Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που επιλέγουν αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια


    Φορολογικά κίνητρα δίνει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις για να εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους και να τα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

    Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων και ξεκινήσουν από τις 20 Ιουλίου να στέλνουν τα στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ  κερδίζουν μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων κατά 1 ή 2 χρόνια, εξπρές επιστροφές φόρων αλλά και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα.

    Τα κίνητρα για την εφαρμογή για της ηλεκτρονικής τιμολόγησης περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω οποιουδήποτε Παρόχου για τα φορολογικά έτη μέχρι και το έτος 2022:

    1. Περιορίζεται κατά 1 ή 2 έτη κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Συγκεκριμένα ο χρόνος παραγραφή για τον εκδότη του τιμολογίου περιορίζεται σε τρία χρόνια  για τον λήπτη σε τέσσερα χρόνια.
    2. Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
    3. Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει για τους εκδότες.
    4. Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Τα  κίνητρα παρέχονται για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2020 και μετά και χορηγούνται από το πρώτο έτος, στο οποίο εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέχρι και το φορολογικό έτος 2022.

    Χρονοδιάγραμμα

    Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του έργου της διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA θα γίνει σε στάδια, ώστε να δοθεί αναγκαίος χρόνος προσαρμογής στην ηλεκτρονική επικοινωνία των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

    • Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει την 20ή Ιουλίου 2020.
    • Για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου και εκδίδουν τα παραστατικά τους, είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά με χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP), η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 2020.
    • Από την 1η Οκτωβρίου 2020 ξεκινάει η διαβίβαση των στοιχείων λιανικής.   Για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται χωρίς την υποχρέωση χρήσης ταμειακής μηχανής, προβλέπεται η διαβίβαση ανά στοιχείο λιανικής πώλησης από την 1ηΙανουαρίου 2021.
    • Από την 1ηΟκτωβρίου 2020 ξεκινάει η ηλεκτρονική διαβίβαση των χαρακτηρισμών των παραστατικών που λαμβάνουν όλες οι επιχειρήσεις (έξοδα)που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
    • Μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου 2020,οι επιχειρήσεις πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα όλων των παραστατικών εσόδων  που εξέδωσαν, από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία πρώτης διαβίβασης,
    • Μέχρι την 28ηΦεβρουαρίου 2021,οι επιχειρήσεις πρέπει να διαβιβάσουν τους χαρακτηρισμούς για τα παραστατικά εξόδων  που έλαβαν και εκδόθηκαν από την 1ηΙανουαρίου 2020 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.

    Πηγή: https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/6399705/foro-bonus-stis-epicheiriseis-poy-epilegoyn-apokleistika-ta-ilektronika-timologia



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.