Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ξαφνικός θάνατος για τον ΕΟΠΥΥ


    Κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για διάλυση του Οργανισμού έως το τέλος του χρόνου. Υπό καθεστώς διαθεσιμότητας και απολύσεων οι εργαζόμενοι που αριθμούν 10.000, γιατροί και λοιπό προσωπικό.

     

    Σε fast track διάλυση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση καταργεί τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και στέλνει τους ασθενείς όλων των ταμείων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των υγειονομικών περιφερειών. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης θέλει ο Οργανισμός να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

     

    Ο Οργανισμός, που συστάθηκε με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας (όπως λέει και το όνομά του) από έναν ενιαίο εθνικό φορέα και ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2012, καταργείται λίγο πριν κλείσει τα δύο χρόνια ζωής του.

     

    Ταλαιπωρία του πολίτη

    Οι μονάδες υγείας που πέρασαν στον ΕΟΠΥΥ δίνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να φτιάξουν την πολυδιαφημισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Συγκεκριμένα, οι μονάδες περνούν στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

     

    Εκτός από ταλαιπωρία για τον πολίτη, η διάλυση του ΕΟΠΥΥ σημαίνει και απόλυση, διαθεσιμότητα-κινητικότητα και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους στον Οργανισμό. Ο λόγος για 10.000 άτομα – 6.000 γιατρούς και 4.000 λοιπό προσωπικό. Οσον αφορά τους γιατρούς, τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να απολυθούν περίπου οι μισοί, στους οποίους περιλαμβάνονται καταρχήν οι χειρουργικές ειδικότητες αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων.

     

    Οι άλλοι μισοί γιατροί των ειδικοτήτων της παθολογίας, της γενικής ιατρικής, της οδοντιατρικής, της παιδιατρικής, της ψυχιατρικής, της παιδοψυχιατρικής, της ακτινολογίας, της μικροβιολογίας και της κυτταρολογίας αρχικά θα μπουν στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα και ύστερα θα περάσουν στα κέντρα υγείας των περιφερειών.

     

    Από το υπόλοιπο προσωπικό, οι 2.000 υγειονομικοί, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, αφού μπουν στην κινητικότητα– διαθεσιμότητα, το πιθανότερο είναι να περάσουν όλοι στο ΕΣΥ. Κι ένα μέρος του διοικητικού προσωπικού, ακόμα περίπου 2.000 άτομα, θα μετακινηθεί στον οργανισμό «αγοραστή» που θα δημιουργηθεί.

     

    Ο νέος οργανισμός θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα κυβερνητικά σχέδια μεταφράζονται και σε οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη, εύνοια των μεγάλων επιχειρηματικών αλυσίδων του χώρου της Υγείας καθώς και αλλαγή εργασιακών σχέσεων για όσους εργαζόμενους δεν απολυθούν και περάσουν στο ΕΣΥ. Διαφαίνεται επίσης στις προθέσεις της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση ενός βασικού πακέτου παροχών, το οποίο στη συνέχεια θα συμπληρώνεται από την τσέπη των ασθενών με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, μια μορφή πλέον θεσμοθετημένης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα επίσημα πια στον χώρο της περίθαλψης. Και, βεβαίως, το κεντρικό θέμα είναι η λογική τού ότι ανοίγουμε την αγορά σε αυτόν τον τομέα και δημιουργούμε προϋποθέσεις ανταγωνισμού, ιδιωτικών επενδύσεων, δραστηριοποίησης ενός επιχειρηματικού κεφαλαίου, το οποίο προφανέστατα προτιμά την πρωτοβάθμια φροντίδα, διότι η δευτεροβάθμια είναι πολύ πιο κοστοβόρα.

     

    Ο μνημονιακός στόχος

    Η «πολιτική επιλογή» της μείωσης των δημόσιων δομών που ανοιχτά παραδέχτηκε προ ημερών ο υπουργός Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, γίνεται ξεκάθαρη στην επιλογή διάλυσης του ΕΟΠΥΥ.

     

    Για ποιο λόγο; Διότι είναι σκοπιμότητα της κυβέρνησης η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής κινητικότητας-διαθεσιμότητας που για κάποιους θα σημαίνει απόλυση και θα καλύψει τον επόμενο μνημονιακό στόχο των 12.500, ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προέρχεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Υγεία.

     

    Της Ντάνι Βέργου

    Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=151060





    ergon

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Τι ακριβώς προσφέρει σήμερα ο εοπυυ εκτός από το να σπαταλάται χρόνος και χρήμα και να ταλαιπωρεί ταλαιπωρες γιαγιάδες; στο καλό...

    Δημοσια δωρεάν περίθαλψη για ολους,στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγειας με στροφή των πόρων και γιατρών προς τα εκεί.πηξαμε στους διοικητικούς κάθε τύπου και προέλευσης.

    Τέλος , η κοστοβορα δευτεροβαθμια τι τρώει ακριβώς,κόστη?δημοσιογράφοι είναι, ας προσέχουν λίγο παραπάνω τη γλώσσα τους.

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Συνάδελφε καλά τα λες, δεν διαφωνώ. Είναι από μια άποψη καλό να εξοικονομηθούν χρήματα για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που τους τελευταίους μήνες δεν έχουν λεφτά ούτε για γάζες.

     

    Το συνολικό εγχείρημα όμως το βλέπω με καχυποψία, μακάρι να υπήρχε ένας σοβαρός άνθρωπος για υπουργός υγείας να διεκπεραιώσει μια πραγματική μεταρρύθμιση. Στην επαρχία μια σύμπραξη ιδιωτικού δημόσιου θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, μιας που η πλειοψηφία του κόσμου πηγαίνει σε ιδιώτες γιατρούς (στην πλειοψηφία τους συμβεβλημένοι με τον εοππυ).

     

    Στην Αθήνα όμως και γενικά τα αστικά κέντρα δεν θα γίνει ζούγκλα στα νοσοκομεία, δεν απορροφούσαν ασθενείς τα - ομολογουμένως σάπια - ιατρεία του εοππυ? Και το κυριότερο είναι τι θα παίξει με τις δαπάνες γιατί έναν παθολόγο πάει στο διάολο τον πληρώνεις και μόνος σου (ούτως ή άλλως ασφαλιστικά ενήμερος δεν είσαι...). Για τις μεγάλες δαπάνες τι θα γίνει όμως. Θα σου λέει περίμενε 10 χρόνια να αδειάσει κρεββάτι στην κλινική του δημοσίου ή αλλιώς πήγαινε στον καρχαρία ιδιώτη? Και εκεί να σου λένε μέχρι 25.000 ευρώ καλύπτει ο φορέας σου τα υπόλοιπα 100 χιλιάρικα για τον καρκίνο που σου βγάλαμε δώστα μας από την τσέπη σου?

     

    Θα δούμε, αν και η επιλογή Άδωνη για τη θέση αυτή προφανώς και δεν ήταν τυχαία.

    Link to comment
    Share on other sites

    Μα αν μεταφερθούν οι γιατροί-προσωπικό τι αλλάζει στην πράξη; Το ταμπελάκι μπροστά στο κτίριο και η "ονομασία" .Ίδιο αριθμό ασθενών και γιατρών έχεις. Η διαφορά έγκειται στο ότι δεν έχεις δύο συστήματα να τρέχουν παράλληλα με διπλό λειτουργικό κόστος .Η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να διοχετευτεί στην επέκταση των νοσοκομείων πιθανόν με εξωτερικές μονάδες για πρωτοβάθμια κλπ..δεν είμαι γιατρός για να γνωρίζω ακριβώς, αλλά υποθέτω πως το μπάχαλο του τομέα μας παρατηρείται και σε κάθε κλάδο λιγότερο ή περισσότερο.

    Όσον αφορά την καχυποψία, συμφωνώ 100% πως με "μανδύα" μία μεταρύθμιση θετική,στην πράξη περνάνε και άλλες δέκα παγίδες(καλύψεις πχ), αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη βελτίωσης των θεσμών.

    Link to comment
    Share on other sites

    εδω εγινε ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ στις ΖΩΕΣ ΜΑΣ

     

    στον ΕΟΠΠΥ θα μας εκανε εντυπωση?

     

    το βασικο ειναι οτι με ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ περναε και καμια  100 ρουσφετια για ιδιωτικα συμφεροντα

    Link to comment
    Share on other sites

    Είναι παράλογο σε μια περιοχή να έχεις 3 και 4 παράλληλες δομές υγείας : Noσοκομείο , ΕΟΠΠΥ , Κέντρο υγείας , Δημοτικό ιατρείο που άλλες λειτουργούν και άλλες μισολειτουργούν.

     

    Αρα κατ'αρχήν ακούγεται λογικό.

     

    Αυτό όμως που με βάζει σε σκέψεις είναι ότι στην εποχή μας η όποια μεταρρύθμιση γίνεται με σκοπό την μείωση κόστους , προσωπικού , την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου και όχι 

    την αναβάθμιση της παρεχόμενης υπηρεσίας , ενώ παράλληλα συνδυάζεται με αύξηση της δαπάνης για τον πολίτη....

    Edited by avgoust
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.