Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΑΑΔΕ: Αξιοποίηση των δεδομένων των myData για ελεγχτικούς σκοπούς


    Την αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς, από το 2022, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως αυτής που συντελείται στον τομέα του ΦΠΑ, προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2022. Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει αυτόματες κατασχέσεις για χρέη και επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

    Πλέον, το οπλοστάσιο τη ΑΑΔΕ έχει μεγαλώσει και δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα σε όσους φοροδιαφεύγουν, αρκεί τα ηλεκτρονικά όπλα να χρησιμοποιηθούν σωστά. Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι οι απώλειες ΦΠΑ ετησίως στην Ελλάδα ανέρχονται στα 5,3 δισ. ευρώ, με τη χώρα μας να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες μετά τη Ρουμανία.

    Τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, θα χρησιμοποιηθούν με στόχο να περιορισθεί ο ΦΠΑ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι από τη βελτίωση της συμμόρφωσης μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ από την άμεση φορολογία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν στο φως εισοδήματα που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός φορολογίας. Σημειώνει παράλληλα ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό ψευδών δηλώσεων πιστωτικών ΦΠΑ.

    Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιταλοί ζήτησαν την παράταση του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέχρι τα τέλη του 2024 (αποτελεί παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας), καθώς η νέα διαδικασία που ακολουθείται έχει συμβάλει σημαντικά στη φορολογική συμμόρφωση με έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν εταιρείες που εμπλέκονται σε μηχανισμούς ενδοκοινοτικής απάτης μέσω των οποίων διαπράχθηκαν απάτες μεταξύ των τελευταίων μηνών του 2019 και του 2020, βάσει των ροών τιμολόγησης για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα με το ελεγκτικό σχέδιο, η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή και νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών θα γίνονται ηλεκτρονικά, όπως επίσης και των γονικών παροχών, ενώ θα εκδίδεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.

    Τι έρχεται το 2022:

    - Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.

    - Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.

    - Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.

    - Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

    - Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.

    - Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων).

    - Ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών.

    - Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων. Αξιολόγηση χαρτοφυλακίου οφειλών και ρυθμίσεων -ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών. Νέο πλαίσιο ενημέρωσης για τη τήρηση ρυθμίσεων. Προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών μέτρων.

    - Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.

    - Πιλοτική Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive). Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.


    Πηγή: https://www.capital.gr/tax/3599448/eforia-elegxoi-sta-timologia-meso-mydata



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.