Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η πολύπλοκη νομοθεσία θα οδηγήσει σε μια νέα "γενιά τακτοποιημένων αυθαιρέτων"


    Φόβους ότι η πολύπλοκη νομοθεσία θα οδηγήσει σε μια νέα «γενιά τακτοποιημένων αυθαιρέτων», λόγω λαθών από άγνοια ή βιασύνη στις δηλώσεις, εξέφρασε η τοπογράφος μηχανικός, M.Sc. Πολεοδομίας - Χωροταξίας, Γραμματή Μπακλατσή, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, με θέμα την "Αυθαίρετη Δόμηση".

     

    Οπως ανέφερε "ο Νόμος βάζει ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά τη βεβαίωση του μηχανικού για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικής πράξης, που δεν είναι απλώς ένα δικαιολογητικό, αλλά ουσιαστικά εκείνος ο τρόπος για να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και να μπει κόκκινη γραμμή. Ο μηχανικός θα πρέπει να είναι προσεκτικός στην έκδοση αυτών των βεβαιώσεων για το τι είναι αυθαίρετο ή μπορεί να υπαχθεί στις κατηγορίες των αυθαιρέτων. Εχουμε, όμως, πάρα πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο που γίνεται η όλη διαδικασία, γιατί ναι μεν ο Νόμος είναι στο τελείωμά του καθώς λήγει 5 Φεβρουαρίου, όμως το τοπίο είναι πολύ θολό και υπάρχουν πολλά προβλήματα" σύμφωνα με τον taxydromos.gr

     

    Φοβάμαι, συμπλήρωσε, ότι "σε λίγο καιρό θα μιλάμε για μία καινούργια γενιά αυθαιρέτων, των τακτοποιημένων αυθαιρέτων. Ενώ τακτοποιούμε αυθαίρετα, ίσως ο τρόπος που γίνεται αυτό να μην είναι ο σωστός όσον αφορά στο πρόστιμο, το χρόνο απόδειξης της δημιουργίας του. Αυτά θα φανούν στην πορεία, στην ταυτότητα του κτιρίου, όπου εκεί θα βγουν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί" κατέληξε.

     

    Παράλληλα, στη ημερίδα ο κ. Γεώργιος Σιμώνης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Μαγνησίας τόνισε ότι είναι σημαντικό ο συγκεκριμένος νόμος να συμπεριλάβει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μελέτη στατικής επάρκειας, ακόμη και των κατοικιών, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει και αυτό αποδεικνύει την καθαρά εισπρακτική λογική του μέτρου

     

    Ο δικηγόρος Νικόλαος Μόσχος, παρουσίασε κωδικοποίηση αποφάσεων, κυρίως δικαστικών, σχετικά με τη διαδικασία της ένστασης κατά της έκθεσης αυτοψίας αυθαιρέτου, και αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται στο ΣΥΠΟΘΑ, ένα πρακτικό ζήτημα που αφορά δικηγόρους και μηχανικούς και έχει απασχολήσει πολλές φορές τα διοικητικά κυρίως δικαστήρια.

     

    Τέλος ο κ. Γιάννης Κόνσουλας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, επισήμανε ότι "Σε όλες τις περιόδους της ελληνικής δημοκρατίας, ακόμα και της βασιλευομένης, είχαμε φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης, και στο τέλος τα αυθαίρετα νομιμοποιήθηκαν. Βλέπουμε ότι η αναστολή κατεδάφισης ή νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έχει καταντήσει έθιμο για την ελληνική κοινωνία. Και μέσα από αυτό, αναδεικνύεται το πελατειακό κράτος που, πιεζόμενο από πολίτες, αραιά και που, προχωρά στην τακτοποίηση ή αναστολή κατεδάφισης.

     

    Με πρόσφατη νομολογία που είναι ακόμη αδημοσίευτη μπαίνει νέα κόκκινη γραμμή και δέχεται τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που χτίστηκαν μέχρι 28 Ιουλίου του 2011". Οσον αφορά στην τακτοποίηση, τόνισε ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα κτίσματα έχουν δώσει περί τα 2,33 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο το 2,5% κρατήθηκε για το πράσινο ταμείο, ενώ τα υπόλοιπα, που είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μένει με διυπουργική απόφαση να πάνε στην τρύπα του προϋπολογισμού.

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=13955





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Και που να δείτε γέλιο που θα πέσει με τους παλιούς του Ν.3843, όπου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ακινήτων με επιπλέον αυθαιρεσίες που δεν δηλώνονταν τότε και οι ιδιοκτήτες τους που ξηλώθηκαν νομίζουν ότι έχουν ξεμπερδέψει...

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Που να δειτε δηλωσεις του Ν3843 που δεν πληρουσαν τις προυποθεσεις τακτοποιησης (πχ σοφιτες εκτος νομιμου ογκου) και να δειτε τι εχει δηλωθει στον Ν4014 & 4178 να τραβατε τα μαλλια σας (πχ αυθαιρεσιες βιομηχανικου κτηριου με χρηση, στη δηλωση του Ν4178, "κυρια και μοναδικη κατοικια").

     

    Μη μιλησω για αυθαιρετα που πρωτα δηλωθηκαν και μετα κασκευαστηκαν.

     

    Εχουμε πολλα να δουμε......

    Edited by terry
    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    Απ'π που να το πιάσεις και που να το αφήσεις...μόνο και μόνο οι διευκρινίσεις που βγήκαν ετεροχρονισμένα κάνα δυο χρόνια αρκούν για να βγάλουν λάθος χιλιάδες περαιωμένες  δηλώσεις του που όσο και αν προσπαθούσες να είσαι σύννομος ΔΕΝ τα κατάφερες... 

    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ πάντως κοιμάμαι πια τα βράδια πιο ήσυχος από τότε που πήρα απόφαση να μην ξαναδηλώσω αυθαίρετο.

    Ο Ν.3843/10 ήταν "μεταβατικός" με την έννοια ότι οι μηχανικοί αλλά και η κοινωνία γενικότερα δεν ήταν συνηθισμένη στην αυστηρότητα ως προς το τι δηλώνεται.

    Στον Ν.3843/10 ακόμη υπήρχε η νοοτροπία (σε όλους μας) ότι περίπου δηλώνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να το πολυψάχνουμε.

    Έτσι π.χ. δεν υπολογίζαμε την τοιχοποιία, ή δωμάτιο στο ξεμπαζωμένο υπόγειο που ο ιδιοκτήτης έλεγε ότι παραμένει αποθήκη, το δηλώναμε σαν αποθήκη.

    Ακόμα και στον 4014/11 πήγαινε σύννεφο η δήλωση αυθαιρέτων σε εξ αδιαιρέτου.

    Δεν είχε γίνει συνείδηση στον μηχανικό η αυτοψία, ούτε συνειδητοποιούσαμε ότι το κράτος μας "οραματίζονταν" σαν ορκωτούς λογιστές.

    Μόνο με τον 4178/13 το καταλάβαμε αυτό.

    Ο χαμός θα γίνει κυρίως σε δηλωμένα με τον 3843/10 αυθαίρετα που οι ιδιοκτήτες τους νομίζουν ότι είναι καλυμμένοι.

    Edited by Julius Caesar
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

     όπως πολύ καλά τα εντοπίζει  η κ Γραμματή Μπακλατσή τα προβλήματα  του Ν 4178 είναι:

     

    Πρώτα απ' όλα

    η βεβαίωση μεταβίβασης που πηγάζει  από την ασάφεια του Ν -για το  τι θεωρείται αυθαίρετο και τι όχι

    και θα φανεί στην έκδοση της  επόμενης βεβαίωσης μεταβίβασης  

    ( άλλος μηχανικός -άλλη αντίληψη και ερμηνεία των  παραπάνω)

     

     δεύτερον

    ο σωστός υπολογισμός κατηγορίας (που  θα βγάλει πολλά  προβλήματα σε συναδέλφους με γκρίνιες πελατών)

     

    τρίτο

     η απόδειξη του χρόνου κατασκευής και ειδικά της αλλαγής χρήσης  (επανυπολογισμός προστίμου -νέες γκρίνιες κτλ)

     

    και αφήνω τελευταίο 

    το σωστό τρόπο υπολογισμού του προστίμου (επειδή  υποθέτω ότι εδώ το κράτος, μάλλον θα κάνει την πάπια)

     

    Όσο για τα προβλήματα του 3843

    ...δεν συμφωνώ με όσους τα βλέπουν ως ...τεράστια ή και μεγαλύτερα των  παραπάνω

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.