Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εκτός σχεδίου δόμηση: Ετοιμάζεται μεταβατική ρύθμιση για να συνεχιστεί η οικοδομησιμότητα


    Μεταβατική ρύθμιση που θα δώσει “ανάσα” σε χιλιάδες ιδιοκτήτες των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 176/2023, ακύρωσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο, αφού έκρινε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για την ανέγερση ακινήτου. Οι δρόμοι όμως της εκτός σχεδίου περιοχές στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν είναι νομίμως χαρακτηρισμένοι. Σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν νοείται ούτε οι πολίτες να επιδιώκουν την οικοδόμηση οικοπέδων που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις ούτε οι πολεοδομίες να εκδίδουν οικοδομικές άδειες γι’ αυτές. Κατ’ επέκταση, δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, καθώς ο κανόνας αυτός θεωρείται προβλέψιμος.

    Το ΥΠΕΝ, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση ενόψει των εκλογών, διαμηνύει ότι θα δώσει λύση για να συνεχιστεί η οικοδομησιμότητα των εκτός σχεδίου γηπέδων άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, μέσω μεταβατικής ρύθμισης την οποία έχει ήδη έτοιμη προς ψήφιση, μέχρι την κύρωση του συνολικού κοινόχρηστου δικτύου. Ωστόσο, σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να διατυπωθεί νομικά και τεχνικά η διορθωτική μεταβατική νομοθετική ρύθμιση.

    Παράλληλα, το ΥΠΕΝ πρόκειται να εκδώσει σχετική οδηγία εφαρμογής της μεταβατικής ρύθμισης προς τις ΥΔΟΜ της χώρας, οι οποίες με βάση την απόφαση του ΣτΕ έχουν “παγώσει” τις οικοδομικές άδειες και τις προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου δόμηση, θέτοντας παράλληλα προς το ΥΠΕΝ ερωτήματα εάν πρέπει να προχωρήσουν και σε αναστολή αδειών, που έχουν ήδη εκδοθεί ή και υλοποιηθεί.


    Πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/peribalon/poleodomiki-quot-vomva-quot-gia-tin-ektos-schedioy-domisi-etoimazetai-metavatiki-rythmisi/



    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δε μας λένε  όμως ποιες θα είναι αυτές οι "μεταβατικές" και τι νομική ισχύ θα έχουν, από τη στιγμή που δεν θα εναρμονίζονται με την απόφαση 176/23 Στε. Εικάζω ότι θα πετάξουν και πάλι την μπάλα στην εξέδρα και θα γράφουν τις γνωστές ακαταλαβίστικες μπουρδολογίες απλώς για να πετάξουν την καυτή  πατάτα μερικούς μήνες παραπέρα. Η κτηματαγορά εδώ και 2 μήνες έχει παγώσει σε ότι αφορά τα εκτός σχεδίου γήπεδα. Ο κόσμος  είναι ανάστατος. Οι Πολεοδομίες (όχι όλες) έχουν κάνει "λευκή απεργία" και δεν εκδίδουν άδειες (γιατί άραγε αφού ο νόμος παραμένει σε ισχύ και δεν έχει αλλάξει καθώς το ΣτΕ δεν νομοθετεί, παρά μόνο η ελληνική Βουλή) και η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό δεν είναι η καλύτερη διότι φανταστείτε εμάς στην θέση των ξένων αγοραστών που έδωσαν τα χρήματά τους να αγοράσουν εκτός σχεδίου γήπεδο και σήμερα ανακαλύπτουν ότι δεν θα μπορούν να τα χτίσουν. Πραγματικά έλεος με αυτές τις αποφάσεις στε. Ειδικά η επίμαχνη, "αγνόησε" παντελώς το επίμαχο άρθρο του Ν. 3212/03 όπου αναφέρεται ρητά ότι το απαιτούμενο πρόσωπο 25 μ σε αναγνωρισμένο δρόμο δεν ισχύει για γήπεδα προυφιστάμενα της 31/12/2003. Κανείς δεν όφειλε να γνωρίζει ούτε να διαβάζει δικαστικές αποφάσεις ενώ ο νόμος ήταν και παραμένει σε ισχύ. και δίνει την δυνατότητα σε γήπεδα προϋφιστάμενα της 31.12.2003 να οικοδομούνται ακόμη και χωρίς πρόσωπο (τυφλά) με την μόνη υποχρέωση για έκδοση Ο.Α την ύπαρξη δουλείας διόδου.

    Edited by Pavlos33
    Link to comment
    Share on other sites

    Το ότι ζούμε σε ανυπόληπτο κράτος είναι γνωστό από καιρό

    Γιατί όμως φροντίζουν να μας το θυμίζουν διαρκώς?

    Θα μπορούσαν να το λύσουν με δυο λόγια, αλλά φαίνεται ότι το στε λειτούργησε ως λαγός σε μια στημένη υπόθεση.

    και το τεε, κάνει την πάπια

    τι μπλέξιμο κι αυτό με το ζωικό βασίλειο...

    Edited by tetris
    Link to comment
    Share on other sites

    έστω   αύριο πρέπει να παραδώσω τοπογραφικό διάγραμμα για  τεμάχιο 4500τμ προ2003 χωρίς δρόμο...μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο η μήπως περιμένουμε καμμιά εβδομάδα καλύτερα ? 

    Link to comment
    Share on other sites

    3 ώρες πριν, KOKARADI said:

    έστω   αύριο πρέπει να παραδώσω τοπογραφικό διάγραμμα για  τεμάχιο 4500τμ προ2003 χωρίς δρόμο...μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο η μήπως περιμένουμε καμμιά εβδομάδα καλύτερα ? 

    Ποιος ζήτησε τοπογραφικό μέσα σε αυτή την ασάφεια και για ποιο λόγο; Μη  μου πεις ότι υπήρξε "αυτόχειρας" αγοραστής;

    Για να καταλάβεις πόσο στημένο ήταν το έργο, δες 3 ποστ παραπάνω το δίδαγμα με τον λαγό που αναφέρει ο tetris.

    Eξυπακούεται ότι δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να πάρει το πολιτικό κόστος (ενώ από ότι φαίνεται είναι προαποφασισμένο ίσως και χρόνια πριν) για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης όπως την ξέραμε ως σήμερα. Το αν θα βγει προσεχώς μια εγκύκλιος που να λέει για παράδειγμα ότι τα προ 85 οικοδομούνται ανεξαρτήτως προσώπου, ή τα μετά του 85 να χρειάζονται πρόσωπο και να ορίζει τους δρόμους που θεωρούν κοινόχρηστους, επί της ουσίας αυτό δεν λέει τίποτα. Απλώς, θα συνεχίσει να αιωρείται μια συγκεχυμένη κατάσταση μέχρι να υπάρξει κάποια στιγμή τροποποίηση του ΠΔ του 85 δια νόμου. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Από ότι διαδίδεται στα διάφορα sites, η μεταβατική ρύθμιση μέχρι την αναγνώριση όλων των δρόμων της χώρας (σε αυτό γελάμε...) η οποία αναμένεται την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα,  είναι πιθανό να απαλλάσσει τα προ 85 από την απαίτηση προσώπου. Την κρατούν μυστική ακόμα (τρομάρα τους).  Τώρα, οι πωλητές βιάζονται και δικαίως, αλλά οι αγοραστές είναι επίσης ενημερωμένοι για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Για επικοινώνησε με τους αγοραστές μήπως και ακυρώθηκε τελικά η πώληση. Πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχει ασάφεια και αναντιστοιχία μεταξύ ισχύοντος νόμου οπου ρητά ορίζεται ότι ακόμη και τα τυφλά προ 31.12.2003 είναι άρτια και απόφασης 176/23 ΣτΕ (το ΣΤΕ δεν νομοθετεί) που αφοροά συγκεκριμένη περίπτωση στο νησί της Πάτμου.

    Link to comment
    Share on other sites

    οπότε αν είναι να δοθεί "αυριο"  και πρίν την ερχόμενη  Τετάρτη τοπογραφικο διάγραμμα για  τεμαχιο (προ 1985) χωρίς τον απαιτούμενο δρόμο αυτο  θα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο  

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.