Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Πως διαμορφώνονται οι προσωρινές εισφορές για επαγγελματίες

  Sign in to follow this  

  Οι επαγγελματίες για το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ που είναι αυξημένη κατά 19%, σε σχέση με την ισχύουσα κατώτατη.

  Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο περίπου το 80% των επαγγελματιών, καθώς θα υπολογιστούν με το «τιμολόγιο» του νέου ασφαλιστικού.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, οι επαγγελματίες, για το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό και από τον Μάιο θα καταβάλουν τις εισφορές, που αναλογούν με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, αλλά αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

  Σημειώνεται πως, η ελάχιστη εισφορά που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό είναι 220 ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά περίπου 35 ευρώ ή κατά 18,9%, σε σχέση με την ελάχιστη εισφορά, 185,18 ευρώ, που κατέβαλαν οι επαγγελματίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.

  Σήμερα λήγει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και έως την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 21 του τρέχοντος μήνα.

  Κατόπιν, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση του νέου ασφαλιστικού πλαισίου και λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί, υπολογίζεται ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020, θα εκδοθούν και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

  Λόγω της διαδικασίας μετάβασης, από το παλαιό στο νέο ασφαλιστικό, για τις εισφορές των πρώτων μηνών του 2020, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

  1. Ο νόμος θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένεται να εκδοθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι εφαρμογής των διατάξεών του.
  2. Τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου θα εκδοθούν στις αρχές Μαρτίου και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
  3. Το ύψος των εισφορών του Ιανουαρίου θα οριστεί προσωρινά για όλους τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς στο ύψος της ελάχιστης εισφοράς που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό δηλαδή, το ποσό των 220 ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά περίπου 35 ευρώ ή κατά 18,9%, σε σχέση με την ελάχιστη εισφορά (185,18 ευρώ), που κατέβαλαν οι επαγγελματίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.
  4. Στο ίδιο επίπεδο θα παραμείνουν οι εισφορές κατά ανώτατο όριο, μέχρι και τον Απρίλιο του 2020.
  5. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι μη μισθωτοί, είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν για το 2020. Η κλίμακα των ασφαλιστικών κλάσεων περιέχει 6 κατηγορίες από 220 μέχρι και 576 ευρώ τον μήνα.
  6. Τον Μάιο θα γίνει εκκαθάριση των εισφορών που καταβλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο με εκείνες που επέλεξε ο ασφαλισμένος. Παράδειγμα, αν επέλεξε να ενταχθεί το 2020 στη Β΄ κλάση που προβλέπει εισφορές 262 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά από τον Ιανουάριο για τέσσερις μήνες τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της ελάχιστης εισφοράς που κατέβαλε και τις εισφοράς που επέλεξε, δηλαδή, 42 ευρώ τον μήνα ή 168 ευρώ συνολικά.
  7. Το ποσό της διαφοράς μπορεί να βεβαιωθεί με την εισφορά του Μαΐου ή να επιμεριστεί σε περισσότερους μήνες, προκειμένου να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση σε ένα μήνα.

  Το ύψος των εισφορών

  Σε ότι αφορά στις νέες εισφορές προβλέπεται ειδική κατηγορία για τους νέους επαγγελματίες και μέχρι τα πρώτα πέντε (5) χρόνια άσκησης της δραστηριότητας, η οποία προβλέπει την καταβολή εισφορών ύψους 136 ευρώ τον μήνα.

  Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων έξι κατηγοριών ασφαλιστικών εισφορών:

  • 1η κατηγορία: 220 ευρώ. 
  • 2η κατηγορία : 262 ευρώ. 
  • 3η κατηγορία : 312 ευρώ. 
  • 4η κατηγορία: 373 ευρώ. 
  • 5η κατηγορία:  445 ευρώ. 
  • 6η κατηγορία: 576 ευρώ.

  Οι εισφορές των αγροτών

  Οι εισφορές των αγροτών θα είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται:

  • σε 121 ευρώ
  • σε 144 ευρώ
  • σε 173 ευρώ
  • σε 207 ευρώ
  • σε 249 ευρώ
  • σε 324 ευρώ

  Οι εισφορές για το εφάπαξ

  Οι εισφορές για το εφάπαξ που αφορά περίπου 160.000 ασφαλισμένους θα είναι τριών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 26 ευρώ η ελάχιστη, 
  • 31 ευρώ η μεσαία
  • 37 ευρώ η μέγιστη

  Οι εισφορές για την επικούρηση

  Για την επικουρική ασφάλιση (που αφορά 145.000 αυτοαπασχολούμενους) προβλέπονται τρεις κατηγορίες εισφορών, τις οποίες θα επιλέγει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές είναι:

  • 42 η ελάχιστη,
  • 51 ευρώ η μεσαία
  • 61 ευρώ η μέγιστη
  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Οι συντάξεις αυξάνονται, οι εισφορές αυξάνονται. Οι χώρα των συνταξιούχων. Να μπει μάθημα τώρα στο πανεπιστήμιο, πως να χρησιμοποιείς το "Πι" και για διπλωματική παίρνεις 10 , αν τα μαλλιά σου είναι άσπρα. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Να δούμε πότε θα  πάρουν τελική απόφαση ...
   Με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι νέες ασφαλιστικές εισφορές –
   Πώς θα γίνεται η επιλογή

  Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/287563/syntakseis-mexri-telos-fevrouariou-i-epilogi-asfalistikis-klimakas-pos-tha-kerdisete-epipleon-evro

   

  Edited by venezia
  Διόρθωση κειμένου

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  γνωρίζει κανείς με ποιο σκεπτικό οι αγρότες έχουν τα μισά σχεδόν;
  Θέλω να πώ εκείνο το ρημάδι το Σύνταγμα κάπου λέει για ανάληψη βαρών από τους πολίτες σύμφωνα με την ισχύ τους.. έχω ένα κάρο μηχανικούς φίλους που ή κάνουν άλλη δουλειά ή τους ζούν οι γυναίκες τους (όσοι είχαν την πρόνοια να πάρουν τέτοιες.. ;-) ).
  και συγγενείς αγρότες (και ένας φίλος) οι οποίοι χωρίς πολλά πολλά μόνοι παραδέχονται (Γκρινιάζουν;) ότι κάνουν τζίρο 50000 αλλά τους μένουν μόνο 15000-17000 €.. (σίγουρα κανένα από τα δείγματά μου δεν είναι αντιπροσωπευτικό αλλά μια ένδειξη).
  τόσο δύναμη έχουν (κλείσιμο δρόμων κλπ) ή επειδή είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα κλπ τους "νοιάζεται το κράτος";;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Με το σκεπτικό να κρατηθεί πληθυσμός στην ύπαιθρο και μάλιστα την παραμεθόριο που στερείται πολλών δημόσιων αγαθών που απολαμβάνουν οι κάτοικοι των πόλεων.

  γιατί η παραγωγή τους τρέφει τους υπόλοιπους και δίνει και συνάλλαγμα σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα άλλο. 

  γιατί οι εκτάσεις που καλλιεργούνται και σε κάποια προϊόντα το ίδιος το βάρος της παραγωγής επιδοτείται από την ΕΕ και τα λεφτά διαχέονται μετά στην αγορά, άρα και σε μας. οπότε είναι απαραίτητο να έχουν κίνητρο να καλλιεργούν.

  με το (πανάρχαιο) σκεπτικό ότι πολίτης μιας χώρας είναι αυτός που διαθέτει γη, σκεπτικό που το ασπάζεται και η ΕΕ, γι' αυτό και το επιδοτεί.

  με το σκεπτικό ότι και στις ΗΠΑ οι αγρότες έχουν ακόμα καλύτερη προστασία.

  με το σκεπτικό ότι οι νέοι αγροτικής προελεύσεως είναι το πιο αξιόμαχο κομμάτι των ΕΔ, γιατί πάνε φαντάροι πιο νέοι, είναι πιο εύρωστοι και έχουν εξοικείωση με τη φύση και το βαρύ εξοπλισμό του στρατού. 

  Σχετικά με τους τζίρους, σωστά είναι τα νούμερά σου γιατί σκέψου ότι το χωράφι δε φυτρώνει μόνο του, ούτε τα ζώα τρέφονται με αέρα. Βάλε λιπάσματα, βάλε φάρμακα, βάλε νερό, ηλεκτρικό, καύσιμα, λάδια, ανταλλακτικά, σπόρους, ζωοτροφές, το κόστος κάθε μηχανήματος είναι μια περιουσία.. Προφανώς το κράτος θα σεβαστεί αλλιώς (λέμε τώρα) τον άνθρωπο που επενδύει τέτοια λεφτά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο.

  Ας δούμε τον κοινό μας "αντίπαλο" και μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις με άλλες κοινωνικές ομάδες. Στην τελική, αν είναι τόσο καλά, όποιος θέλει γίνεται αγρότης! 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  καμία διαφωνία @georgios_m  δεν θέλω να αφαιρέσουν προνόμια από τους αγρότες ..μην αρπάζεσαι

  Εγώ απλώς θέλω να πληρώσω όσα ο αγρότης (121 €). Στην τελική έχω το γραφείο μου στο ίδιο χωριό με τους συνομήλικους μου αγρότες (και ας απέχουμε από σχετικά μεγάλη πόλη 13χλμ) ..  απλά εγώ τα τελευταία 5 χρόνια μπαίνω μέσα κάθε χρόνο με σημαντικό ποσοστό να "φταίνε" οι ασφαλιστικές μου εισφορές {και μην μου πεις τώρα γιατί δεν βγαίνω ΟΑΕΔ}... έχω το ίδιο μέγεθος οικογένειας με τους εν λόγω αγρότες και αυτοί περισσότερα εισοδήματα απο μένα.. αλλά εγώ πληρώνω μεγαλύτερες εισφορές ..ΓΙΑΤΙ;;;
  και εννοείται ΔΕΝ ανήκω στην γενιά που έκανε λεφτά από οικοδομές το '90 και 1η δεκαετία του 2000..ΔΕΝ τα πρόλαβα ..κάτι κουτσά και κολοβά αυθαίρετα με καρδιοχτύπι και κόπο ελάχιστα τον αριθμό.. ας είναι καλά η σύζυγος που είναι δημόσιος υπάλληλος (κατώτατη μεν αλλά Δημ υπάλληλος)
  ΔΕΝ υπάρχει κοινός αντίπαλος ..(αν εννοείς το "κράτος" ..άλλωστε ΕΜΕΙΣ είμαστε το κράτος) υπάρχει όμως κατα την γνώμη μου υποχρέωση για αναλογική κατανομή βαρών .. εν προκειμένω βάσει εισοδήματος

   

  εδιτ: (και παρεμπιπτόντως εγώ ποτέ ΔΕΝ έκοψα την Ελλάδα στα 2 (3-4-5 ανάλογα πως το βλέπει κανείς) με το συνδικάτο μου (αστείο και μόνον να το σκεφτεται κανείς) ακόμα και όταν σωρεύονταν οι οφειλές μου στο ΤΣΜΕΔΕ (και τις έβαλα τώρα σε 120 δόσεις ... 😁 )
   

  Edited by MHD

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  γιατί να θες να συγκριθείς με τον αγρότη και όχι πχ με τον δημόσιο υπάλληλο που δεν πληρώνει πρακτικά τίποτα; 

  το σωστό είναι να θες απλά να πληρώσεις 121 ή και μηδέν ακόμα, όχι όμως επειδή τόσο πληρώνουν όλοι αλλά επειδή τόσο θες να πληρώσεις εσύ. δε θα σε κατηγορούσα αν ήθελες να πληρώσεις λιγότερο. σε κατηγορώ που το ζητάς βάσει ανόμοιων συγκρίσεων.

  στο προηγούμενο μήνυμα σου εξήγησα ότι μια εύρωστη αγροτική βάση κινεί πολλούς κλάδους της οικονομίας, ίσως καλύτερα κι από την οικοδομή ακόμα. οπότε τα λεφτά που χάνεις από την ανισότητα στις εισφορές ίσως είναι λιγότερα από όσα κερδίζεις έχοντας δουλειά που σου δίνουν αυτοί. στο λέω από την Αθήνα αυτό. ούτε κι εγώ είμαι αγρότης. 

  για το ότι μπαίνεις μέσα ίσως φταίει το ότι δεν έχεις προσαρμόσει τη δουλειά σου σε αυτό που έχουν ανάγκη και για το οποίο επιδοτούνται οι αγρότες της περιοχής σου (πχ την προστασία του περιβάλλοντος). 

  ο κοινός σας αντίπαλος είναι το κομμάτι του κράτους - κοινωνίας (και αγροτών) που ολιγωρεί στην εφαρμογή των πολιτικών που θα ανοίξουν τις δουλειές που προβλέπουν τα πακέτα της ΕΕ αλλά και χρειάζεται η διεθνής αγορά. έχεις λοιπόν κι εσύ ως μηχανικός τη θέση σου σε έναν υγιή αγώνα κλεισίματος των δρόμων. γι' αυτό οι φόροι βαράνε. για να αλλάξουν οι νοοτροπίες. 

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  On 12/2/2020 at 12:13 ΠΜ, venezia said:

  Να δούμε πότε θα  πάρουν τελική απόφαση ...
   Με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι νέες ασφαλιστικές εισφορές –
   Πώς θα γίνεται η επιλογή

  Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/287563/syntakseis-mexri-telos-fevrouariou-i-epilogi-asfalistikis-klimakas-pos-tha-kerdisete-epipleon-evro

   

  Δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για το πως γίνεται η επιλογή,  φαντάζομαι μέσω της ιστοσελίδας του εφκα θα γίνεται.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Υποθέτω κι εγώ έτσι θα γίνεται, και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΤΕΑΕΠ για την επιλογή που αφορά στα επικουρικό/εφάπαξ. [Τουλάχιστον μάλλον μέχρι να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όπως έχει ειπωθεί]

  Ας περιμένουμε πρώτα την ψήφιση ... και έπεται η εφαρμογή ... 

  Edited by georgegaleos

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Εγκύκλιο με τις γενικές αρχές διευκρινίσεις - οδηγίες που αφορούν στο νέο σύστημα καταβολής εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοτελώς Απασχολούμενων και Αγροτών το πεδίο εφαρμογής και το ύψος των εισφορών που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2020 εξέδωσε ο ΕΦΚΑ   Θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους και μία Ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους ασφαλισμένους κατά τα πρώτα 5 έτη ασφάλισης και 6 ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους του π.ΟΓΑ. Με νέα εγκύκλιο αλλάζει το πλαίσιο για τις εισφορές Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοτελώς Απασχολούμενων και Αγροτών ο ΕΦΚΑ. Το νέο αυτό πλαίσιο ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2020 και αφορά περισσότερους από 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.
   Ειδικότερα με τις διατάξεις του Ν.4670/2020 περί «Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και Ψηφιακού μετασχηματισμού του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», μεταξύ άλλων, θεσπίζεται νέο πλαίσιο εισφορών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοτελώς Απασχολούμενων και Αγροτών.

   Με τις πιο πάνω σχετικές διατάξεις αντικαθίστανται οι διατάξεις των άρθρων 36, 39, 40 και 41 του Ν.4387/2016, όπως ίσχυαν, με τις οποίες ως βάση υπολογισμού εισφορών είχε καθοριστεί το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση ασφαλιστέας δραστηριότητας και εισάγεται σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τους ασφαλισμένους.

   Για τις γενικές αρχές που διέπουν το νέο εισφοροδοτικό σύστημα, το πεδίο εφαρμογής και το ύψος των εισφορών παρέχονται οι πιο κάτω διευκρινήσεις - οδηγίες:

   1. Γενικές Αρχές

   Με το νέο εισφοροδοτικό σύστημα: - Θεσπίζονται έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους και μία (1) η οποία θεωρείται Ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους ασφαλισμένους κατά τα πρώτα πέντε (5) έτη ασφάλισης και έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους του π.ΟΓΑ.

   Κατώτατη, εκ των έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών λογίζεται η πρώτη και ανώτατη η έκτη.
   Το ποσό εισφοράς κλάδου υγείας, μετά την 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Η κατάταξη σε μια εκ των ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον Κλάδο Υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του Κλάδου Σύνταξης. Κατά την πρώτη εφαρμογή, σε περίπτωση μη επιλογής κατηγορίας, ο ασφαλισμένος κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία. Παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας (ανώτερης ή κατώτερης) ανά έτος. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, προσδιορίζεται κατώτατη, κατά περίπτωση, κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Εφόσον το ποσό των εισφορών από την μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά. Παρέχεται δυνατότητα επιλογής ανώτερης κατηγορίας καταβάλλοντας την αντίστοιχη διαφορά κλάδου σύνταξης.
   Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας (Ελ. Επαγγελματίας/Αυτοαπασχολούμενος/Αγρότης) θεσπίζεται η καταβολή μιας εισφοράς με κατάταξη σε μία εκ των έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων με ελεύθερη επιλογή. Οι ασφαλιστικές εισφορές από 01.01.2020 καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. 2. Έναρξη Ισχύος

   Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής εισφορών, σύμφωνα με το νέο εισφοροδοτικό πλαίσιο, ορίζεται η 01.01.2020.

   3. Πεδίο Εφαρμογής

   Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων εμπίπτουν Ελεύθεροι Επαγγελματίες

   Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες, για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις, και οι οποίοι:
   κατά την 31.12.2019 είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Εισφορών Μη Μισθωτών έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στην ασφάλιση μετά την 1.1.2020. 4. Νέες ασφαλιστικές εισφορές

   Παρατίθενται πίνακες ασφαλιστικών εισφορών ανά κλάδο και κατηγορία.

   Α. Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι

   Πίνακας εισφορών
   Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Σύνολο 1η 155 5 50 210 2η 186 6 60 252 3η 236 6 60 302 4η 297 6 60 363 5η 369 6 60 435 6η 500 6 60 566
   Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και, για τους Υγειονομικούς, υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€.

   Β. Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι (έως πέντε έτη ασφάλισης)

   Θεσπίζεται Ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους κατά τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισής τους.

   Το πεδίο εφαρμογής των προσώπων που δύνανται να καταταγούν στην Ειδική ασφαλιστική κατηγορία διευρύνεται και πλέον το δικαίωμα παρέχεται σε όλους τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους (και όχι μόνο στους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ).

   Πίνακας Ειδικής Κατηγορίας
    
     Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Σύνολο Ειδική κατηγορία 93 3 30 126
   Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και, για τους Υγειονομικούς, υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€.

   Επισημαίνονται τα εξής:
   Το δικαίωμα επιλογής της ειδικής κατηγορίας ασκείται κατά την έναρξη της ασφάλισης ή κατά τη διάρκεια, για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση πέντε ετών. Το δικαίωμα ασκείται μόνο μία φορά και σε περίπτωση διακοπής της ασφάλισης δεν μπορεί να ασκηθεί εκ νέου. Κατά την πρώτη πενταετία, παρέχεται δυνατότητα επιλογής μίας εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, ανά έτος, και επανόδου στην ειδική κατηγορία. Μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας, και έως το τέλος του έτους, προβλέπεται μετάταξη στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη κατηγορία η κατάταξη θα παραμείνει στην επιλεγείσα κατηγορία. Συνταξιούχοι που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στην ασφάλιση δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.
   Προσοχή!

   Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.4 του άρθρου 35 του Ν.4670/2020, η ασφαλιστική οφειλή που δημιουργήθηκε κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 39 και 39Α του Ν.4387/2016, περί μειωμένης καταβολής εισφορών, κατά την περίοδο 01/01/2017 έως 31/12/2019, για τους ασφαλισμένους κάτω της πενταετίας, δεν αναζητείται.

   Η καταβολή εισφορών στην Ειδική κατηγορία μετά την 01.01.2020 δεν δημιουργεί ασφαλιστική οφειλή.

   Γ. Ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις διατάξεις του π. ΟΓΑ

   Πίνακας εισφορών
    
   Ποσά μηνιαίων εισφορών για το έτος 2020 Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Εισφορά Αγροτικής Εστίας Σύνολο 1η 87 3 29 2 121 2η 104 3 35 2 144 3η 132 3 35 3 173 4η 166 3 35 3 207 5η 207 3 35 4 249 6η 280 3 35 6 324
   Δ. Παράλληλη ασφάλιση

   Με τη διάταξη του άρθρου 32 του Ν.4670/2020, ρυθμίζονται θέματα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις, συντρέχει παράλληλη ασφάλιση.

   Στις περιπτώσεις αυτές διακρίνεται η πιο κάτω κατηγοριοποίηση:

   1. Μοναδική Μη μισθωτή δραστηριότητα - Μισθωτή απασχόληση

   Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά.

   Ειδικότερα:

   α) Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες με Μισθωτή απασχόληση.

   Το ποσό εισφοράς από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης (2ης), κατά περίπτωση, ασφαλιστικής κατηγορίας. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη κατηγορία καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.

   β) Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι (Ειδική ασφαλιστική κατηγορία) με Μισθωτή απασχόληση.

   Το ποσό εισφοράς από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της πρώτης (1ης) ασφαλιστικής κατηγορίας. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη της ειδικής κατηγορίας εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην περίπτωση α).

   2. Πολλαπλή Μη Μισθωτή δραστηριότητα - Μισθωτή απασχόληση

   Στις περιπτώσεις πολλαπλής Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από τη δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων.

   Αν έχει επιλεγεί ανώτερη της δεύτερης (2ης) κατηγορία, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.

   3. Πολλαπλή Μη Μισθωτή δραστηριότητα

   Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, καταβάλλεται μια ασφαλιστική εισφορά εκ των έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, χωρίς δυνατότητα επιλογής της Ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας.

   Εξαιρούνται αγρότες που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον π. ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις περί υπαγωγής στην ασφάλιση σε περιοχές με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, και οι οποίοι επιλέγουν από τις ασφαλιστικές κατηγορίες αγροτών.

   4. Συνεισπραττόμενες εισφορές
   Στις περιπτώσεις Ελεύθερων Επαγγελματιών - Αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση καταβάλλεται, όπου απαιτείται, μία εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας και υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή τους από την μισθωτή απασχόληση, συνεισπράττονται με τις εισφορές της μη μισθωτής ασφάλισης. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του π. ΟΓΑ με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καταβάλλεται, όπου απαιτείται, εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας, από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή από την μισθωτή απασχόληση συνεισπράττεται εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) από την μη μισθωτή ασφάλιση.
   Ε. Γραμμάτια προείσπραξης Δικηγόρων

   Η διάταξη της παρ. 11α του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, περί συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών με ποσά που καταβάλλονται μέσω γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, παραμένει σε ισχύ.

   ΣΤ. Μείωση εισφορών λόγω μητρότητας

   Σε ασφαλισμένες - μητέρες που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 141 του Ν.3655/2008, περί μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών του Κλάδου Σύνταξης, για τους πρώτους 12 μήνες μετά τον τοκετό.

   Ζ. Εισφορές αμειβομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ)

   Η διάταξη της παρ.9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, περί εισφοροδότησης αμειβομένων με Δ.Π.Υ για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παραμένει σε ισχύ.

   Η. Μείωση εισφορών λόγω πολυετούς ασφάλισης

   Από 01.01.2020 καταργείται η διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 σχετικά με την δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κλάδου σύνταξης κατά 50%, ασφαλισμένων που είχαν συμπληρώσει σαράντα (40) έτη ασφάλισης.

   5. Κοινοποίηση ασφαλιστικών εισφορών

   Το ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών θα αναρτηθεί στον Ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), κατά τα γνωστά. Το ειδοποιητήριο θα περιλαμβάνει στοιχεία του ασφαλισμένου, την επιλεγείσα κατηγορία, στοιχεία πληρωμών - υποχρεώσεων, το πληρωτέο ποσό και τον κωδικό πληρωμής μηνιαίας εισφοράς.

   6. Επιβαρύνσεις

   Εισφορές που καταβάλλονται μετά τη λήξη της ημερομηνίας εμπρόθεσμης καταβολής τους, επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης, υπολογισμένο σε ετήσια βάση (άρθρο 2, παρ.4 του ν.4158/2013).

   7. Αναπροσαρμογή ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών

   Προβλέπεται μεταβατική αναπροσαρμογή στα ποσά εισφορών κλάδου σύνταξης και υγείας. 1. Για τα έτη 2021, 2022 η αναπροσαρμογή αφορά μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων π. ΟΓΑ, οι οποίες διαμορφώνονται κατά έτος ως εξής:
    
   Ποσά μηνιαίων εισφορών για το έτος2021 Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Εισφορά Αγροτικής Εστίας Σύνολο 1η 89 3 29 2 123 2η 107 3 35 2 147 3η 136 3 35 3 177 4η 171 3 35 3 212 5η 212 3 35 4 254 6η 288 3 35 6 332  
   Ποσά μηνιαίων εισφορών για το έτος 2022 Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγεία σε είδος Εισφορά Αγροτικής Εστίας Σύνολο 1η 91 3 29 2 125 2η 110 3 35 2 150 3η 139 3 35 3 180 4η 175 3 35 3 216 5η 218 3 35 4 260 6η 295 3 35 6 339
   2. Από 01.01.2023 έως 31.12.2024, οι εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων προσαυξάνονται κατά έτος, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

   Από 01.01.2025 και εφεξής προσαυξάνονται κατά έτος, κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν.4387/2016 όπως ισχύει.
   Εγκύκλιος 3 ΕΦΚΑ.pdf
    
   View full είδηση
  • By Engineer
   Εγκύκλιο με τις γενικές αρχές διευκρινίσεις - οδηγίες που αφορούν στο νέο σύστημα καταβολής εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοτελώς Απασχολούμενων και Αγροτών το πεδίο εφαρμογής και το ύψος των εισφορών που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2020 εξέδωσε ο ΕΦΚΑ   Θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους και μία Ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους ασφαλισμένους κατά τα πρώτα 5 έτη ασφάλισης και 6 ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους του π.ΟΓΑ. Με νέα εγκύκλιο αλλάζει το πλαίσιο για τις εισφορές Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοτελώς Απασχολούμενων και Αγροτών ο ΕΦΚΑ. Το νέο αυτό πλαίσιο ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2020 και αφορά περισσότερους από 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.
   Ειδικότερα με τις διατάξεις του Ν.4670/2020 περί «Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και Ψηφιακού μετασχηματισμού του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», μεταξύ άλλων, θεσπίζεται νέο πλαίσιο εισφορών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοτελώς Απασχολούμενων και Αγροτών.

   Με τις πιο πάνω σχετικές διατάξεις αντικαθίστανται οι διατάξεις των άρθρων 36, 39, 40 και 41 του Ν.4387/2016, όπως ίσχυαν, με τις οποίες ως βάση υπολογισμού εισφορών είχε καθοριστεί το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση ασφαλιστέας δραστηριότητας και εισάγεται σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τους ασφαλισμένους.

   Για τις γενικές αρχές που διέπουν το νέο εισφοροδοτικό σύστημα, το πεδίο εφαρμογής και το ύψος των εισφορών παρέχονται οι πιο κάτω διευκρινήσεις - οδηγίες:

   1. Γενικές Αρχές

   Με το νέο εισφοροδοτικό σύστημα: - Θεσπίζονται έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους και μία (1) η οποία θεωρείται Ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους ασφαλισμένους κατά τα πρώτα πέντε (5) έτη ασφάλισης και έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους του π.ΟΓΑ.

   Κατώτατη, εκ των έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών λογίζεται η πρώτη και ανώτατη η έκτη.
   Το ποσό εισφοράς κλάδου υγείας, μετά την 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Η κατάταξη σε μια εκ των ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον Κλάδο Υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του Κλάδου Σύνταξης. Κατά την πρώτη εφαρμογή, σε περίπτωση μη επιλογής κατηγορίας, ο ασφαλισμένος κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία. Παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας (ανώτερης ή κατώτερης) ανά έτος. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, προσδιορίζεται κατώτατη, κατά περίπτωση, κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Εφόσον το ποσό των εισφορών από την μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά. Παρέχεται δυνατότητα επιλογής ανώτερης κατηγορίας καταβάλλοντας την αντίστοιχη διαφορά κλάδου σύνταξης.
   Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας (Ελ. Επαγγελματίας/Αυτοαπασχολούμενος/Αγρότης) θεσπίζεται η καταβολή μιας εισφοράς με κατάταξη σε μία εκ των έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων με ελεύθερη επιλογή. Οι ασφαλιστικές εισφορές από 01.01.2020 καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. 2. Έναρξη Ισχύος

   Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής εισφορών, σύμφωνα με το νέο εισφοροδοτικό πλαίσιο, ορίζεται η 01.01.2020.

   3. Πεδίο Εφαρμογής

   Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων εμπίπτουν Ελεύθεροι Επαγγελματίες

   Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες, για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις, και οι οποίοι:
   κατά την 31.12.2019 είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Εισφορών Μη Μισθωτών έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στην ασφάλιση μετά την 1.1.2020. 4. Νέες ασφαλιστικές εισφορές

   Παρατίθενται πίνακες ασφαλιστικών εισφορών ανά κλάδο και κατηγορία.

   Α. Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι

   Πίνακας εισφορών
   Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Σύνολο 1η 155 5 50 210 2η 186 6 60 252 3η 236 6 60 302 4η 297 6 60 363 5η 369 6 60 435 6η 500 6 60 566
   Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και, για τους Υγειονομικούς, υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€.

   Β. Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι (έως πέντε έτη ασφάλισης)

   Θεσπίζεται Ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους κατά τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισής τους.

   Το πεδίο εφαρμογής των προσώπων που δύνανται να καταταγούν στην Ειδική ασφαλιστική κατηγορία διευρύνεται και πλέον το δικαίωμα παρέχεται σε όλους τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους (και όχι μόνο στους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ).

   Πίνακας Ειδικής Κατηγορίας
    
     Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Σύνολο Ειδική κατηγορία 93 3 30 126
   Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και, για τους Υγειονομικούς, υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€.

   Επισημαίνονται τα εξής:
   Το δικαίωμα επιλογής της ειδικής κατηγορίας ασκείται κατά την έναρξη της ασφάλισης ή κατά τη διάρκεια, για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση πέντε ετών. Το δικαίωμα ασκείται μόνο μία φορά και σε περίπτωση διακοπής της ασφάλισης δεν μπορεί να ασκηθεί εκ νέου. Κατά την πρώτη πενταετία, παρέχεται δυνατότητα επιλογής μίας εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, ανά έτος, και επανόδου στην ειδική κατηγορία. Μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας, και έως το τέλος του έτους, προβλέπεται μετάταξη στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη κατηγορία η κατάταξη θα παραμείνει στην επιλεγείσα κατηγορία. Συνταξιούχοι που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στην ασφάλιση δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.
   Προσοχή!

   Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.4 του άρθρου 35 του Ν.4670/2020, η ασφαλιστική οφειλή που δημιουργήθηκε κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 39 και 39Α του Ν.4387/2016, περί μειωμένης καταβολής εισφορών, κατά την περίοδο 01/01/2017 έως 31/12/2019, για τους ασφαλισμένους κάτω της πενταετίας, δεν αναζητείται.

   Η καταβολή εισφορών στην Ειδική κατηγορία μετά την 01.01.2020 δεν δημιουργεί ασφαλιστική οφειλή.

   Γ. Ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις διατάξεις του π. ΟΓΑ

   Πίνακας εισφορών
    
   Ποσά μηνιαίων εισφορών για το έτος 2020 Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Εισφορά Αγροτικής Εστίας Σύνολο 1η 87 3 29 2 121 2η 104 3 35 2 144 3η 132 3 35 3 173 4η 166 3 35 3 207 5η 207 3 35 4 249 6η 280 3 35 6 324
   Δ. Παράλληλη ασφάλιση

   Με τη διάταξη του άρθρου 32 του Ν.4670/2020, ρυθμίζονται θέματα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν, σύμφωνα με τις υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις, συντρέχει παράλληλη ασφάλιση.

   Στις περιπτώσεις αυτές διακρίνεται η πιο κάτω κατηγοριοποίηση:

   1. Μοναδική Μη μισθωτή δραστηριότητα - Μισθωτή απασχόληση

   Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά.

   Ειδικότερα:

   α) Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες με Μισθωτή απασχόληση.

   Το ποσό εισφοράς από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης (2ης), κατά περίπτωση, ασφαλιστικής κατηγορίας. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη κατηγορία καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.

   β) Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι (Ειδική ασφαλιστική κατηγορία) με Μισθωτή απασχόληση.

   Το ποσό εισφοράς από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της πρώτης (1ης) ασφαλιστικής κατηγορίας. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη της ειδικής κατηγορίας εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην περίπτωση α).

   2. Πολλαπλή Μη Μισθωτή δραστηριότητα - Μισθωτή απασχόληση

   Στις περιπτώσεις πολλαπλής Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από τη δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων.

   Αν έχει επιλεγεί ανώτερη της δεύτερης (2ης) κατηγορία, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.

   3. Πολλαπλή Μη Μισθωτή δραστηριότητα

   Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, καταβάλλεται μια ασφαλιστική εισφορά εκ των έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, χωρίς δυνατότητα επιλογής της Ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας.

   Εξαιρούνται αγρότες που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον π. ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις περί υπαγωγής στην ασφάλιση σε περιοχές με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, και οι οποίοι επιλέγουν από τις ασφαλιστικές κατηγορίες αγροτών.

   4. Συνεισπραττόμενες εισφορές
   Στις περιπτώσεις Ελεύθερων Επαγγελματιών - Αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση καταβάλλεται, όπου απαιτείται, μία εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας και υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή τους από την μισθωτή απασχόληση, συνεισπράττονται με τις εισφορές της μη μισθωτής ασφάλισης. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του π. ΟΓΑ με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καταβάλλεται, όπου απαιτείται, εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας, από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή από την μισθωτή απασχόληση συνεισπράττεται εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) από την μη μισθωτή ασφάλιση.
   Ε. Γραμμάτια προείσπραξης Δικηγόρων

   Η διάταξη της παρ. 11α του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, περί συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών με ποσά που καταβάλλονται μέσω γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, παραμένει σε ισχύ.

   ΣΤ. Μείωση εισφορών λόγω μητρότητας

   Σε ασφαλισμένες - μητέρες που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 141 του Ν.3655/2008, περί μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών του Κλάδου Σύνταξης, για τους πρώτους 12 μήνες μετά τον τοκετό.

   Ζ. Εισφορές αμειβομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ)

   Η διάταξη της παρ.9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, περί εισφοροδότησης αμειβομένων με Δ.Π.Υ για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παραμένει σε ισχύ.

   Η. Μείωση εισφορών λόγω πολυετούς ασφάλισης

   Από 01.01.2020 καταργείται η διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 σχετικά με την δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κλάδου σύνταξης κατά 50%, ασφαλισμένων που είχαν συμπληρώσει σαράντα (40) έτη ασφάλισης.

   5. Κοινοποίηση ασφαλιστικών εισφορών

   Το ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών θα αναρτηθεί στον Ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), κατά τα γνωστά. Το ειδοποιητήριο θα περιλαμβάνει στοιχεία του ασφαλισμένου, την επιλεγείσα κατηγορία, στοιχεία πληρωμών - υποχρεώσεων, το πληρωτέο ποσό και τον κωδικό πληρωμής μηνιαίας εισφοράς.

   6. Επιβαρύνσεις

   Εισφορές που καταβάλλονται μετά τη λήξη της ημερομηνίας εμπρόθεσμης καταβολής τους, επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης, υπολογισμένο σε ετήσια βάση (άρθρο 2, παρ.4 του ν.4158/2013).

   7. Αναπροσαρμογή ποσών ασφαλιστικών κατηγοριών

   Προβλέπεται μεταβατική αναπροσαρμογή στα ποσά εισφορών κλάδου σύνταξης και υγείας. 1. Για τα έτη 2021, 2022 η αναπροσαρμογή αφορά μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων π. ΟΓΑ, οι οποίες διαμορφώνονται κατά έτος ως εξής:
    
   Ποσά μηνιαίων εισφορών για το έτος2021 Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγείας σε είδος Εισφορά Αγροτικής Εστίας Σύνολο 1η 89 3 29 2 123 2η 107 3 35 2 147 3η 136 3 35 3 177 4η 171 3 35 3 212 5η 212 3 35 4 254 6η 288 3 35 6 332  
   Ποσά μηνιαίων εισφορών για το έτος 2022 Ασφαλιστική κατηγορία Κλ. Σύνταξης Κλ. Υγείας σε χρήμα Κλ. Υγεία σε είδος Εισφορά Αγροτικής Εστίας Σύνολο 1η 91 3 29 2 125 2η 110 3 35 2 150 3η 139 3 35 3 180 4η 175 3 35 3 216 5η 218 3 35 4 260 6η 295 3 35 6 339
   2. Από 01.01.2023 έως 31.12.2024, οι εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων προσαυξάνονται κατά έτος, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

   Από 01.01.2025 και εφεξής προσαυξάνονται κατά έτος, κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν.4387/2016 όπως ισχύει.
   Εγκύκλιος 3 ΕΦΚΑ.pdf
    
  • By Ctzouvelekis
   Περιέχει τον τρόπο υπολογισμού του Σημειώματος εισφορών ιδιοκτήτη υπέρ δημοσίου για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Περιέχει επίσης στη δεύτερη σελίδα ένα παράδειγμα με προϋπολογισμό 10.000€. Δεν περιέχει ΙΚΑ.
  • By Engineer
   Αλλάζουν από τον νέο χρόνο τα ασφαλιστικά δεδομένα για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) τα λεγόμενα μπλοκάκια. Συγκεκριμένα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.
   Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης θα ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που ανέρχονται στα 210 ευρώ.
   Όσοι λοιπόν καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Υπενθυμίζεται πως η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ).
   Σε περίπτωση που ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν καλύπτει τη βασική εισφορά τότε θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 210 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ που έχει και μπλοκάκι. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 190 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ έτσι δεν θα καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι.
   Σε ότι αφορά τα μπλοκάκια με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους. Δεν αποκλείεται να υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος.
   Ως προς τα μπλοκάκια με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα και το 2020 να υπάγονται στο ίδιο «καθεστώς» που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.
   Εξετάζεται επίσης η αναπροσαρμογή του ορίου γα τους τίτλους κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) το οποίο σήμερα είναι 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά το όριο στα 3.000 ή στα 5.000 ευρώ ούτως ώστε να καλύπτει πραγματικά ένα ευκαιριακό εισόδημα και παράλληλα να καταργηθούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στους τίτλους κτήσης. Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ισχύουν εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τα εισοδήματα από τίτλους κτήσης.
   Του Γιώργου Δημοσθένους
    
  • By Engineer
   Αλλάζουν από τον νέο χρόνο τα ασφαλιστικά δεδομένα για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) τα λεγόμενα μπλοκάκια. Συγκεκριμένα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.
   Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης θα ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που ανέρχονται στα 210 ευρώ.
   Όσοι λοιπόν καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Υπενθυμίζεται πως η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ).
   Σε περίπτωση που ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν καλύπτει τη βασική εισφορά τότε θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 210 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ που έχει και μπλοκάκι. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 190 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20 ευρώ.
   Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ έτσι δεν θα καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι.
   Σε ότι αφορά τα μπλοκάκια με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους. Δεν αποκλείεται να υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος.
   Ως προς τα μπλοκάκια με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα και το 2020 να υπάγονται στο ίδιο «καθεστώς» που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.
   Εξετάζεται επίσης η αναπροσαρμογή του ορίου γα τους τίτλους κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) το οποίο σήμερα είναι 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά το όριο στα 3.000 ή στα 5.000 ευρώ ούτως ώστε να καλύπτει πραγματικά ένα ευκαιριακό εισόδημα και παράλληλα να καταργηθούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στους τίτλους κτήσης. Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ισχύουν εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τα εισοδήματα από τίτλους κτήσης.
   Του Γιώργου Δημοσθένους
    

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.