Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Βόμβες Σπυρόπουλου για μετατροπή ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ σε επαγγελματικά ταμεία


    Βόμβες μεγατόνων έριξε σήμερα το πρωί ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ανοίγοντας μείζον θέμα αλλαγής του τρόπου με τον οποίο θα προσφέρει στο εξής η Πολιτεία, παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους, μιλώντας στο 4ο ετήσιο συνέδριο για την ασφάλιση και την απασχόληση, που διοργανώνει το ελληνο – αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

     

     

    Υπό μορφή ερωτημάτων, τα οποία ο ίδιος έθεσε αλλά δεν απάντησε και με την επισήμανση ότι δεν θα ήθελε να παρερμηνευτούν, ο κ. Σπυρόπουλος άνοιξε και ζήτημα μετατροπής των ταμείων κύριας ασφάλισης των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), των γιατρών (ΤΣΑΥ) και των νομικών (ΤΑΝ), σε «επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού». Στο σκέλος των παροχών υγείας, στην ομιλία του ο διοικητής του ΙΚΑ, κάνει απλή αναφορά στις παροχές υγείας σημειώντας ότι «ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας».

     

    Εκτός κειμένου όμως, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν μόλις 50 Ημέρες Ασφάλισης (ΗΑ), με το ερώτημα εάν θα έπρεπε να έχουν τις ίδιες παροχές με όσους έχουν 300 ΗΑ. Στο σκέλος των επαγγελματικών ταμείων, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο σκέλος της πλήρους ένταξης του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου των Νομικών στον ΟΑΕΕ «ή ενδεχομένως γι' αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξής τους σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού;» Με δεδομένο ότι τα επαγγελματικά ταμεία, ως δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από επικουρικά ταμεία, η παρέμβαση Σπυρόπουλου, προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά για το είδος της κοινωνικής ασφάλισης και των κύριων συντάξεων, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στο μέλλον, η Πολιτεία.

     

    Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις Σπυρόπουλου ξεχωρίζει η καθολική ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (μισθωτοί – αυτοαπασχολούμενοι – αγρότες) ή εάν θα προτιμηθεί η επιλογή «της διακριτής ύπαρξης τριών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, δηλαδή του Ταμείου Μισθωτών, του Ταμείου Αυτοαπασχολούμενων και του Ταμείου Αγροτών;» Επίσης, ο διοικητής του ΙΚΑ θεωρεί ότι είναι προτιμότερο οι ασφαλιστικές εισφορές να εισπράττονται από την Εθνική Δομή Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, παρά να υφίσταται η διαδικασία είσπραξής τους από «το ένα ή τα τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης».

     

    Αναφορικά με το μέλλον των Επικουρικών Ταμείων, αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ, ο κ. Σπυρόπουλος θέτει το ερώτημα εάν πρέπει αυτό να αναζητηθεί «μέσω του εγχειρήματος ενοποίησής τους ή τελικά πρέπει να εξεταστεί και η δυνητική μετεξέλιξή τους και σε Επαγγελματικά Ταμεία;» Στο ίδιο πλαίσιο ο διοικητής του ΙΚΑ διερωτάται εάν «είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της παράλληλης, με το δημόσιο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, ύπαρξης των επαγγελματικών ταμείων; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία τους; Στο συνέδριο, τέθηκε όμως και θέμα ύψους εργοδοτικών και εργατικών εισφορών.

     

    Ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε το ερώτημα εάν πρέπει ή όχι το ύψος τους «να συνδυαστεί με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων» και επίσης εάν το «ύψος των εισφορών θα υποβοηθάει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;» Καταλήγοντας την ομιλία του, ο διοικητής του ΙΚΑ, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα για την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει «το συντομότερο δυνατόν την έννοια της αναπηρίας στη χώρα μας κατά τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι αυτή συνδέεται ευθέως με την ανικανότητα προς εργασία και επομένως ως έννοια αφορά αποκλειστικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι την προνοιακή πολιτική της χώρας.»

     

    www.dikaiologitika.gr





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    «ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας»

     

    .....ειναι οι εξης

    με 5 ενσημα δικαιουσαι μια ασπιρινη

    με 10,  δικαιουσαι δυο ασπιρινες

    με 20, σου χορηγειται  δωρεαν ...μισινεζα για   να κανεις...εξαγωγη δοντιού  ...με την πόρτα..

    με 30 σου δινουν  δωρεαν το νυστερι και κανεις  μονος  σου  μια ωραια-ωραια εγχειρηση κοιλης [γλυτωνεις και το φακελλακι...]

     

    [μπορειτε να συμπληρώσετε  τον καταλογο...]

     

    αλλά

    ολα αυτα τα λεει ο επαγγελματιας συνδικαλιστης- και κατ' επαγγελμα διοικητης...

     

    ο οποιος κατηγορει τις περασμενες διοικησεις για κακοδιοικηση

     

    ενω διοικητης ηταν ο ιδιος...

     

    -----------------------------------------------------------------------

    [ερωτημα..."κι αν δεν χρειαστω παροχη υγειονομικης περιθαλψης...θα μου γυρισουν πίσω τα ενσημα???]

    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...  Επαγγελματικό Ταμείο ή ενοποίηση? Αν πρώτα γίνει ξεκαθάρισμα και επιστραφούν τα κλεμμένα τότε ίσως να μπορούμε να μιλάμε για ΤΕΑ. Αν κουμάντο θα κάνει το εκλεγμένο απο τα μέλη διοικητικό συμβούλιο και οχι το κρατος κ.α.

    Link to comment
    Share on other sites

    Μία διευκρίνηση , σε ένα άλλο λάθος (?) που λέχθηκε .

     

    Οι σχολές μηχανικών ΑΣΤΕΜ-ΚΑΤΕΕ που υπήρξαν από το 1970 μέχρι το 1983 , είχαν διάρκεια σπουδών 3,5 χρόνια , ακριβώς όσο και οι αντίστοιχες σχολές των ΤΕΙ από το 1983-2001 που έγιναν τετραετείς .

     

    Αρα το διετείς ήταν μάλλον κακή πληροφόρηση .

     

    Θέλω να ελπίζω δηλαδή .

    • Upvote 1
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.