Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Βουνό οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για επαγγελματίες και επιστήμονες


    Δεν έχουν τέλος τα χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά μια σειρά νέων επιβαρύνσεων που επιφυλάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου, η επιβολή των οποίων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Πρόκειται για πέντε νέα χτυπήματα του ασφαλιστικού νόμου τα οποία θα σφίξουν κι άλλο τη θηλιά του Ασφαλιστικού σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

    Το κρεσέντο των νέων επιβαρύνσεων προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται οι διπλές ασφαλιστικές εισφορές από τον ΕΦΚΑ για όσους το 2016 δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα από το 2015. Το καλοκαίρι, προβλέπεται να αποσταλούν τα ραβασάκια για τις εισφορές του 2017 και του 2018 για επικουρικό - εφάπαξ. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο, θα έλθουν ξανά αναδρομικές εισφορές για όσους δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, ενώ εκκρεμεί η επιβολή εισφορών στους αμειβομένους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Στις αρχές του 2019 θα ενεργοποιηθεί, επίσης, η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των μη μισθωτών, αλλά και η αύξηση της εισφοράς κύριας ασφάλισης για τους αγρότες στο 18%.

    Ειδικότερα

    1 Τις επόμενες ημέρες αναρτώνται τα ειδοποιητήρια με τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας για όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015. Αυτοί θα πρέπει να καταβάλουν σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις (αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα) το χρεωστικό υπόλοιπο που προκύπτει μεταξύ καταβληθεισών εισφορών (υπολογίστηκαν με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015) και αυτών που πρέπει να καταβληθούν (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016). Οταν ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών με βάση τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2016 για τους μη μισθωτούς, θα αναρτηθούν τα διπλά ειδοποιητήρια, τα οποία θα εμπεριέχουν και τις εισφορές του μηνός Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου η πρώτη δόση από τις πέντε προβλεπόμενες θα είναι πληρωτέα μέχρι 31/5/2018. Σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου (εάν ο ασφαλισμένος πλήρωσε περισσότερα το 2017 απ' ό,τι του αναλογούσε, καθώς το 2015 είχε υψηλότερο εισόδημα από το 2016) το ποσό συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές των τρεχουσών εισφορών 2018 και εφόσον προκύπτει υπόλοιπο επιστρέφεται εφάπαξ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί το πιστωτικό υπόλοιπο να μείνει στον λογαριασμό του και να συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών, πρέπει να το δηλώσει έως 31/5/2018.

    Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) και ως μισθωτοί (δηλαδή πρώην ΙΚΑ), αλλά ούτε και τα μπλοκάκια. Η εκκαθάριση γι' αυτές τις ομάδες θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

    2 Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται τα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για τις τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού (7%) και του εφάπαξ (4%) για 200.000 αυτοαπασχολουμένους. Οι τρέχουσες εισφορές θα επιβληθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2017. Οι αναδρομικές θα επιβληθούν επί του καθαρού εισοδήματος του 2016. Σημειώνεται, πάντως, πως για την περίοδο 2017-2020 ισχύουν κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% σε όλες τις εισφορές των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων με πάνω από πέντε έτη ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα από 7.032 ευρώ έως 58.000 ευρώ (π.χ., για εισοδήματα 7.032-13.000 ευρώ ισχύουν εκπτώσεις 50% σε όλες τις εισφορές).

    3 Τον Σεπτέμβριο αναμένεται εκκαθάριση των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018 με βάση το 85% του καθαρού εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2017 συν τις καταβλητέες εισφορές, σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα για το ίδιο έτος. Οσοι δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, θα καταβάλουν αναδρομικά τη διαφορά των εισφορών από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    4 Εκκρεμεί από τις αρχές του 2018 η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 26,9% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων που αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

    5 Από 1/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ετσι καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος. Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές. Από 1/1/2019 αυξάνεται, επίσης, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% στο 18%).

     Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο υπήρξε προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές:

    α) Η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.
    β) Η επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).


    Πηγή: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5555636/xaratsia-xwris-telos-gia-epaggelmaties-kai-episthmones/



    Engineer
    • Upvote 1
    • Downvote 1

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Το ρεπορτάζ είναι άθλιο.

    Από πότε οι συμψηφισμοί και οι εκκαθαρίσεις είναι σώνει και ντε επιβαρύνσεις?

    Το επικουρικό και εφάπαξ δεν πληρώθηκε από κανέναν εντός του 2017. Γιατί θεωρείται έξτρα επιβάρυνση?

    Το αληθές είναι η κατάργηση της έκπτωσης του 15%. Αυτό συνιστά αύξηση.

    Αν είναι για να διαβάσω κάτι σωστό να πρέπει να φορτωθώ άλλες πέντε ανακρίβειες βλέπω και star channel. Δεν είμαστε παιδιά δημοτικού.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Η μη καταβολή των επικουρικών ήταν "κουτοπονηριά" για να μη φανεί η τρελλή αύξηση των εισφορών (γι αυτούς που εργάζονται κανονικά).

    Τις 5000 προ Κατρούγκαλου, μετά την επιβολή των επικουρικών, υπολογισμό επί του ακαθάριστου, κατάργηση έκπτωσης, τις φτάνει για πλάκα ένας που πέρνει 1000 ευρώ μικτά τον μήνα... και το κυριώτερο με αυτό το σύστημα, δεν έχεις ελπίδα νε προσβλέπεις σε αύξηση. Καταλαβαίνω τους ανέργους και τους νέους συναδέλφους που εργάζονται περιστασιακά, και πλέον πληρώνουν πιο λίγο, όμως κάποια στιγμή ελπίζουν ότι θα δουλέψουν κανονικά,  Ε! με αυτό το σύστημα δεν έχεις να ελπίζεις τίποτα.

    • Like 1
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Εμένα γιατί με αμοιβή 1000 καθαρά και όχι 1000 μεικτά , μου μειώθηκαν οι εισφορές? Φαντάσου να έφτανα και με το παλιό σύστημα μερικές τριετίες παραπέρα...

     

    Υ.Γ. το πρόβλημα είναι με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και κυρίως με το υποχρεωτικό επικουρικό και εφάπαξ των μηχανικών... Εκεί πρέπει να εστιαστεί η κριτική.

    Edited by ntanos
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Σου έρχονται μειωμένα επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα για υπολογισμό με βάση το εισόδημα οπότε στους περισσότερους το ΤΣΜΕΔΕ χρεώνει τις ελάχιστες εισφορές.

    Όταν φτιάξουν το σύστημα θα υπολογιστεί αναδρομικά η διαφορά και θα πληρώσουμε μαζεμένα τα επιπλέον χρήματα.

    Δεν φτάνει αυτό αλλά πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από το ασφαλιστέο εισόδημα, συνεπώς του χρόνου να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές και επί των φετινών ασφαλιστικών εισφορών. Το 38% του ΕΦΚΑ γίνεται έτσι 52,44% (38% + 38%*38% = 0,38+0,1444= 0,5244 = 52,44%).

     

    • Upvote 2
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    φίλε ntanos τι εννοείς 1000 καθαρά? μισθωτός είσαι?

    έχεις αφαιρέσει τον ΕΦΚΑ και τον ΕΦΚΑ επί ΕΦΚΑ

    διάβασε τον sdim (το εξελάκι του) & τον slammer πιο προσεκτικά

    γιατί αν είσαι ελ.επ. και με 375plus ευρώ ΕΦΚΑ/ΕΤΕΑΕΠ και επιπλέον φορολογία "βγαίνεις" με τα 1000 "καθαρά" χωρίς μαύρα και είσαι κι ευχαριστημένος, μπράβο και μη εις ανώτερα (οικογένειες, παιδιά κλπ.) γιατί δεν θα βγαίνεις

    το παλιό σύστημα ήταν άδικο για τους "μικρούς", το συριζοκατρουγκάλειο είναι άδικο για όλους και ούτε καν για μεγάλα εισοδήματα, εταιρείες κλπ.

    προσωπικά με 10000 (που θεωρείται σχετικά μεγάλο) μικτά, πληρώνω αναλογικά λιγότερα από όσους παλεύουν για ένα μεροκάματο αλλά και πάλι δεν αξίζει να δουλεύεις ή να βασίζεσαι μόνο στα έσοδα από το ελεύθερο επάγγελμα

     

    Edited by imhotep
    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτό που "γλυκαίνει" τα πράγματα, πέρα από τη φετινή εκπτωση του 15% που είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ, είναι η έκπτωση που ξεκινά από 50% στις 7000 και πέφτει οσο ανεβαίνουν το εισόδημα και καταργείται μετά το 2019 (κι αυτό κουτοπόνηρο....). Το ποσοστό 40%+ επί του ακαθάριστου εισοδήματος είναι τρελλό! είναι πολύ παραπάνω από το αντίστοιχο του μισθωτού γιατί περιλαμβάνει το σύνολο του ασφαλιστικού κόστους κι όχι μια ενδιάμεση τιμή, όπως ο "ακαθάριστος μισθός". Απο εκεί και πέρα υπάρχει και το 22%+ του φόρου και τα άλλα έξοδα. Ακόμα κι αν μαζεύεις 30000 τον χρόνο, που είναι σχετικά καλά λεφτά για την εποχή, πρέπει να δώσεις τα 12000 στον ΕΦΚΑ, και τα 5000+ στην εφορία, ωστε να σου μείνουν (αν δε πάρει και το ΤΣΜΕΔΕ) 12000-13000....

    ο @ntanos από πάνω, είδε τις εισφορές του να μειώνονται γιατί λόγω του χαμηλού εισοδήματος πέρνει σήμερα μια έκπτωση πάνω από 40% και φαντάζομαι σε αυτό το "μου μειώθηκαν οι εισφορές" δεν έχει υπολογίσει το επικουρικό που είναι περίπου 25%-30% των όσων έχει πληρώσει, το 19 όμως που θα πληρώσει δυόμιση φορές αυτά που πλήρωσε πέρσυ θα δεί τον παραλογισμό....

    Εγω πλέον ετοιμάζομαι να κλείσω τέλος του 18 και να διαγραφώ από το ΤΕΕ, έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν χρειάστηκα υπογραφή, προτιμώ να δουλεύω σαν "γραμματέας" ή και εγω δεν ξέρω με ποιά ιδιότητα (έτσι κι αλλιώς το επάγγελμα μηχανικός έχει τελειώσει), παρά να τους δίνω το 60%+ του εισοδήματος μου, ας γλυτώσω τουλάχιστον το 10-11% του συνόλου, που αν το υπολογίσεις ως ποσοστό αυτών που μένουν είναι πάνω από 25%

    Συνάδελφοι με το σημερινό σύστημα αν δεν μπορείς να βγάλεις αλλα τόσα μαύρα είσαι τελειωμένος... Άλλοι μπορούν και είναι ΟΚ, όσοι δεν μπορούν, έχουν κλείσει και δεν το ξέρουν.....

    Edited by slammer
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    6 ώρες πριν, sdim said:

    Σου έρχονται μειωμένα επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα για υπολογισμό με βάση το εισόδημα οπότε στους περισσότερους το ΤΣΜΕΔΕ χρεώνει τις ελάχιστες εισφορές.

    Όταν φτιάξουν το σύστημα θα υπολογιστεί αναδρομικά η διαφορά και θα πληρώσουμε μαζεμένα τα επιπλέον χρήματα.

    Δεν φτάνει αυτό αλλά πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από το ασφαλιστέο εισόδημα, συνεπώς του χρόνου να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές και επί των φετινών ασφαλιστικών εισφορών. Το 38% του ΕΦΚΑ γίνεται έτσι 52,44% (38% + 38%*38% = 0,38+0,1444= 0,5244 = 52,44%).

     

    Αχαχα όχι παιδιά έπαιξε παρεξήγηση εδώ δεν είμαι τόσο χαζός, προφανώς και λαμβάνω υπόψιν μου στη κουβέντα τις τελικές εισφορές και όχι αυτές που προσωρινά αναρτώνται για τον καθένα.

    Βασικά πρέπει να ξεκαθαρίσω  ότι δεν είμαι μέλος του ΤΕΕ, αλλά μέλος του πρώην ΤΕΒΕ. Το έχω αναφέρει σε άλλα τρέχοντα νήματα που ρώταγα για το πως μπορώ να εγγραφώ στο ΤΕΕ με το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Προφανώς και δεν είστε υποχρεωμένοι να θυμάστε την περίπτωσή μου φυσικά!

    Οι μηνιαίες εισφορές μου μέχρι τις 31/12/2016 ήταν λίγο πάνω από 300 ευρώ τον μήνα. Διευκρινίζω ότι ήμουν νέος,  επιπέδου δεκαετίας! Παίζει βέβαια ρόλο ότι κάποια στιγμή είχε καταργηθεί η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

    Με τον νόμο Κατρούγκαλου οι εισφορές μου έγιναν 280 ευρώ περίπου τον μήνα. Διευκρινίζω ότι πρόκειται για τελικό ποσό, χωρίς έκπτωση και χωρίς να προβλέπεται επικουρικό και εφάπαξ. Τα τελευταία αφορούν μόνο τον κλάδο ΕΦΚΑ-ΕΤΑΑ. Επομένως στην περίπτωσή μου, όπως και στην περίπτωση των περισσοτέρων της κατηγορίας μου, υπήρξε μείωση της επιβάρυνσης (καλά, και της σύνταξης προφανώς αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

    Υπενθυμίζω πως με το παλιό σύστημα κάθε τριετία οι εισφορές αυτές θα αυξάνονταν και άλλο, έως ποσά της τάξης των 600 και 700 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος, πράγμα που δεν ισχύει με το τωρινό σύστημα. Επομένως το τρέχον σενάριο είναι απείρως καλύτερο, συγκρίνοντας την χρονική εξέλιξη των σεναρίων.

    Θεωρώ την επιβάρυνση 26,95% λογική. Οι εισφορές στο καθεστώς ΙΚΑ εξακολουθούν να είναι περισσότερες, μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα όποιος τα συγκρίνει. Το αν κάποιος μπορεί να επιβιώσει με 800 ή με 1000 ευρώ τον μήνα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα συζήτησης αλλά δυστυχώς κατ εμέ αφορά πρωτίστως την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και το επίπεδο των αμοιβών, παρά το αν οι μηνιαίες εισφορές θα είναι 300 ή 350 ευρώ.

    Από του χρόνου το ποσοστό αυτό θα αφορά εξ ολοκλήρου το μεικτό εισόδημα επομένως θα υπάρξει επιβάρυνση για όλους. Δεν πρόκειται πάντως για εισφορές 52,44% όπως γράφτηκε από τον sdim και αδυνατώ να καταλάβω τι σημαίνει "εισφορές επί εισφορών". Ίσως είμαι εγώ λάθος τι να πώ, αλλά γνωρίζω για 26,95% επί όλων.

    Το μέγιστο πρόβλημα αγαπητοί, είναι το ότι όλοι οι μηχανικοί από την 01/01/2020 θα πληρώνουν εισφορές 38% χωρίς έκπτωση όπως τώρα. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν τους ΚΑΔ τους και να αποποιηθούν του δικαιώματος υπογραφής μηχανικού. Όλοι οι άλλοι κλάδοι θα προσαρμοστούν διότι τα νούμερα αυτά είναι λογικά και ισχύουν και σε (αρκετές) άλλες ευρωπαϊκές χώρες...

    Edited by ntanos
    Link to comment
    Share on other sites

    το γεγονός ότι είσαι "ευνοημένος" κατά 20 ευρώ (χαχαχα) δεν σημαίνει ότι το σύστημα είναι και δίκαιο

    δεν μου απάντησες όμως. είσαι μισθωτός?? τα παίρνεις μαύρα??

    και κάτι ακόμα

    επειδή οι απατεώνες της κυβέρνησης (αυτής και των προηγούμενων) διέλυσαν την κοινωνική ασφάλιση από που ακριβώς περιμένεις να πάρεις σύνταξη?

    διότι οι συντάξεις προκύπτουν από τις εισφορές των εργαζομένων και με ανεργία στα ποσοστά που έχουμε (και δεν πρόκειται να αλλάξει) αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος το πολύ σε 1 συνταξιούχο τουλάχιστον (από αυτή τη σχέση προκύπτει το"αναγκαίο" για τα ελληνικά δεδομένα 52,5 % που δεν υπάρχει πουθενά αλλού όπως "αξιωματικά" και αυθαίρετα αναφέρεις). κι επειδή οι ηλίθιοι που νέμονται την εξουσία δεν ενδιαφέρονται παρά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο αδηφάγο δημόσιο (που ενώ ξεπουλιέται η περιουσία του δεν μειώνονται οι δήθεν φύλακές της*) και την στελέχωσή τους από "ημέτερους" (που επίσης πρέπει να τραφούν από τους φόρους των ελ.επ.) από που βλέπεις να επιβιώνεις? από τα 1000 ευρώ??

    *οι οποίοι, βάσει και μόνο του γεγονότος αυτού, είναι όλοι επίορκοι

    Edited by imhotep
    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.