Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Νέες διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς


    Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

    Σύμφωνα με την απόφαση υπόχρεοι σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού είναι φυσικά, και νομικά πρόσωπα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, είτε κύριας είτε δευτερεύουσας, που περιλαμβάνεται στη λίστα της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ 45231/2017 ), στον οποίο καταλήγουν οι εισπράξεις από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.
     
    Η υποχρέωση αυτή «δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες) που πωλούν αγαθά και παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθμ. 45231/2017 ΚΥΑ» 
     
    Επισημαίνεται ότι υποχρέωση δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού υπάρχει και στην περίπτωση που διενεργούνται Β2Β συναλλαγές παράλληλα με Β2C συναλλαγές.
     
    Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν εντός μηνός από την έναρξη άσκησης
    δραστηριότητας το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους σε περίπτωση που οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής διενεργούνται σε πέραν του ενός επαγγελματικούς λογαριασμούς.
     
    Δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού, όταν οι δικαιούχοι πληρωμής (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.
     
    Τραπεζικός λογαριασμός που τηρείται ως κοινός λογαριασμός με συνδικαιούχα πρόσωπα μπορεί να δηλωθεί ως επαγγελματικός μόνον από τον ένα από τους συνδικαιούχους.
     
    Νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ως επαγγελματικό λογαριασμό, τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο (νόμιμος εκπρόσωπος ή μέλος), αρκεί να δηλώνεται ως Επαγγελματικός Λογαριασμός μόνο από το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα.
     
    Τραπεζικοί λογαριασμοί που τηρούνται ως ταμιευτηρίου, όψεως ή σε συνάλλαγμα, μπορούν να δηλωθούν ως Επαγγελματικοί Λογαριασμοί.
     
    Οι δικαιούχοι πληρωμής (π.χ. δικηγόροι, λογιστές, ασφαλιστές, κλπ) που τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς αποκλειστικά για πληρωμή υποχρεώσεων τρίτων, όπως ενδεικτικά φόρων, εργοδοτικών εισφορών, προκαταβολών, ασφαλίστρων, Δ.Ε.Η. κλπ, δεν δηλώνονται ως Επαγγελματικοί Λογαριασμοί.
     
    Κυρώσεις επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση που φορολογούμενοι δηλώσουν εκπρόθεσμα Επαγγελματικό Λογαριασμό χωρίς να υπάρχει υποχρέωση δήλωσης.
     
    Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στην περίπτωση που από Λογαριασμό ο οποίος έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός διενεργούνται συναλλαγές οι οποίες δεν αφορούν την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
     

    Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση τροποποίησης ήδη δηλωθέντος επαγγελματικού λογαριασμού. 

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


    Πηγή: http://ered.gr/el/content/Nees_dieukriniseis_gia_tous_epaggelmatikous_logariasmous/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Πέτρο καλησπέρα, θα σου πω ότι γνωρίζω.

    Την θέση αδράνεια την δηλώνεις στην εφορία στο έντυπο Μ3 (αν θυμάμαι εντός 30 ημερών) και θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος κατά το οποίο έχει δηλωθεί ή πρόκειται να δηλωθεί η αδράνεια να μην έχει πραγματοποιηθεί καμία συναλλαγή, με max χρονική διάρκεια αδράνειας το ένα έτος. Δηλαδή, πρέπει για το διάστημα που υπάρχει η αδράνεια να μην έχει εκδοθεί κανένα ΤΠΥ, ΑΛΛ αλλά ούτε και να έχει ληφθεί κάποιο τιμολόγιο. Επίσης απ' όσο έχω διαβάσει η θέση σε αδράνεια, μπορεί να περιλαμβάνει είτε το σύνολο των δραστηριοτήτων είτε μέρος αυτών και για το διάστημα που είσαι σε αδράνεια δεν υποβάλλεις και περιοδική ΦΠΑ. Για την επαναλειτουργία υποβάλλεται επίσης δήλωση μεταβολής, πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής. Επίσης οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή ακυρώνει αυτόματα την αδράνεια. 

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.