Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Επισημάνσεις για το ενιαίο ειδοποιητήριο e-ΕΦΚΑ

  Αργά χτες το βράδυ αναρτήθηκαν τα ενιαία ειδοποιητήρια e-ΕΦΚΑ, τα οποία περιλαμβάνουν και την εισφορά ΕΤΕΑΕΠ:

  1. Προθεσμία πληρωμής μέχρι 15.9.2020, ήτοι μόνο 3 εργάσιμες. Θεωρώ πως ο χρόνος δεν είναι επαρκής για να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους της επόμενης βδομάδας. Ενώ από το πρωί η πλατφόρμα παρουσιάζει προβλήματα καθυστερήσεων στη φόρτωση.

  2. Η πληρωμή γίνεται με τον νέο Κωδικό Πληρωμής του ΕΦΚΑ (που λήγει σε 3) και από εδώ και πέρα δεν θα εκδίδεται μηνιαίο ειδοποιητήριο ΕΤΕΑΕΠ.

  3. Η ένταξη των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ στο ενιαίο ειδοποιητήριο θα έχει πολλαπλά οφέλη, λόγω της μείωση της γραφειοκρατίας και των τραπεζικών χρεώσεων, ενώ σημαντική διευκόλυνση για τους δικηγόρους είναι η δυνατότητα συμψηφισμού των κρατήσεων των γραμματίων και με τις εισφορές επικουρικής και πρόνοιας. Σαφώς θα βελτιωθούν/λυθούν και τα τεράστια προβλήματα και λάθη της πλατφόρμας του ΕΤΕΑΕΠ.

  4. Φυσικά, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, δε λείπουν οι περιπτώσεις λαθών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στο σύστημα εξοφλήσεων εντός του 2020, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να έχουν χάσει τις εκπτώσεις, ενώ δεν λείπουν λάθη και στους συμψηφισμούς των γραμματίων των δικηγόρων.

  5. Δική μου συμβουλή, πάντα πληρώνουμε αυτό που βλέπουμε και αναμένουμε την τυχόν διόρθωση σε επόμενο/α ειδοποιητήριο/α. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις ακύρωσης γραμματίων δικηγόρων, καθόσον εκεί δημιουργείται χρέωση (αντί για πίστωση) στη μερίδα του ασφαλισμένου.

  6. Τα αναδρομικά συνεχίζουμε να τα πληρώνουμε ακόμη στην πλατφόρμα του ΕΤΕΑΕΠ με τον παλιό κωδικό, ενώ αναμένεται νέα εκκαθάριση με διασταύρωση των στοιχείων. Το σύνολο των εμμίσθων, μετακλητών, ειδικών συμβούλων, παράλληλα ασφαλισμένων κλπ εμφανίζονται ως οφειλέτες, ενώ δεν οφείλουν ΕΤΕΑΕΠ, αφού τους έχει γίνει κράτηση επί των αποδοχών τους. Επίσης αναμένονται νέες εκκαθαρίσεις σε περιπτώσεις διακοπής δραστηριότητας, αλλαγής συλλόγου κλπ. Όσοι έχουν τη δυνατότητα και δεν επιθυμούν να ασχοληθούν πάλι με την πλατφόρμα, πληρώνουν με μια καταβολή των σύνολο των υπολειπομένων δόσεων και ξεχνούν το ΕΤΕΑΕΠ.

  7. Δικηγόροι Αθηνών, Συμβολαιογράφοι, και Μηχανικοί θα δουν εισφορά επιπλέον 68 ευρώ (ήτοι 42 επικουρική και 26 εφάπαξ, εφόσον δεν έχουν επιλέξει ανώτερη Α.Κ.). Λοιποί δικηγόροι θα δουν επιπλέον εισφορά μόνο 42 ευρώ για την επικουρική. Υγειονομικοί και Δικαστικοί Επιμελητές έχουν μόνο εφάπαξ άρα 26 ευρώ. Νέοι πενταετίας θα δουν 68 ή 42 αντίστοιχα να προστίθενται στα 136 ευρώ του ΕΦΚΑ.

  8. Δυστυχώς ακόμη καθυστερούν τα ειδοποιητήρια της παράλληλης ασφάλισης και όσων ασφαλισμένων δεν έχουν αναρτηθεί από την αρχή του έτους.

  9. Δρομολογείται η εκκαθάριση 2019 με πιθανότητα να γίνει εντός τρέχοντος μηνός.

  10. Το ειδοποιητήριο όπως θα δείτε είναι εμπλουτισμένο με τις επιλεγμένες ασφαλιστικές κατηγορίες καθώς και με ένα μήνυμα, που καλό είναι να διαβαστεί.

  11. Έμμισθοι δικηγόροι, μηχανικοί, λοιποί μισθωτοί, μετακλητοί, επιστημονικοί συνεργάτες με ανοιχτά βιβλία, δεν πληρώνουν ΕΤΕΑΕΠ, περιμένουν την εκκαθάριση που θα λάβει υπόψη τις κρατήσεις της έμμισθης, ενώ λογικά δεν βλέπουν ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ (λαμβάνουν μήνυμα αναμένεται διασταύρωση στοιχείων μισθωτής). Όσοι ξεκίνησαν έμμισθη απασχόληση εντός του 2020 και μέχρι το σύστημα να δει τις κρατήσεις μέσω των ΑΠΔ καλό θα είναι να μην πληρώνουν ειδοποιητήριο, από την έναρξη μισθωτής απασχόλησης.

  0_1474.jpg


  Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218918
  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments

  Εμένα δεν μου εμφανίζει το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ  ! Έχει κανείς άλλος ειδοποιητήριο  χωρίς ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ?

  image.png.e3cc573d5d3e116e98f64af7ec499c53.png

   

  Edited by venezia
  Διόρθωση κειμένου
  Link to comment
  Share on other sites

  @venezia αν είσαι κοντά στη σύνταξη και το 2006 δεν είχες επιλέξει να πληρώνεις επικουρικό τότε λογικό είναι να μην έχεις επικουρικό... Η κρίσιμη ηλικία ήταν 50 έτη το 2006, αν ήσουν παραπάνω απαλλαγή και δεν πλήρωνες ποτέ επικουρική συνεπώς ούτε και τώρα. Θυμάσαι ποτέ να έχεις πληρώσει επικουρική για να το κάνεις τώρα;

  N3518/2006 

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΚΛΑΔΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  Άρθρο 13 Ασφαλιστέα πρόσωπα 1. Στην ασφάλιση του Κλάδου υπάγονται υποχρεωτικά: α) οι από 1.1.1993 και εφεξής ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας σύνταξης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., β) οι μέχρι 31.12.1992 μισθωτοί που είναι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας σύνταξης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο επικουρικό φορέα, γ) οι μέχρι 31.12.1992 ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας σύνταξης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο επικουρικό φορέα και δεν έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους, κατά την έναρξη λειτουργίας του κλάδου. 2. Στον Κλάδο ασφαλίζονται προαιρετικά μετά από αίτησή τους οι μέχρι 31.12.1992 ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας σύνταξης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο επικουρικό φορέα, οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των πενήντα και έως πενήντα πέντε ετών κατά την έναρξη λειτουργίας του κλάδου.

  Edited by NeckBreaker
  Link to comment
  Share on other sites

  Καλησπέρα! Ως νεοασφαλισμένη μηχανικός μου ήρθε το ειδοποιητήριο για πρώτη φορά τις προάλλες. Το θέμα είναι ότι στο σύστημα είμαι δηλωμένη στην 1η κατηγορία, ενώ θα έπρεπε να είμαι θεωρητικά στην μειωμένη κατηγορία λόγω 5ετίας. Έχω πάρει τηλέφωνα και έχω στείλει μέιλ στα οποία δεν μου έχουν απαντήσει. Γνωρίζει κάποιος/α ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω? 

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.