Jump to content
Ακολουθήστε το Michanikos.gr στο Instagram! ×
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural



  • Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια παραμένουν κλειστά, ακόμη και για δεκαετίες, καθώς οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, οι συχνές αλλαγές απαιτήσεων και η απουσία χρηματοδοτικών - φορολογικών κινήτρων αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

    Παρότι διαθέτει ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα κτιριακά αποθέματα στην Ευρώπη, η Ελλάδα εξακολουθεί να δυσκολεύεται σημαντικά στην επαναχρησιμοποίηση διατηρητέων και παλαιών βιομηχανικών ακινήτων. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερα από τα μισά διατηρητέα κτίρια στην Αθήνα να παραμένουν σήμερα κλειστά, συχνά για δεκαετίες.

    Οι λόγοι δεν είναι μονοδιάστατοι, καθώς όπως επισημαίνουν ειδικοί τα εμπόδια είναι τεχνικά, θεσμικά, χρηματοδοτικά και κυρίως χρονικά.

    Το πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο αφορά τα ίδια τα κτίρια. Κάθε διατηρητέο ή παλαιό βιομηχανικό ακίνητο αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ο βαθμός φθοράς, ο τρόπος χαρακτηρισμού του, αν πρόκειται για μνημείο ή απλώς για κτίριο με προστατευόμενες όψεις, επηρεάζουν καθοριστικά το εύρος των παρεμβάσεων.

     

    image-8-1024x768.png

    Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι μέχρι και το τέλος του έργου δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια το τελικό κόστος και το χρονοδιάγραμμα. Σε τέτοιου είδους έργα «είναι βέβαιο ότι θα πέσεις έξω», τόσο οικονομικά όσο και χρονικά. Όλα τα μεγάλα έργα αποκατάστασης διατηρητέων που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα κόστισαν τελικά περισσότερο και χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο από τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό καθιστά τέτοιες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ιδιαίτερα για ιδιώτες developers που καλούνται να απορροφήσουν απρόβλεπτες επιβαρύνσεις.

    Αν υπάρχει ένας παράγοντας που θεωρείται καθοριστικός, αυτός είναι ο χρόνος. Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, οι αλλεπάλληλες εγκρίσεις, οι αρχαιολογικές έρευνες και οι συχνές αλλαγές απαιτήσεων μετατρέπουν τον χρόνο στον μεγαλύτερο εχθρό τέτοιων έργων. Ειδικά σε περιοχές ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας, όπως το κέντρο της Αθήνας, κάθε στάδιο μπορεί να ανοίξει νέο κύκλο εγκρίσεων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πολλά ακίνητα παραμένουν κλειστά, καθώς η αβεβαιότητα αποθαρρύνει τους επενδυτές πριν καν ξεκινήσουν.

    Απουσία χρηματοδοτικών κινήτρων

    Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σήμερα στοχευμένα χρηματοδοτικά ή φορολογικά κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση διατηρητέων και βιομηχανικών ακινήτων. Παρότι κατά καιρούς έχουν συζητηθεί προγράμματα επιδότησης, αυτά δεν έχουν αποκτήσει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.

    Για έναν developer, ένα τέτοιο έργο αντιμετωπίζεται ουσιαστικά όπως οποιοδήποτε άλλο, καθαναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος και το ρίσκο, χωρίς ειδική στήριξη. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εξετάζουν τη χρηματοδότηση με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας και συχνά με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, λόγω της αβεβαιότητας που συνοδεύει τέτοια projects.

    Η σύγκριση με αγορές όπως η Ολλανδία και η Γερμανία είναι αποκαλυπτική. Εκεί, η επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κτιρίων αποτελεί συνειδητή στρατηγική επιλογή, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και για λόγους αστικής πολιτικής.

    image-9-1024x670.png

    Οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι σαφείς και προβλέψιμες, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ υπάρχει θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ επενδυτών, δημόσιων φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο επενδυτής γνωρίζει από την αρχή τι τον περιμένει.

    Στην Ελλάδα, αντίθετα, απουσιάζει μια ενιαία στρατηγική. Η πολυνομία, οι αντικρουόμενες αρμοδιότητες και η έλλειψη συντονισμού δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά.

    Μονόδρομος η επαναχρησιμοποίηση του παλαιού αποθέματος 

    Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Περισσότερο από το 50% του κτιριακού αποθέματος είναι άνω των 50 ετών, γεγονός που από μόνο του καθιστά την επαναχρησιμοποίηση μονόδρομο. Παράλληλα, υπάρχει έντονη ζήτηση για νέες χρήσεις, ξενοδοχεία πόλης, κατοικία, serviced apartments και σύγχρονους χώρους γραφείων.

    Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, όταν τέτοια έργα ολοκληρώνονται σωστά, μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος, αλλά και ισχυρές επενδυτικές αποδόσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες με εμπειρία στον τομέα έχουν στραφεί στρατηγικά στην επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κτιρίων, αντί για νέες κατασκευές.

    Τα διατηρητέα και τα παλιά βιομηχανικά ακίνητα δεν μένουν κλειστά επειδή «δεν αξίζουν», αλλά επειδή το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να αξιοποιηθούν είναι εξαιρετικά απαιτητικό και αβέβαιο.

    Χωρίς ταχύτερες διαδικασίες, ξεκάθαρους κανόνες και στοχευμένα κίνητρα, η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου αποθέματος θα συνεχίσει να εξαρτάται από λίγους και τολμηρούς επενδυτές και όχι από μια οργανωμένη εθνική στρατηγική αστικής αναγέννησης.


    Πηγή: https://www.energodromio.gr/real-estate/diatiritea-ktiria-ellada-axiopoiisi-ependiseis/



    Engineer

    User Feedback

    Recommended Comments

    BAS

    Posted (edited)

    Και πριν φτάσουμε στους επενδυτές, ας δούμε τους έρημους ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων, είτε διατηρητέων, είτε μη διατηρητέων που πλησιάζουν τα μεν κτίρια τα 100 χρόνια, συχνά τα έχουν ξεπεράσει και οι ιδιοκτήτες που γεννήθηκαν σε αυτά έχουν περάσει τα 70, 80 ή και τα 90 χρόνια τους και πρέπει από την σύνταξη τους να πληρώνουν υπέρμετρο ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα έχουν τεράστια κόστη θέρμανσης και ψύξης και υψηλού κόστους απαιτήσεις συντήρησης. 

    Ετσι για ενημέρωση, τέτοιο σπίτι στην Αθήνα, έχει κόστος θέρμανσης για τους 4 μήνες του χειμώνα, πάνω από 15 - 20 ευρώ το τμ. Και θέρμανση εννοούμε να είσαι στους 18 βαθμούς εσωτερικά. 

    Και εδώ έχουμε και άλλες γελοιότητες.

    Υπάρχουν ομάδες και σύλλογοι που παριστάνουν τους ειδικούς και τους κήνσορες και τους τιμητές, ειδικά όταν κάποια μη διατηρητέα, οδεύουν προς κατεδάφιση, αφού οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε αυτά και έχουν δεσμούς, δεν είναι αιώνιοι, ενώ οι κληρονόμοι τους έχουν τις δικές τους ανάγκες. 

    Οι τιμητές λοιπόν, συνήθως πρώην δημόσιοι υπάλληλοι σε πρόωρη σύνταξη που τους πληρώναμε όλη τους την ζωή για να κάνουν την γνωστή χαλαρή δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου με τις γνωστές σε όλους χαμηλές εντάσεις, αφού στα 50-60 τους που βγήκαν στην σύνταξη είναι και ξεκούραστοι, παριστάνουν τους επιβλέποντες της ύπαρξης αυτών των κτιρίων. 

    Τζάμπα μάγκες βέβαια, αφού αν η κυβέρνηση έλεγε ότι αυτά τα κτίρια, θα πρέπει να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και να έχουν μία επιδότηση 20 ευρώ το τμ κάθε χρόνο και αυτά τα λεφτά θα έπρεπε να πάνε στον ΕΝΦΙΑ των άλλων που μένουν όπως και οι τιμητές σε διαμερίσματα, τότε θα ξεσηκώνονταν. 

    Οσο για τα διατηρητέα, έχουμε και άλλη ιστορία με την απόφαση του ΑΠ του 2013 που δεν επιτρέπει την Σ.Ο.Ι. σε αυτά και απαιτεί να εκποιηθούν.

    Οπότε αν δεν βάλει λίγο το κράτος το χέρι στην τσέπη για κάποιες μικρές επιδοτήσεις για τα παλιά ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει γενναίες φοροαπαλλαγές σε αυτά, σε 14 χρόνια, όλα τα προπολεμικά ακίνητα θα είναι άνω των 100 ετών και θα είναι σε έλεγχο από την Νεωτέρων Μνημείων, είτε είναι διατηρητέα είτε όχι, απλά θα πάμε σε γκρέμισμα όλων των μη διατηρητέων, ενώ τα διατηρητέα που δεν είναι σε καλή κατάσταση θα αφήνονται να καταρρεύσουν. 

    Edited by BAS


    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.