "Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα τιμολογιακή πολιτική, σύμφωνα με την οποία, η εταιρεία εξισώνει τις ταρίφες με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους. Έτσι η χιλιομετρική χρέωση που σήμερα είναι στα 3 ευρώ το χιλιόμετρο, θα πάει στα 5 ευρώ."

    Link to comment
    Share on other sites

    εννοείται ότι είναι 3 λεπτά το χιλιόμετρο...

    θα πάει 5 λεπτά...

    το οποίο είναι και πάλι φθηνότερο από τις υπόλοιπες παραχωρήσεις που είναι 6.4 λεπτά / χλμ

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.