Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Πως διαμορφώνονται οι προσωρινές εισφορές για επαγγελματίες

  Sign in to follow this  

  Οι επαγγελματίες για το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ που είναι αυξημένη κατά 19%, σε σχέση με την ισχύουσα κατώτατη.

  Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο περίπου το 80% των επαγγελματιών, καθώς θα υπολογιστούν με το «τιμολόγιο» του νέου ασφαλιστικού.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, οι επαγγελματίες, για το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό και από τον Μάιο θα καταβάλουν τις εισφορές, που αναλογούν με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, αλλά αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

  Σημειώνεται πως, η ελάχιστη εισφορά που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό είναι 220 ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά περίπου 35 ευρώ ή κατά 18,9%, σε σχέση με την ελάχιστη εισφορά, 185,18 ευρώ, που κατέβαλαν οι επαγγελματίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.

  Σήμερα λήγει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και έως την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 21 του τρέχοντος μήνα.

  Κατόπιν, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση του νέου ασφαλιστικού πλαισίου και λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί, υπολογίζεται ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020, θα εκδοθούν και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

  Λόγω της διαδικασίας μετάβασης, από το παλαιό στο νέο ασφαλιστικό, για τις εισφορές των πρώτων μηνών του 2020, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

  1. Ο νόμος θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένεται να εκδοθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι εφαρμογής των διατάξεών του.
  2. Τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου θα εκδοθούν στις αρχές Μαρτίου και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
  3. Το ύψος των εισφορών του Ιανουαρίου θα οριστεί προσωρινά για όλους τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς στο ύψος της ελάχιστης εισφοράς που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό δηλαδή, το ποσό των 220 ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά περίπου 35 ευρώ ή κατά 18,9%, σε σχέση με την ελάχιστη εισφορά (185,18 ευρώ), που κατέβαλαν οι επαγγελματίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.
  4. Στο ίδιο επίπεδο θα παραμείνουν οι εισφορές κατά ανώτατο όριο, μέχρι και τον Απρίλιο του 2020.
  5. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι μη μισθωτοί, είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν για το 2020. Η κλίμακα των ασφαλιστικών κλάσεων περιέχει 6 κατηγορίες από 220 μέχρι και 576 ευρώ τον μήνα.
  6. Τον Μάιο θα γίνει εκκαθάριση των εισφορών που καταβλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο με εκείνες που επέλεξε ο ασφαλισμένος. Παράδειγμα, αν επέλεξε να ενταχθεί το 2020 στη Β΄ κλάση που προβλέπει εισφορές 262 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά από τον Ιανουάριο για τέσσερις μήνες τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της ελάχιστης εισφοράς που κατέβαλε και τις εισφοράς που επέλεξε, δηλαδή, 42 ευρώ τον μήνα ή 168 ευρώ συνολικά.
  7. Το ποσό της διαφοράς μπορεί να βεβαιωθεί με την εισφορά του Μαΐου ή να επιμεριστεί σε περισσότερους μήνες, προκειμένου να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση σε ένα μήνα.

  Το ύψος των εισφορών

  Σε ότι αφορά στις νέες εισφορές προβλέπεται ειδική κατηγορία για τους νέους επαγγελματίες και μέχρι τα πρώτα πέντε (5) χρόνια άσκησης της δραστηριότητας, η οποία προβλέπει την καταβολή εισφορών ύψους 136 ευρώ τον μήνα.

  Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων έξι κατηγοριών ασφαλιστικών εισφορών:

  • 1η κατηγορία: 220 ευρώ. 
  • 2η κατηγορία : 262 ευρώ. 
  • 3η κατηγορία : 312 ευρώ. 
  • 4η κατηγορία: 373 ευρώ. 
  • 5η κατηγορία:  445 ευρώ. 
  • 6η κατηγορία: 576 ευρώ.

  Οι εισφορές των αγροτών

  Οι εισφορές των αγροτών θα είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται:

  • σε 121 ευρώ
  • σε 144 ευρώ
  • σε 173 ευρώ
  • σε 207 ευρώ
  • σε 249 ευρώ
  • σε 324 ευρώ

  Οι εισφορές για το εφάπαξ

  Οι εισφορές για το εφάπαξ που αφορά περίπου 160.000 ασφαλισμένους θα είναι τριών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 26 ευρώ η ελάχιστη, 
  • 31 ευρώ η μεσαία
  • 37 ευρώ η μέγιστη

  Οι εισφορές για την επικούρηση

  Για την επικουρική ασφάλιση (που αφορά 145.000 αυτοαπασχολούμενους) προβλέπονται τρεις κατηγορίες εισφορών, τις οποίες θα επιλέγει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές είναι:

  • 42 η ελάχιστη,
  • 51 ευρώ η μεσαία
  • 61 ευρώ η μέγιστη
  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Οι συντάξεις αυξάνονται, οι εισφορές αυξάνονται. Οι χώρα των συνταξιούχων. Να μπει μάθημα τώρα στο πανεπιστήμιο, πως να χρησιμοποιείς το "Πι" και για διπλωματική παίρνεις 10 , αν τα μαλλιά σου είναι άσπρα. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να δούμε πότε θα  πάρουν τελική απόφαση ...
   Με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι νέες ασφαλιστικές εισφορές –
   Πώς θα γίνεται η επιλογή

  Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/287563/syntakseis-mexri-telos-fevrouariou-i-epilogi-asfalistikis-klimakas-pos-tha-kerdisete-epipleon-evro

   

  Edited by venezia
  Διόρθωση κειμένου

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  γνωρίζει κανείς με ποιο σκεπτικό οι αγρότες έχουν τα μισά σχεδόν;
  Θέλω να πώ εκείνο το ρημάδι το Σύνταγμα κάπου λέει για ανάληψη βαρών από τους πολίτες σύμφωνα με την ισχύ τους.. έχω ένα κάρο μηχανικούς φίλους που ή κάνουν άλλη δουλειά ή τους ζούν οι γυναίκες τους (όσοι είχαν την πρόνοια να πάρουν τέτοιες.. ;-) ).
  και συγγενείς αγρότες (και ένας φίλος) οι οποίοι χωρίς πολλά πολλά μόνοι παραδέχονται (Γκρινιάζουν;) ότι κάνουν τζίρο 50000 αλλά τους μένουν μόνο 15000-17000 €.. (σίγουρα κανένα από τα δείγματά μου δεν είναι αντιπροσωπευτικό αλλά μια ένδειξη).
  τόσο δύναμη έχουν (κλείσιμο δρόμων κλπ) ή επειδή είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα κλπ τους "νοιάζεται το κράτος";;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Με το σκεπτικό να κρατηθεί πληθυσμός στην ύπαιθρο και μάλιστα την παραμεθόριο που στερείται πολλών δημόσιων αγαθών που απολαμβάνουν οι κάτοικοι των πόλεων.

  γιατί η παραγωγή τους τρέφει τους υπόλοιπους και δίνει και συνάλλαγμα σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα άλλο. 

  γιατί οι εκτάσεις που καλλιεργούνται και σε κάποια προϊόντα το ίδιος το βάρος της παραγωγής επιδοτείται από την ΕΕ και τα λεφτά διαχέονται μετά στην αγορά, άρα και σε μας. οπότε είναι απαραίτητο να έχουν κίνητρο να καλλιεργούν.

  με το (πανάρχαιο) σκεπτικό ότι πολίτης μιας χώρας είναι αυτός που διαθέτει γη, σκεπτικό που το ασπάζεται και η ΕΕ, γι' αυτό και το επιδοτεί.

  με το σκεπτικό ότι και στις ΗΠΑ οι αγρότες έχουν ακόμα καλύτερη προστασία.

  με το σκεπτικό ότι οι νέοι αγροτικής προελεύσεως είναι το πιο αξιόμαχο κομμάτι των ΕΔ, γιατί πάνε φαντάροι πιο νέοι, είναι πιο εύρωστοι και έχουν εξοικείωση με τη φύση και το βαρύ εξοπλισμό του στρατού. 

  Σχετικά με τους τζίρους, σωστά είναι τα νούμερά σου γιατί σκέψου ότι το χωράφι δε φυτρώνει μόνο του, ούτε τα ζώα τρέφονται με αέρα. Βάλε λιπάσματα, βάλε φάρμακα, βάλε νερό, ηλεκτρικό, καύσιμα, λάδια, ανταλλακτικά, σπόρους, ζωοτροφές, το κόστος κάθε μηχανήματος είναι μια περιουσία.. Προφανώς το κράτος θα σεβαστεί αλλιώς (λέμε τώρα) τον άνθρωπο που επενδύει τέτοια λεφτά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο.

  Ας δούμε τον κοινό μας "αντίπαλο" και μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις με άλλες κοινωνικές ομάδες. Στην τελική, αν είναι τόσο καλά, όποιος θέλει γίνεται αγρότης! 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  καμία διαφωνία @georgios_m  δεν θέλω να αφαιρέσουν προνόμια από τους αγρότες ..μην αρπάζεσαι

  Εγώ απλώς θέλω να πληρώσω όσα ο αγρότης (121 €). Στην τελική έχω το γραφείο μου στο ίδιο χωριό με τους συνομήλικους μου αγρότες (και ας απέχουμε από σχετικά μεγάλη πόλη 13χλμ) ..  απλά εγώ τα τελευταία 5 χρόνια μπαίνω μέσα κάθε χρόνο με σημαντικό ποσοστό να "φταίνε" οι ασφαλιστικές μου εισφορές {και μην μου πεις τώρα γιατί δεν βγαίνω ΟΑΕΔ}... έχω το ίδιο μέγεθος οικογένειας με τους εν λόγω αγρότες και αυτοί περισσότερα εισοδήματα απο μένα.. αλλά εγώ πληρώνω μεγαλύτερες εισφορές ..ΓΙΑΤΙ;;;
  και εννοείται ΔΕΝ ανήκω στην γενιά που έκανε λεφτά από οικοδομές το '90 και 1η δεκαετία του 2000..ΔΕΝ τα πρόλαβα ..κάτι κουτσά και κολοβά αυθαίρετα με καρδιοχτύπι και κόπο ελάχιστα τον αριθμό.. ας είναι καλά η σύζυγος που είναι δημόσιος υπάλληλος (κατώτατη μεν αλλά Δημ υπάλληλος)
  ΔΕΝ υπάρχει κοινός αντίπαλος ..(αν εννοείς το "κράτος" ..άλλωστε ΕΜΕΙΣ είμαστε το κράτος) υπάρχει όμως κατα την γνώμη μου υποχρέωση για αναλογική κατανομή βαρών .. εν προκειμένω βάσει εισοδήματος

   

  εδιτ: (και παρεμπιπτόντως εγώ ποτέ ΔΕΝ έκοψα την Ελλάδα στα 2 (3-4-5 ανάλογα πως το βλέπει κανείς) με το συνδικάτο μου (αστείο και μόνον να το σκεφτεται κανείς) ακόμα και όταν σωρεύονταν οι οφειλές μου στο ΤΣΜΕΔΕ (και τις έβαλα τώρα σε 120 δόσεις ... 😁 )
   

  Edited by MHD

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  γιατί να θες να συγκριθείς με τον αγρότη και όχι πχ με τον δημόσιο υπάλληλο που δεν πληρώνει πρακτικά τίποτα; 

  το σωστό είναι να θες απλά να πληρώσεις 121 ή και μηδέν ακόμα, όχι όμως επειδή τόσο πληρώνουν όλοι αλλά επειδή τόσο θες να πληρώσεις εσύ. δε θα σε κατηγορούσα αν ήθελες να πληρώσεις λιγότερο. σε κατηγορώ που το ζητάς βάσει ανόμοιων συγκρίσεων.

  στο προηγούμενο μήνυμα σου εξήγησα ότι μια εύρωστη αγροτική βάση κινεί πολλούς κλάδους της οικονομίας, ίσως καλύτερα κι από την οικοδομή ακόμα. οπότε τα λεφτά που χάνεις από την ανισότητα στις εισφορές ίσως είναι λιγότερα από όσα κερδίζεις έχοντας δουλειά που σου δίνουν αυτοί. στο λέω από την Αθήνα αυτό. ούτε κι εγώ είμαι αγρότης. 

  για το ότι μπαίνεις μέσα ίσως φταίει το ότι δεν έχεις προσαρμόσει τη δουλειά σου σε αυτό που έχουν ανάγκη και για το οποίο επιδοτούνται οι αγρότες της περιοχής σου (πχ την προστασία του περιβάλλοντος). 

  ο κοινός σας αντίπαλος είναι το κομμάτι του κράτους - κοινωνίας (και αγροτών) που ολιγωρεί στην εφαρμογή των πολιτικών που θα ανοίξουν τις δουλειές που προβλέπουν τα πακέτα της ΕΕ αλλά και χρειάζεται η διεθνής αγορά. έχεις λοιπόν κι εσύ ως μηχανικός τη θέση σου σε έναν υγιή αγώνα κλεισίματος των δρόμων. γι' αυτό οι φόροι βαράνε. για να αλλάξουν οι νοοτροπίες. 

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  On 12/2/2020 at 12:13 ΠΜ, venezia said:

  Να δούμε πότε θα  πάρουν τελική απόφαση ...
   Με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι νέες ασφαλιστικές εισφορές –
   Πώς θα γίνεται η επιλογή

  Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/287563/syntakseis-mexri-telos-fevrouariou-i-epilogi-asfalistikis-klimakas-pos-tha-kerdisete-epipleon-evro

   

  Δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για το πως γίνεται η επιλογή,  φαντάζομαι μέσω της ιστοσελίδας του εφκα θα γίνεται.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Υποθέτω κι εγώ έτσι θα γίνεται, και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΤΕΑΕΠ για την επιλογή που αφορά στα επικουρικό/εφάπαξ. [Τουλάχιστον μάλλον μέχρι να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όπως έχει ειπωθεί]

  Ας περιμένουμε πρώτα την ψήφιση ... και έπεται η εφαρμογή ... 

  Edited by georgegaleos

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Ctzouvelekis
   Περιέχει τον τρόπο υπολογισμού του Σημειώματος εισφορών ιδιοκτήτη υπέρ δημοσίου για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Περιέχει επίσης στη δεύτερη σελίδα ένα παράδειγμα με προϋπολογισμό 10.000€. Δεν περιέχει ΙΚΑ.
  • By Engineer
   Αλλάζουν από τον νέο χρόνο τα ασφαλιστικά δεδομένα για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) τα λεγόμενα μπλοκάκια. Συγκεκριμένα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.
   Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης θα ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που ανέρχονται στα 210 ευρώ.
   Όσοι λοιπόν καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Υπενθυμίζεται πως η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ).
   Σε περίπτωση που ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν καλύπτει τη βασική εισφορά τότε θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 210 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ που έχει και μπλοκάκι. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 190 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ έτσι δεν θα καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι.
   Σε ότι αφορά τα μπλοκάκια με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους. Δεν αποκλείεται να υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος.
   Ως προς τα μπλοκάκια με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα και το 2020 να υπάγονται στο ίδιο «καθεστώς» που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.
   Εξετάζεται επίσης η αναπροσαρμογή του ορίου γα τους τίτλους κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) το οποίο σήμερα είναι 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά το όριο στα 3.000 ή στα 5.000 ευρώ ούτως ώστε να καλύπτει πραγματικά ένα ευκαιριακό εισόδημα και παράλληλα να καταργηθούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στους τίτλους κτήσης. Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ισχύουν εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τα εισοδήματα από τίτλους κτήσης.
   Του Γιώργου Δημοσθένους
    
  • By Engineer
   Αλλάζουν από τον νέο χρόνο τα ασφαλιστικά δεδομένα για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) τα λεγόμενα μπλοκάκια. Συγκεκριμένα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.
   Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης θα ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που ανέρχονται στα 210 ευρώ.
   Όσοι λοιπόν καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Υπενθυμίζεται πως η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ).
   Σε περίπτωση που ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν καλύπτει τη βασική εισφορά τότε θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 210 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ που έχει και μπλοκάκι. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 190 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ έτσι δεν θα καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι.
   Σε ότι αφορά τα μπλοκάκια με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους. Δεν αποκλείεται να υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος.
   Ως προς τα μπλοκάκια με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα και το 2020 να υπάγονται στο ίδιο «καθεστώς» που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.
   Εξετάζεται επίσης η αναπροσαρμογή του ορίου γα τους τίτλους κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) το οποίο σήμερα είναι 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά το όριο στα 3.000 ή στα 5.000 ευρώ ούτως ώστε να καλύπτει πραγματικά ένα ευκαιριακό εισόδημα και παράλληλα να καταργηθούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στους τίτλους κτήσης. Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ισχύουν εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τα εισοδήματα από τίτλους κτήσης.
   Του Γιώργου Δημοσθένους
    

   View full είδηση
  • By george68
   Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε και το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς.
   Οι νέες εισφορές
   Δείτε αναλυτικά, τα ποσά για την κάθε μια από τις επτά κατηγορίες επαγγελματιών.
   Έως 5 έτη: 126 ευρώ
   Α επίπεδο: 210 ευρώ
   Β επίπεδο: 252 ευρώ
   Γ επίπεδο: 302 ευρώ 
   Δ επίπεδο: 363 ευρώ 
   Ε επίπεδο: 435 ευρώ
   ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ  
   Μισθωτός που εργάζεται και ως ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη
   Επίσης μιλώντας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. 
   «Εννοείται (πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη). Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, θα ανταμείβεται, και πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού του βίου», είπε ο κ. Βρούτσης.
   Απόλυτα ελεύθερο το σύστημα επιλογής εισφορών λέει ο Βρούτσης
   Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς θα πρόκειται για ένα απόλυτα ελεύθερο σύστημα.
   Τι θα γίνει με τα αναδρομικά
   Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4 -10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».
   Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.
   «Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κ. Αυτιά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε ‘’α τι ωραία θα τα μοιράσουμε’’. Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
   Βρούτσης: Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας -Παραμένει ίδια η εθνική σύνταξη
   Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη, δήλωσε ότι «παραμένει ίδια». Είπε ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις. «Μακροχρόνια επιδίωξή μας, είναι να δίνονται ηλεκτρονικά τα πάντα. Κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη. Είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε. Ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

   View full είδηση
  • By george68
   Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε και το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς.
   Οι νέες εισφορές
   Δείτε αναλυτικά, τα ποσά για την κάθε μια από τις επτά κατηγορίες επαγγελματιών.
   Έως 5 έτη: 126 ευρώ
   Α επίπεδο: 210 ευρώ
   Β επίπεδο: 252 ευρώ
   Γ επίπεδο: 302 ευρώ 
   Δ επίπεδο: 363 ευρώ 
   Ε επίπεδο: 435 ευρώ
   ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ  
   Μισθωτός που εργάζεται και ως ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη
   Επίσης μιλώντας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. 
   «Εννοείται (πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη). Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, θα ανταμείβεται, και πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού του βίου», είπε ο κ. Βρούτσης.
   Απόλυτα ελεύθερο το σύστημα επιλογής εισφορών λέει ο Βρούτσης
   Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς θα πρόκειται για ένα απόλυτα ελεύθερο σύστημα.
   Τι θα γίνει με τα αναδρομικά
   Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4 -10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».
   Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.
   «Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κ. Αυτιά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε ‘’α τι ωραία θα τα μοιράσουμε’’. Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
   Βρούτσης: Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας -Παραμένει ίδια η εθνική σύνταξη
   Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη, δήλωσε ότι «παραμένει ίδια». Είπε ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις. «Μακροχρόνια επιδίωξή μας, είναι να δίνονται ηλεκτρονικά τα πάντα. Κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη. Είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε. Ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.