Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΕΦΚΑ :Διευκρινιστική εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών


    Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει τις αλλαγές στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στα ταμεία σε έως 120 δόσεις εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, βάσει της σχετικής εγκυκλίου, ορίζονται τα εξής :

    Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση

    Στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού εντάσσονται πλέον και οι οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. που βεβαιώθηκαν έως το χρόνο υποβολής της αίτησης και γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 (και όχι μόνο που γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2016), με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

    Μέχρι πότε αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης 

    Στις αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών όπου εντάσσονται οφειλές πέραν του ενός πιστωτή και ορίζεται συντονιστής, από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης συμμετοχής από τον τελευταίο στους πιστωτές αναστέλλονται αυτοδικαίως για 90 ημέρες (και όχι για 70 μέρες όπως ίσχυε μέχρι πρότινος).

    Η παρούσα τροποποίηση έχει άμεση εφαρμογή και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου. Επιπλέον, η ανωτέρω αναστολή εφαρμόζετα για συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές κάτω των 20.000€, στις διμερείς διαπραγματεύσεις και στα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες).

    Πώς συμμετέχει το ΚΕΑΟ

    Η μη συμμετοχή του Κ.Ε.Α.Ο. στις διαπραγματεύσεις για ρυθμίσεις για βασική οφειλή στα ταμεία κάτω από 20.000 ευρώ ισχύει εφόσον συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση ιδιώτες πιστωτές (πιστωτικά ιδρύματα, προμηθευτές κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που συμμετέχουν μόνο το Δημόσιο και το Κ.Ε.Α.Ο., η υπηρεσία συμμετέχει κανονικά στη διαπραγμάτευση. 

    Επίσης, εφεξής, για τη διαμόρφωση του ύψους και του αριθμού των δόσεων, η καθαρή παρούσα αξία λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο των υποχρεωτικών κανόνων και όχι μόνο ως προς την αξία ρευστοποίησης.

    Πώς ολοκληρώνονται οι διμερείς διαπραγματεύσεις 

    Με βάση τις νέες διατάξεις, ο πιστωτής (στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερέβαιναν ποσοστό 85% των συνολικών απαιτήσεων και η αίτηση προωθούταν για διμερή διαπραγμάτευση) ενημερώνει την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους . εντός 3 μηνών από την ημερομηνία προώθησης της αίτησης για την ολοκλήρωση ή μη της διαπραγμάτευσης.

    Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί μετά την αρχική ενημέρωση της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., ο πιστωτής θα ενημερώσει την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για την επίτευξη ή μη συμφωνίας μέσα σε 1 μήνα από την τελική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης 

    Ποιο είναι το περιεχόμενο της αίτησης 

    Με τις νέες διατάξεις στον κατάλογο των πιστωτών ( με τα πλήρη στοιχεία τους, των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή και των συνοφειλετών που ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή) θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνεται και η ημερομηνία, αναφορικά με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της κάθε οφειλής.

    Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών από τον οφειλέτη, παρά μόνο σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν ανακτηθούν αυτόματα, ενώ ο οφειλέτης οφείλει να μεταφορτώσει στο Σύστημα μεταξύ άλλων πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων και έντυπο ΑΑ ΓΗΣ για την αξία γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού για το οποίο δεν προσδιορίζεται ΕΝ.Φ.Ι.Α. και δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή ακινήτων.

    Επιπλέον προβλέπεται ότι τα πιστοποιητικά βαρών θα προσκομίζονται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της διορισμού εμπειρογνώμονα, ενώ το αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης και περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, το πιστοποιητικό περί μη λύσης εταιρείας από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο- Γ.Ε.ΜΗ. (για νομικά πρόσωπα) και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μπορούν να υποβληθούν το αργότερο έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή αντιπροτάσεων .

    Στις περιπτώσεις αυτές ο οφειλέτης υποχρεούται να δηλώσει ότι θα προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα και να επισυνάψει αποδεικτικά ότι έχει αιτηθεί την έκδοσή τους. Σε περίπτωση που τα πιστοποιητικά βαρών δε δύναται να προσκομιστούν εντός της προθεσμίας για λόγους ανωτέρας βίας, δύναται να αντικατασταθούν από ενυπόγραφη βεβαίωση δικηγόρου αναφορικά με τα βάρη των ακινήτων του οφειλέτη.

    Πώς συμμετέχουν οι μικροί πιστωτές 

    Πιστωτές οι απαιτήσεις των οποίων δεν υπερβαίνουν:

    (α) ατομικά το ποσό των 2.000.000 ευρώ και ποσοστό 1,5% του συνολικού χρέους και

    (β) δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 20.000.000 ευρώ και ποσοστό 15% του συνολικού χρέους,

    τότε δε συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και δε δεσμεύονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.

    Σε περίπτωση που πιστωτές με ποσοστό μικρότερο του 1,5% υπερβαίνουν αθροιστικά το 15% της περίπτωσης (β), στη διαπραγμάτευση δε συμμετέχουν οι πιστωτές με τις μικρότερες απαιτήσεις και μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσοστού 15%.

    Με τις νέες διατάξεις διευκρινίζεται πως στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι πιστωτές έχουν ακριβώς ίσες απαιτήσεις με ποσοστό μικρότερο του 1,5% της συνολικής οφειλής έκαστος, και αθροιζόμενες υπερβαίνουν το 15% του συνολικού χρέους ή το ποσό των 20.000.000€, τότε οι εν λόγω πιστωτές συμμετέχουν στη διαδικασία και δεσμεύονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.

    Διαφωνία ύψους οφειλής 

    Μετά τη δήλωση της πρόθεσης των πιστωτών να συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο συντονιστής ελέγχει αν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό συμμετεχόντων πιστωτών προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης (το 50% του συνολικού χρέους του οφειλέτη - απαιτήσεις μικρών πιστωτών)

    Αν ο συντονιστής διαπιστώσει ότι το ποσό απαίτησης που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη είναι διαφορετικό από το ποσό που βεβαιώθηκε από τον πιστωτή και ότι αυτή η διαφορά δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους, ζητά από τον οφειλέτη και τον πιστωτή αποδεικτικά έγγραφα για το ύψος της απαίτησης.

    Με τις νέες διατάξεις εισάγεται δεύτερος γύρος συλλογής δικαιολογητικών από το συντονιστή στην περίπτωση που μετά την ανωτέρω εξέταση των προσκομισθέντων εγγραφών παραμένει αδικαιολόγητη απόκλιση που υπερβαίνει το 1/5 της συνολικής οφειλή προς ρύθμιση. Αν και η δεύτερη προσπάθεια δεν ευδοκιμήσει, τότε ο συντονιστής προσμετρά στα ποσοστά απαρτίας και της πλειοψηφίας μόνο το μέρος της απαίτησης που τυγχάνει κοινής αποδοχής, εκτός εάν η απαίτηση προσδιοριστεί σε διαφορετικό ποσό από τον εμπειρογνώμονα .

    Διαδικασία διαπραγμάτευσης 

    Με τις νέες διατάξεις, προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη προκειμένου να ρυθμιστούν λεπτομερειακά θέματα της διαδικασίας ώστε να αντιμετωπίζονται με ευελιξία πρακτικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών δύνανται να ρυθμίζονται λεπτομερειακά θέματα της διαδικασίας ελέγχου πληρότητας της αίτησης ή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς και να τροποποιούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται.

    Διορισμός εμπειρογνώμονα 

    Προκειμένου να διευκολυνθεί ο διορισμός εμπειρογνώμονα από το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α.. προστίθεται διάταξη που προβλέπει την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία θα συσταθεί μητρώο εμπειρογνωμόνων, από το οποίο θα επιλέγονται οι εμπειρογνώμονες που προτείνονται από το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

    Δυνατότητα υποβολής αίτησης ομόρρυθμων μελών χωρίς ατομική επιχείρηση 

    Προβλέπεται, πλέον, ρητώς η δυνατότητα των ομόρρυθμων εταίρων, ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας, να ζητήσουν τη ρύθμιση και του συνόλου των δικών τους οφειλών μέσω του εξωδικαστικού. Επομένως, δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές μετά την 31/12/2017, ή οφειλές για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ή οφειλές άσχετες με την επιχειρηματική δραστηριότητα, για τις οποίες δεν κρίνεται αναγκαία η ρύθμιση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εταίρου.

    Η υποβαλλόμενη αίτηση θα περιέχει προς αυτούς το σύνολο των στοιχείων και θα συνοδεύεται από το σύνολο των δικαιολογητικών , ενώ οι περιορισμοί και τα κριτήρια επιλεξιμότητας κρίνονται με βάση το πρόσωπο της εταιρείας. Εξυπακούεται ότι οι περιορισμοί αυτοί θα εφαρμοστούν μόνο όταν συμβιβάζονται με το γεγονός ότι ζητείται ρύθμιση των οφειλών του εταίρου και όχι της εταιρίας. Έτσι, δεν θα αποκλειστεί η ρύθμιση των οφειλών του εταίρου από το γεγονός ότι ο εταίρος έχει διακόψει ατομική επιχειρηματική του δραστηριότητα, αρκεί να μην έχει λυθεί η ίδια η εταιρία. Κατ' αντιπαραβολή, ο εταίρος μπορεί να ρυθμίσει τις δικές του οφειλές, εντάσσοντας και τις οφειλές που τον βαρύνουν ως ομόρρυθμο εταίρο, ακόμα και αν η εταιρία έχει λυθεί, εφόσον ο εταίρος διατηρεί δική του ατομική επιχείρηση σε λειτουργία.

    Στην περίπτωση που αίτηση ρύθμισης βάσει των διατάξεων του εξωδικαστικού μηχανισμού υποβάλλεται τόσο από το νομικό πρόσωπο της εταιρείας όσο και από τους εταίρους αυτής, θα ακολουθείται κατά το δυνατό ενιαία διαδικασία υπό τον ίδιο συντονιστή, αλλά τόσο η απαρτία όσο και οι προτάσεις και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών θα υποβάλλονται και θα εξετάζονται χωριστά, χωρίς να επηρεάζεται το αποτέλεσμα της μιας ψηφοφορίας από το αποτέλεσμα των υπολοίπων.

    Επιπλέον, διευθετείται τυχόν ανισότητα εις βάρος ομόρρυθμων εταίρων, των οποίων τα νομικά πρόσωπα υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών πριν την τροποποίηση των κείμενων διατάξεων και παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα υποβολής αυτοτελούς αίτησης για τη ρύθμιση των προσωπικών τους οφειλών.

    Μεταβατικές διατάξεις

    Παρέχεται, πλέον, η δυνατότητα επανυποβολής των αιτήσεων που, κατά έναρξη ισχύος του, έχουν περατωθεί ως άκαρπες, εφόσον συμπεριλαμβάνουν οφειλές οι οποίες καθίστανται επιδεκτικές ρύθμισης (οφειλές έως 31/12/2017).

    Επιπλέον οι οφειλέτες εκκρεμών αιτήσεων δύνανται να ζητήσουν τη διαγραφή της αίτησής τους με ταυτόχρονη επανυποβολή αυτής.


    Πηγή: http://www.capital.gr/epikairotita/3305813/efka-dieukrinistiki-egkuklios-gia-ti-ruthmisi-ofeilon



    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.