Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η σωστή οικονομοτεχνική ανάλυση απαιτεί και εύστοχο προσδιορισμό μελλοντικών μακροοικονομικών μεγεθών – Η περίπτωση της αντλίας θερμότητας


    Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουν τρελαθεί στις αναλύσεις σχετικά με το πόσα θα κερδίσουμε αν αγοράσουμε αντλία θερμότητας και αντικαταστήσουμε την θέρμανση με πετρέλαιο από θέρμανση με χρήση αντλίας θερμότητας.

     

    Στην παρακάτω έρευνα θα γίνει μια οικονομοτεχνική ανάλυση σχετικά με την απόσβεση που θα έχει κάποιος στο σπίτι του αν επιλέξει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα (χρήση ηλεκτρικής αντίστασης) με αντλία θερμότητας για την οικιακή θέρμανση στους χειμερινούς μήνες.

     

    Στην συνέχεια θα γίνει μια 2η ανάλυση όπου θα υπεισέλθουν μακροοικονομικές παράμετροι και θα αλλάξουν τα στοιχεία του ενεργειακού κόστους θέρμανσης.

     

    Λαμβάνουμε υπόψη ότι η θέρμανση και στις τρείς περιπτώσεις θα είναι για τους ίδιους χώρους, δηλαδή ίδιο θερμικό φορτίο. Σκοπός της ανάλυσης είναι να δούμε πως επιδράν στην απόσβεση επενδύσεων με αντλία θερμότητας οι αλλαγές στους οικονομικούς δείκτες.

     

    Θεωρούμε οικία 120 τμ (10.9χ10.9) του 1980 στην Αθήνα με 2 προσόψεις εξωτερικές και ύψος 3μ. Το εκτιμώμενο φορτίο με χρήση προσεγγιστικής μεθόδου υπολογισμού (που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο κείμενο), είναι 10.4 kW.

     

    Επίσης λαμβάνουμε τιμολόγια ΔΕΗ στις 15/12/2013, συνυπολογίζοντας ρυθμιζόμενες και ανταγωνιστικές χρεώσεις. Δεν λαμβάνεται υπόψη η χρέωση του νυκτερινού ρεύματος διότι δεν είναι εφικτό να γνωρίζουμε στον καθέναν πότε λειτουργεί η αντλία το βράδυ και πότε όχι.

    Θεωρούμε ότι η θέρμανση λειτουργεί σε κάθε περίπτωση 12 ώρες/ημέρα καθώς και 120 ήμερες σε όλο το έτος συνολικά. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και στα τρία είδη θέρμανσης θα είναι 14976 kWh.

     

    1η οικονομική ανάλυση.

     

    Θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια (θερμική αντίσταση).

     

    Θεωρούμε ότι έχουμε τριφασικό σύστημα. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις είναι 1543.9 ευρώ. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις με όλα τα τέλη και επιπλέον εισφορές είναι 1239.8 ευρώ. Το συνολικό κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα είναι 2784 ευρώ.

     

    Θέρμανση με πετρέλαιο.

     

    Λαμβάνουμε μέση τιμή πετρελαίου 1.25 ευρώ/λίτρο. Για την θέρμανση με πετρέλαιο λόγω της ύπαρξης καυστήρα και σωληνώσεων, προσαυξάνουμε το θερμικό φορτίο άρα την συνολική ενέργεια για θέρμανση κατά 15%, άρα 17222 kWh. Η θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου είναι 11.9 kWh/λίτρο. Από εκεί υπολογίζουμε ότι χρειαζόμαστε συνολική ποσότητα πετρελαίου σε όγκο ίση με 1447.2 λίτρα. Άρα συνολικό κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο, 1809 ευρώ.

     

    Θέρμανση με αντλία θερμότητας.

     

    Επιλέγουμε αντλία θερμότητας Buderus Logatherm WPL 11ARm με θερμική ισχύ 11.2 kW, ηλεκτρική απορροφούμενη ισχύ 2.6 kW και μέσο COP 4.24 (ο μέσος όρος του COP κατά ΕΝ14511 και Eurovent.

    Με ηλεκτρική ισχύ 2.6kW για 12ώρες θέρμανσης/ημέρα και 120 ημέρες/έτος έχουμε καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την αντλία 3744 kWh. Επειδή η θερμική ισχύς της αντλίας υπερβαίνει το θερμικό φορτίο του ακινήτου κατά 7.7%, μειώνουμε την ενέργεια κατά 5% επειδή για κάποιες ώρες η αντλία θα λειτουργεί χωρίς να παράγει θέρμανση, άρα 3556 kWh. Η αντλία αυτή έχει κόστος 5750 ευρώ.

     

    Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία υπολογισμών όπως με την ηλεκτρική ενέργεια. Για 3556 kWh έχουμε συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, 670 ευρώ.

     

    Για τα χρόνια που θα προσδιοριστεί η απόσβεση, για το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο θα προσθέσουμε 40 ευρώ/έτος κόστος συντήρησης καυστήρα, διαφορετικά θα πρέπει χρόνο με τον χρόνο να αυξήσουμε την καταναλισκόμενη ενέργεια λόγω λέβητα με ανεπαρκή συντήρηση. Το ίδιο ισχύει και για την αντλία θερμότητας, και θα προσθέτουμε 100 ευρώ/έτος κόστος συντήρησης.

     

    Παρακάτω έχουμε έναν πίνακα όπου παρουσιάζονται τα σταθερά κόστη θέρμανσης κάθε χρόνο για πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και με χρήση αντλίας θερμότητας. Στις 2 τελευταίες στήλες παρουσιάζεται η απόσβεση που έχει η αντλία θερμότητας συγκρινόμενη με το πετρέλαιο (oil depr.) και με το ηλεκτρικό ρεύμα (electric depr.).

     

    energy-engineer.blogspot.gr.bmp

     

    Καμπύλη απόσβεσης για την θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια.

     

    energy-engineer.blogspot.gr.bmp

     

    Βλέπουμε λοιπόν ότι με χρήση αντλίας θερμότητας έχουμε απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης έναντι της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος με αντίσταση λίγο πριν τα 3 χρόνια, ενώ έναντι της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης, η απόσβεση είναι περίπου στα 5.5 χρόνια.

     

    2η οικονομική ανάλυση.

     

    Υπεισέρχονται οι εξής παράγοντες που αλλάζουν τα οικονομικά στοιχεία. Μετά τα πρώτα 2 χρόνια η τιμή του πετρελαίου μειώνεται στο 1.05 ευρώ/λίτρο. Η τιμή του ρεύματος αυξάνεται συνολικά κατά 5% ανά διετία, κάθε 2 χρόνια δηλαδή, άρα η ενέργεια θα κοστίζει 0.107646 ευρώ/kWh κοκ. Το κόστος συντήρησης της αντλίας θερμότητας μειώνεται κατά 15% μετά τα πρώτα 3 χρόνια της ανάλυσης, άρα στα 85 ευρώ.

     

    Παρακάτω βλέπουμε στον πίνακα τις μεταβολές των τιμών και ται διάφορα κόστη θέρμανσης.

     

    energy-engineer.blogspot.gr.bmp

     

    Καμπύλες απόσβεσης για την 2η ανάλυση.

     

    energy-engineer.blogspot.gr.bmp

     

    Η απόσβεση της επένδυσης έναντι της θέρμανσης με ηλεκτρική αντίσταση είναι και πάλι λίγο πριν τα 3 έτη. Στην θέρμανση με πετρέλαιο όμως η απόσβεση της επένδυσης τώρα αυξάνεται και από 5.5 έτη φτάνει τα 7 έτη.

     

    Συμπεράσματα.

     

    Η μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης κατά 16% την αύξηση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% ανά διετία και την μείωση κατά 15% στο κόστος της ετήσιας συντήρησης μιας αντλίας θερμότητας, επέφεραν καθυστέρηση της απόσβεσης κατά 27.3%.

     

    Διαπιστώνουμε λοιπόν πως το μυστικό για μια καλή οικονομοτεχνική ανάλυση δεν είναι τόσο η αποσαφήνιση των τεχνικών παραμέτρων των συστημάτων, παράμετροι που είναι έτσι και αλλιώς γνωστοί στους μηχανικούς, το μυστικό είναι η σωστή εύρεση μακροοικονομικών μεγεθών και δεικτών της οικονομίας που επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος σε διάφορους τομείς όπως λχ πετρέλαιο ή ηλεκτρική ενέργεια, ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο πληθωρισμός

     

    Υποθέσεις και προβλέψεις μεγεθών.

     

    Υποθέσαμε ότι μετά τα 2 πρώτα χρόνια θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου ανά μονάδα όγκου, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί όμως, καλύτερες προβλέψεις θα μπορούσαμε να έχουμε αν υπήρχαν καμπύλες που να δείχνουν την αύξηση των τιμών πετρελαίου σε Ελλάδα ή παγκοσμίως καθώς και την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Με την χρήση κάποιας μεθόδου προσομοίωσης πχ ΜΕΤ, θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε την μεταβολή των μεγεθών-παραμέτρων σε μελλοντικά έτη και να συνυπολογίσουμε την μεταβολή από τα κόστη στην ανάλυση. Ακόμα και με εφαρμογή της ΜΕΤ δεν σημαίνει ότι πράγματι θα συμβούν αυτά που θα εξαχθούν, αλλά βλέπουμε μια μέση τιμή με κάποιο σφάλμα R.

     

    Πηγή: http://energy-engineer.blogspot.gr/2013/12/blog-post_6849.html





    Giorgos1987

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Oι σωστές μέθοδοι πρόγνωσης στηρίζονται στην προσομοίωση της συμπεριφοράς των άλλων παικτών (παραγωγοί - καταναλωτές - τράπεζες - εφορίες). Και κείνοι προσομοιώνουν τη δική μας και κερδίζει όποιος καταφέρει να οδηγήσει τον άλλο στην πιο λανθασμένη πρόβλεψη.

    Link to comment
    Share on other sites

    ΘΕΩΡΩ αδικη για θερμοσυσωρευτες την αναλυση.....αυτό είναι γενικο φαινομενο

    σε πραγματικες συνθηκες (οι θερμοσυσωρευτες δουλευουν μονο με νυχτερινο) τα εξοδα είναι αρκετα λιγοτερα ....

     

    για να μην μιλαω θεωρητικα με μεσο ορο 300με 350 ευρω παραπανω , από κανονικο λογαριασμο , για 3  λογαριασμούς , αναβα κάθε βραδυ τα θερμαντικα σωματα..........με 900 εως 1100  εχεις καθημερινη θερμανση.....ενώ αν θες οικονομια ΄΄κλεινεις ΄΄ και μερικα......

     

    επισης να παιρνουμε το πετρελαιο με 1,25 δεν είναι σωστο......περυσι για τους περισοτερους κοστιζε 90 λεπτα, φετος 70.....

     

    άλλο η θεωρια άλλο η πραξη, πολλες φορες....

    Edited by savas76
    Link to comment
    Share on other sites

    Η λογική της μελέτης είναι σωστή.

     

    Μερικές προσθήκες για πιο ακριβείς υπολογισμούς:

     

    1. Αρχικό κόστος

    Η εγκατάσταση για θέρμανση με πετρέλαιο φαίνεται στο διάγραμμα πως έχει χαμηλότερο αρχικό κόστος από την αντλία θερμότητας ενώ στην πράξη δεν ισχύει πάντα κάτι τέτοιο.

    Μια αντλία θερμότητας είναι αρκετές φορές πιο ακριβή από λέβητα ίδιας ισχύος, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει και δεκαπλάσιο κόστος κτήσης.

     

    2. Επειδή η αντλία θερμότητας δίνει νερό χαμηλής θερμοκρασίας, ο κυκλοφορητής πρέπει να έχει μεγαλύτερη ισχύ για να ανταπεξέλθει στην μεγαλύτερη παροχή που απαιτείται και  παράλληλα λειτουργεί περισσότερη ώρα απ' ότι όταν έχουμε λέβητα πετρελαίου. Θα πρέπει και στις δύο περιπτώσεις να ληφθεί υπ'όψιν η ενέργεια που καταναλώνει ο κυκλοφορητής, όχι το τυπικό 0.1W/m² που παίρνουμε στην επιθεώρηση.

     

    3. Ο βαθμός απόδοσης δεν είναι σταθερός. Στις αντλίες θερμότητας ο βαθμός απόδοσης στην θέρμανση μειώνεται όσο μειώνεται η εξωτερική θερμοκρασία. Έχω δει αντλίες θερμότητας που διαφημίζουν κάποιον βαθμό απόδοσης (π.χ. COP=3.36 για νερό στους 35°C, εξωτερική θερμοκρασία 10°C) αλλά σε δύσκολες συνθήκες (-1°C εξωτερική θερμοκρασία, 50°C θερμοκρασία νερού) το COP πέφτει στο 2.20 ενώ για χαμηλότερες θερμοκρασίας (π.χ. -10°C) πέφτει στο 1.55.

     

    4. Η χρήση των χώρων συμβάλλει σημαντικά στην απόσβεση.

    Σε σπίτι όπου υπάρχει ηλικιωμένος ή μικρά παιδιά και είναι απαραίτητη η θέρμανση, το σύστημα θέρμανσης θα λειτουργεί πολύ περισσότερες ώρες απ'ότι αν στο σπίτι κατοικούν μόνο εργαζόμενοι που φεύγουν το πρωί για την δουλειά και επιστρέφουν το βράδυ.

    Προσωπικά στο σπίτι μου έχω χρόνια να ανοίξω την θέρμανση. Φεύγω το πρωί, επιστρέφω το βράδυ και αν κάνει πολύ κρύο βάζω μια κουβέρτα παραπάνω. Δεν κάνω καμία κίνηση βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης επειδή απλά δεν θα γίνει ποτέ η απόσβεση του κόστους.

     

    5. Ο τρόπος πληρωμής και τυχόν οφέλη/ζημιές.

    Αν η πληρωμή γίνει με μετρητά που έχει ο πελάτης στην τράπεζα θα πρέπει μπουν στους υπολογισμούς οι τόκοι που θα χάσει.

    Αν η πληρωμή γίνει με πιστωτική κάρτα ή δάνειο θα πρέπει να μπει στους υπολογισμούς το επιτόκιο.

     

    6. Αλλαγή παγίου ΔΕΗ λόγω αλλαγή παροχής και χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας βάση της κλίμακας χρέωσης στην ΔΕΗ.

    Σε κάποιες περιπτώσεις η μονοφασική παροχή δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας αντλίας θερμότητας σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες καταναλώσεις (κουζίνα, ηλεκτρική σκούπα, κτλ) οπότε θα πρέπει να γίνει αλλαγή παροχής σε τριφασικό. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο πάγιο και τους 12 μήνες του χρόνου.

    Ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλάζει και το πάγιο καθώς και η χρέωση της ενέργειας. Όταν μιλάμε για αντλία θερμότητας που λειτουργεί σε τακτική βάση, είναι σχεδόν βέβαιο πως η χρέωση να είναι στην μεγαλύτερη κατηγορία.

     

    7. Κόστος συντήρησης.

    Η αντλία θερμότητας χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για την συντήρηση. Θα πρέπει να προβλεφθεί το κόστος συντήρησης καθώς και τυχόν δωρεάν συντήρηση από τον προμηθευτή εντός της εγγύησης.

    Στον λέβητα πετρελαίου πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν και η μείωση του βαθμού απόδοσης με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα δε αν δεν γίνει ο ετήσιος καθαρισμός και συντήρηση.

     

    8. Υπερδιαστασιολόγηση/υποδιαστασιολόγηση συστήματος θέρμανσης

    Μια αντλία θερμότητας συνήθως επιλέγεται κοντά στην ισχύ της μελέτης. Σε κτήρια με πολλές απώλειες δύναται να εγκατασταθούν δύο ή περισσότερες αντλίες θερμότητας. Υπερδιαστασιολογημένη αντλία θερμότητας σημαίνει μεγαλύτερο αρχικό κόστος αλλά και καλύτερο βαθμό απόδοσης. Δυστυχώς δεν έχω βρει πίνακες που να δίνουν το COP με μερικό φορτίο αλλά σίγουρα θα είναι βελτιωμένη η απόδοση.

    Οι λέβητες πετρελαίου βγαίνουν σε πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τα 10.4kW, προσωπικά δεν έχω δει λέβητα με ισχύ κάτω από 20kW με την πλειοψηφία των λεβήτων να είναι πάνω από τα 30kW. Αυτό σημαίνει πως στο παραπάνω παράδειγμα ο λέβητας θα είχε πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την απαιτούμενη, συνεπώς θα πρέπει για την μελέτη να δίνει ο κατασκευαστής τον βαθμό απόδοσής του σε μερικό φορτίο.

     

    @Giorgos 1987. Συγχαρητήρια για την μεθοδικότητας της μελέτης, χαίρομαι που βλέπω πως κάποιος κάνει όντως μελέτη και δεν βασίζεται σε αόριστα μεγάλα λόγια για να προωθήσει τις αντλίες θερμότητας.

     

    Για να προλάβω τυχόν κακοπροαίρετους, με τις παρατηρήσεις μου δεν έχω σκοπό να μειώσω την μελέτη του Giorgow1987. Ανάφερα παραμέτρους που αν είναι διαθέσιμες σε έκαστη περίπτωση θα δώσουν πιο ακριβές μοντέλο για την απόσβεση μιας εγκατάστασης θέρμανσης ανάλογα με τις επιλογές στο σύστημα θέρμανσης.

    Edited by sdim
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Μπράβο και στους δυο σας Giorgos1987 και sdim!!!

    Μια παρατήρηση μόνο, σχετικά με το ότι έχουν αλλάξει πλέον οι χρεώσεις της ΔΕΗ:

    Τιμοκατάλογος Οικιακού χωρίς Χρονοχρέωση Γ1

    Τιμοκατάλογος Οικιακού με Χρονοχρέωση Γ1Ν

    Link to comment
    Share on other sites

    Αξιόλογη προσπάθεια, αλλά μερικές επισημάνσεις:

     

    • Γιατί βλέπω κόστος εγκατάστασης μόνο για την Α/Θ; οι άλλες εγκαταστάσεις χαρίζονται;
    • Το σενάριο αντλίας θερμότητας με cop 4,24 είναι αδικαιολόγητα αισιόδοξο... Και τι ακριβώς αγοράζεις με τα 5750€; Ολόκληρη την εγκατάσταση;
    • Αφού κάνουμε ανάλυση σε βάθος χρόνου, αφού κάνουμε υποθέσεις για το μελλοντικό κόστος ενέργειας, αφού μιλάμε για αποσβέσεις, γιατί δεν τα μετατρέπουμε όλα σε παρούσα αξία; Τώρα δεν παίρνουμε την απόφαση;

    Βεβαίως στο γενικό συμπέρασμα δεν διαφωνούμε. Αλλά με μία σωστή ανάλυση των αποσβέσεων, οι Α/Θ χάνουν αρκετό έδαφος, ενώ οι ήδη λειτουργικές εγκαταστάσεις κερδίζουν.

    Link to comment
    Share on other sites

    ΤΟ γενικο συμπερασμα είναι ότι η  ΑΘ είναι πιο οικονομικη............

    όμως σε ποσο καιρο γινετε αποσβεση είναι άλλο θεμα.....

     

    εγω θεωρω ότι η αποσβεση μιας αλλαγης καυστηρα πετρελαιου είναι 10 χρονια τουλάχιστον. και όχι για  Αθηνα .....το COP να υπολογίζετε από 3 εως 3, 5 ,ιδιως σε ΑΘ από 14 και πανω  , ενώ μια ΑΘ επωνυμη κανει 8 με 10 χιλιαρικα

    Edited by savas76
    Link to comment
    Share on other sites

    Επειδή το θέμα έχει οικονομοτεχνική επικεφαλίδα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την αξία του χρήματος που όλο και μεγαλώνει, άρα η απαίτηση για ζεστασιά θα μικρύνει. Έτσι ο ενεργειακός στόχος μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά που να καλύπτεται με ηλεκτρικές συσκευές μεγάλης μεν κατανάλωσης αλλά μικρού αρχικού κόστους. Αν πχ θέλουμε ζεστασιά μόνο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού για λίγες ώρες την ημέρα όπως κάνει ο sdim τότε το κόστος αγοράς και λειτουργίας θερμαντικών συσκευών ηλεκτρικού ρεύματος ίσως είναι μικρότερο από το συνολικό κόστος εγκατάστασης οποιουδήποτε άλλου συστήματος που θα θέλει χώρο, χρόνο, μαστορέματα, μηχανικούς και στην περίπτωση του πετρελαίου και μια γενναία εκταμίευση για το γέμισμα της δεξαμενής.

     

    Βέβαια, πρέπει να λογαριάσουμε και το ενδεχόμενο οι κατασκευαστές των μηχανημάτων και οι πάροχοι ενέργειας να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση και η ισορροπία θα μετατοπιστεί προς ένα σημείο αδιαφορίας, όπου όλες οι λύσεις θα κοστίζουν το ίδιο.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.