Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τους μηχανικούς ζητά η Επιτροπή Ανταγωνισμού


    Κατάργηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το επάγγελμα του μηχανικού προτείνει, με γνωμοδότησή της προς το υπουργείο Υποδομών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

     

    Στις προτάσεις της Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «είναι αναγκαία η κατάργηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και όλων των σχετικών εγκυκλίων και η έκδοση ενός νέου και σύγχρονου (ανεξάρτητα από την καθ' ύλην αρμοδιότητα εκάστου υπουργείου) νομοθετήματος, το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτωνόλων των ειδικοτήτων των διπλωματούχων μηχανικών».

     

    Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, «με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπισθούν τα ζητήματα νομιμότητας των εγκυκλίων και θα αρθούν οι υπάρχουσες αντιφάσεις, αφενός μέσω του καθορισμού των ποιοτικών προσόντων που απαιτούνται για την απόκτηση του κάθε τίτλου (ακαδημαϊκοί τίτλοι, πείρα, εγγραφή σε επιμελητήριο κ.λπ.) και της περιγραφής του αντικειμένου με βάση το γνωστικό αντικείμενο σπουδών της κάθε ειδικότητας και αφετέρου με τον καθορισμό των ελάχιστων απαιτούμενων δραστηριοτήτων και εργασιών ανά τεχνικό έργο, διασφαλίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον».

     

    Προτείνεται επίσης από τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Δ. Αυγητίδη η πλήρης κατάργηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου καθώς επίσης και η ενσωμάτωση αντίστοιχων κανόνων που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο «την αυτορρύθμιση του επαγγέλματος των μηχανικών με σκοπό την παροχή αρτιότερων υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή και της δημόσιας ασφάλειας, χωρίς να εισάγουν περιορισμούς στην πρόσβαση στο επάγγελμα, στις υπηρεσίες και στον ανταγωνισμό, πλην των προβλέψεων για τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα, όπως αυτά υποδεικνύονται από τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης».

     

    Η 12σέλιδη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δικαιώνει στην πραγματικότητα όσους υποστηρίζουν ότι η δαιδαλώδης ελληνική νομοθεσία χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στη βάση ακαδημαϊκών τίτλων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η επάρκεια, η ουσιαστική πείρα και το πραγματικό ίχνος ενός μηχανικού στην αγορά.

     

    Στην ουσία, καθορίζει προληπτικά και μέσω κανονιστικών πράξεων αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες ακόμα και σε σύνθετα τεχνικά έργα ή εγκαταστάσεις υπέρ ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών. Έτσι, δε λαμβάνεται υπόψη η πείρα που απέκτησε ένας μηχανικός κατά τη διάρκεια της θητείας του ή το γεγονός πως εξειδικεύθηκε σε τομέα άλλον από αυτόν του πτυχίου του.

     

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει πως ορισμένες ειδικότητες μηχανικών «έχουν προνομιακή μεταχείριση σε βάρος κάποιων άλλων», χωρίς τα συγκεκριμένα προνόμια να δικαιολογούνται επαρκώς για επιστημονικούς ή άλλους λόγους. Αναφέρεται κυρίως στις ειδικότητες των πολιτικών μηχανικών και των ηλεκτρολόγων - μηχανολόγων μηχανικών οι οποίες απολαμβάνουν προνόμια τα οποία δεν μοιράζονται με άλλες ειδικότητες που διαθέτουν αντίστοιχη ειδίκευση και γνώση.

     

    Προτείνεται επίσης η αναθεώρηση του σημερινού μοντέλου με τα μητρώα μελετητών (27 διαφορετικές κατηγορίες) με βάση τα οποία οι μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής ή όχι σε διαγωνισμούς μελετών του δημοσίου.

     

    Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, «προτείνεται η ενοποίηση των διαφορετικών μητρώων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων κατόπιν αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου που αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές της μηχανικής, με παράλληλη κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών που αφορούν στην εγγραφή σε μεμονωμένα μόνο μητρώα ή και στην εγγραφή σε μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό υποκατηγοριών εντός του ίδιου μητρώου (δεδομένου ότι οι εν λόγω περιορισμοί είναι υπέρμετρα περιοριστικοί της επαγγελματικής ελευθερίας και στρεβλώνουν την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως στην αγορά των διαγωνιστικών διαδικασιών για δημόσια έργα)».

     

    Διαβάστε όλο το ΦΕΚ της γνωμοδότησης εδώ: Γνωμοδότηση Επιτροπής Ανταγωνισμού.pdf





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



     

     Το ίδιο θέμα με το "Νομοσχέδιο περί εξασκήσεως του επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου" είναι. Ας μην ξεκατινιαστούμε και εδώ...

     

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Ας μην ξεκατινιαστούμε και εδώ...

    γιατίίίίίί?

    θάναι η τρίτη φορά απ' το σεπτέμβριο (πάνω στο ίδιο θέμα γιατί τόχουμε κάνει κι αλλού)

    εγώ λέω οι ΑΜ και ΠΜ και ΤΕ να αφήσουν στους μηχανολόγους τον πρώτο λόγο αυτή τη φορά

    Link to comment
    Share on other sites

    Θα έλεγα για 65η φορά "εξετάσεις" αλλά δεν θα το πω γιατί σας κουράζω...
    Επειδή κάποιοι βρέθηκαν αργόμισθοι με 1500 το μήνα το κράτος θεωρεί ότι όλοι έχουν 2 χίλιαρα και 3χίλιαρα καθαρά το μήνα στην τσέπη και σου ζητάει το 50εύρω παράβολο για μια αίτηση στον ΑΣΕΠ και άλλα γραφικά (ο μισθός του σκλάβου-φαντάρου στα 8.60 βέβαια δεν αναπροσαρμόζεται όπως τα τέλη κυκλοφορίας)
    Επειδή σιγά σιγά με τα τεκμήρια, τα τέλη επιτηδεύματος τα λοιπά χαρτόσημα/παράβολα και τις προκαταβολές θα πάρει πολύς κόσμος δρόμο απ το επάγγελμα θα δουλέψουμε σαν άνθρωποι, 50 ευρώ η ώρα...
    Όταν δούμε τον πρώτο δημόσιο υπάλληλο να παραιτείται και να ανοίγει τεχνικό γραφείο θα ξέρουμε ότι η αγορά είναι υγιής.

    Edited by skyliner34
    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    Κάνοντας search στο PDF δεν βρίσκω καμία αναφορά σε ΤΕΙ και τεχνολόγους μηχανικούς (εξαίρεση μια παράγραφος περί τεχνικού ασφαλείας και μια υποσημείωση)

    Link to comment
    Share on other sites

    άσχετο... οι αγροτες πηραν αυτο που ηθελαν γιατι κατεβηκαν με τα τρακτερ και έκλεισαν τους δρομους... εμεις οι μακ... θα συνεχιζουμε να πληρωνουμε τελη επιτιδευματια  τσμεδε και 26% απο το πρωτο ευρω... και να σκεφτείς οτι οι αγροτες ειναι οι μόνοι που δεν καταλαβαινουν κριση... άχρηστο ΤΕΕ ...

    Link to comment
    Share on other sites

    Και τι θες να κάνουμε βρε φίλε, να κατέβουμε με τους διαβήτες και τα λογισμικά στους δρόμους κουβαλώντας φακέλους? Το πολύ πολύ να μαζέψουμε κανά χρήμα από τους περαστικούς ως θίασος....

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Πρώτον προσωπικά πήγα, δεύτερον τι περιμένεις να σηκώσει το ΤΕΕ το λάβαρο της επανάστασης ενάντια στην ελληνική ή τροικανή πολιτική? Πλάκα με κάνεις τώρα?

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.