Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αναστολή του ΑΦΜ με συνοπτικές διαδικασίες σύμφωνα με νέο εγκύκλιο


    Εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις συνέπειες της αναστολής χρήσης Α.Φ.Μ.

     

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εφορία θα μπορεί να απενεργοποιεί τον ΑΦΜ μιας επιχείρησης που πραγματοποιεί ενδοκοινοτικές συναλλαγές στις περιπτώσεις που υφίστανται στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή.

     

    Στην απόφαση της κ. Σαββαΐδου καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις που θα οδηγούν στην αυτόματη αναστολή του ΑΦΜ των επιχειρήσεων.

     

    Ειδικότερα θα αναστέλλεται ο ΑΦΜ οταν διαπιστώνεται:

     

    - Η μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων, επί ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε.

     

    - Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ επί ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση ΦΠΑ για την εφαρμογή της παρούσας θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό.

     

    - Η διαπίστωση μετά από επιτόπιο έλεγχο και έρευνα αρμόδιας Φορολογικής Αρχής ότι ο φορολογούμενος δε βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια φορολογική αρχή με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

     

    - Η διαπίστωση φοροδιαφυγής όσον αφορά ΦΠΑ.

     

    - Η διαπίστωση ότι ο ΑΦΜ/ΦΠΑ μη εγκατεστημένου κοινοτικού υποκείμενου, στον οποίο έχει χορηγηθεί ΑΦΜ για σκοπούς ΦΠΑ στη χώρα μας, έχει καταστεί μη έγκυρος, λόγω του ότι έχει κριθεί «εξαφανισμένος έμπορος» στο κράτος-μέλος εγκατάστασής του. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται είτε μέσω της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. είτε από κάθε άλλη πληροφορία που προέρχεται από τα κοινοτικά δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων.

     

    - Η άρνηση του φορολογουμένου να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα, τα οποία ζητούνται από τη φορολογική διοίκηση.

     

    Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε μαύρη λίστα άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό email ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπεται έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ με παροχή προθεσμίας δέκα ημερών για εξηγήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ακυρώσουν την αρχική απόφαση.

     

    Ο ΑΦΜ μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά μόνο μετά από αίτηση του φορολογουμένου, με την οποία θα προσκομίζονται τα αναγκαία στοιχεία από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εκλείπουν οι λόγοι αναστολής χρήσης του ΑΦΜ.

     

    Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο: http://www.ered.gr/admin/uploads/FEK%202001.pdf





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

     

     

    Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ επί ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση ΦΠΑ για την εφαρμογή της παρούσας θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό.

     

    Δηλαδή αν δεν έχεις εισόδημα για ένα χρόνο σου απενεργοποιούν το ΑΦΜ?

    Link to comment
    Share on other sites

    Υπάρχει και η πιστωτική zio7. Εκεί αναγράφεις ποσό. είτε μόνο στις εισροές (οπότε συμπληρώνεται αυτόματα ο κωδικός 470) είτε μόνο στον κωδικό 401 ("Πιστωτικό υπόλοιπο προηγούμενης φορολογικής περιόδου") είτε και στα δύο. Προτιμητέα -κατ' εμέ- μόνο η συμπλήρωση του 401, κατ' επανάληψη, αν βέβαια δεν έχεις τιμολόγια εισροών.

     

    Δεν απενεργοποιείται έτσι γενικά ο Α.Φ.Μ.:

    <<Άρθρο 3
    Συνέπειες αναστολής χρήσης Α.Φ.Μ.
    1. Ο φορολογούμενος του οποίου έχει ανασταλεί η χρήση Α.Φ.Μ. για διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, δεν μπορεί από την καταχώρηση της αναστολής να προβεί σε ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιωτικών πινάκων.
    Κατ’ εξαίρεση, οι προαναφερόμενες συνέπειες δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις που η χρήση του Α.Φ.Μ. αναστέλλεται λόγω συνδρομής της υποπερίπτωσης ii της περίπτωσης α του άρθρου 1 της παρούσας
    (δηλαδή για μηδενικές περιοδικές δηλώσεις επί ένα έτος).
    2. Ο Α.Φ.Μ. φορολογουμένου δεν επαληθεύεται ως έγκυρος Α.Φ.Μ./Φ.Π.Α. στο σύστημα V.I.E.S., σε κάθε περίπτωση αναστολής της χρήσης του, καθώς και σε περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζεται σε αδράνεια>>
    .

    Edited by panos-vicious
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.