Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Διαδικασία αίτησης διόρθωσης μετά την κύρωση του δασικού χάρτη


    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναμόρφωσης των δασικών χαρτών της χώρας και ήδη δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι πρώτες περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη.

    Ομως, ακόμα και μετά την κύρωση δίνεται ευκαιρία στους πολίτες να διορθώσουν τα λάθη στους δασικούς χάρτες χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, εφόσον αντιλήφθηκαν έστω και καθυστερημένα ότι λανθασμένα τα αγροτεμάχιά τους εμφανίζονται σαν δασικές εκτάσεις στους κυρωμένους δασικούς χάρτες. Σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνονται αντιρρήσεις, αλλά αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως στις τοπικές Διευθύνσεις Δασών, για να μπορέσει η υπηρεσία να προβεί στη διόρθωσή τους. Ο εντοπισμός των σφαλμάτων αφορά σε πολλές περιπτώσεις ανακρίβειας και ασάφειας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τους δασικούς χάρτες και η διόρθωση των σφαλμάτων κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι μετά την κύρωση του δασικού χάρτη οι πολίτες έχουν μόνο το δικαίωμα να κινηθούν νομικά.

    Σε ποιες περιοχές κυρώθηκαν οι αναμορφωμένοι δασικοί χάρτες μέχρι σήμερα;

    ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΑΧΑΙΑΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΔΡΑΜΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΗΛΕΙΑΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΛΕΣΒΟΥ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΣΑΜΟΥ, ΣΕΡΡΩΝ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ           

    Μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα γίνει και η κύρωση των υπολοίπων περιοχών.

    Σε ποιους αφορά η αίτηση διόρθωσης;

    Αφορά στους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης εκτός σχεδίου πόλης στις περιοχές όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης του δασικού χάρτη.

    Πού μπορώ να ενημερωθώ;

    Ο δασικός χάρτης είναι διαθέσιμος στις ιστοσελίδες www. Ktimatologio.gr. και στις Δ/νσεις Δασών. Επίσης αν δεν ξέρετε την ακριβή θέση του χωραφιού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε τοπογράφο μηχανικό για να εντοπίσει το ακίνητό σας και να σας συμβουλέψει αν όντως εμφανίζεται το ακίνητο σαν δασικό στον δασικό χάρτη και τι πρέπει γίνει ώστε να διορθωθεί.

    Ποια δικαιολογητικά καταθέτω;

    Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει τα εξής:

    1. Σχετική αίτηση προς τη Δ/νση Δασών
    2. Συμβόλαιο της ιδιοκτησίας του
    3. Το Ε9
    4. Φωτοτυπία Ταυτότητας
    5. Συντεταγμένες της έκτασης σε ΕΓΣΑ 87
    6. Εγγραφα της Διοίκησης (π.χ. παραχωρητήριο, πράξη χαρακτηρισμού κ.λπ.)

     

    Ποια είναι τα λάθη, που διορθώνονται;

    Τα λάθη διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

    1. Σφάλματα, που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

    Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.

    1. Σφάλματα, που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών.

    Να μην περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή, που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις άκρες των χωραφιών, που συνορεύουν με δασική έκταση, όπου το φούντωμα της φυλλωσιάς βρίσκεται εντός ιδιωτικής αγροτικής έκτασης.

    1. Σφάλματα, που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν σε μορφή ή χαρακτήρα).

    Για παράδειγμα, να εμφανίζεται σαν δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε σαν δάσος.

    1. Σφάλματα, που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης).

    Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ ΔΧ κ.λπ).

    1. Σφάλματα, που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

    Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις, που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στον χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.

    1. Σφάλματα, λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων.

    Ως πεδινές θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και θα πρέπει να φαίνονται ως «άλλης μορφής/κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.

    1. Σφάλματα, λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών.

    Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια, που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.

    1. Σφάλματα, λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων.

    Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες), που δημιουργούνται επί ιδιωτικών γεωργικών εκτάσεων, με σκοπό την υλοτομία, τη διακίνηση και εμπορία δασικών προϊόντων.

    1. Ειδικά σφάλματα, που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

    Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις, όπως να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ.

    Ποιος εξετάζει την αίτηση προδήλου σφάλματος;

    Οι αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος εξετάζονται από τη Δ/νση Δασών και δεν πηγαίνουν στις Επιτροπές Αμτιρρήσεων.

    Εφόσον υπάρχουν συμφωνία και αποδοχή για το πρόδηλο του σφάλματος γίνεται η σχετική διόρθωση.

    Μπορεί να διορθωθεί και ο κυρωμένος δασικός χάρτης;

    Ναι. Γίνεται κατ’ εξαίρεση αναμόρφωση του δασικού χάρτη, παρά τη μερική ή ολική κύρωσή του.

    Πότε γίνεται αναμόρφωση του δασικού χάρτη;

    Η αναμόρφωση του δασικού χάρτη μετά τη μερική ή ολική κύρωσή του επιτρέπεται μόνο είτε σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο δασικός χάρτης έχει σφάλματα ως προς την αποτύπωση της θέσης και των ορίων των τμημάτων του, λαμβανομένων υπόψη και των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων είτε κατόπιν αποδοχής αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του κυρωθέντος δασικού χάρτη.

    Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται επίσης η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη, εκτός από την προαναφερόμενη περίπτωση διόρθωσης προδήλου σφάλματος, με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών ή με δικαστικές αποφάσεις επί του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων των ημιορεινών, ορεινών και ανωμάλων εδαφών ή με διοικητικές πράξεις που αφορούν σε περιοχές με εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή σε εκτάσεις που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα πριν τις 11.6.1975 και αποτυπώθηκαν εσφαλμένα κατά την κατάρτιση του δασικού χάρτη.

    Η αναμόρφωση του δασικού χάρτη κυρώνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Δασών, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Δασών και έγκρισή της από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


    Πηγή: https://www.taxydromos.gr/Real%20Estate/471303-aithsh-diorthwshs-meta-thn-kyrwsh-toy-dasikoy-xarth.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.