Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    911 ειδήσεις in this category

    1. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σε λειτουργία τέθηκε στις 20/12/2023 στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2024, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ελ. Επαγγελματίες/ Αυτοαπασχολούμενοι/Αγρότες -> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.  
      Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31/1/2024.
      Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2024, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. 
      Οι απασχολούμενοι αποκλειστικά ως Εργάτες γης, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2024 από την ηλεκτρονική υπηρεσία, Αγρότες -> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Εργατών γης.
      Με τις διατάξεις των άρθρων 31, 35, 36, 37 και 45 του Ν.4670/2020, για το έτος 2024 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών Κλάδων Σύνταξης, Υγειονομικής Περίθαλψης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων, Αγροτών και Εργατών γης, προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους 2023 είναι 3.46%.
      Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.
    2. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με το με Αριθμ. Πρωτ. 57485/3-2-2023 έγγραφο του e-ΕΦΚΑ παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την προσκόμιση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Α.Α.Ε.) από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την καταβολή ενισχύσεων μέσω συστήματος (voucher) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4918/2022.
      Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του N. 4918/2022 (Φ.Ε.Κ. 68 Α΄) «Υλοποίηση Προγραμμάτων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και της κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσας με α. π. 3345/2022 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 2798 Β΄), όπως ισχύουν, θεσπίσθηκε η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μέσω συστήματος «επιταγών/couchers/κουπονιών» (δηλαδή άυλων επιταγών, που εκδίδονται προς όφελος των δικαιούχων, για να χρησιμοποιηθούν για αγορά ή μίσθωση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών), υλοποιούμενο από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε.).
      Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 4611/2019 (Φ.Ε.Κ. 73 Α΄), όπως ισχύουν, η προσκόμιση Α.Α.Ε. απαιτείται, μεταξύ άλλων, για την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και από αυτούς που ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότησή τους, εφόσον το ακαθάριστο ποσό του κάθε τίτλου ή της κάθε εκκαθαρισμένης απαίτησης υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
      Η απόκτηση άυλης επιταγής (voucher), που εκδίδεται κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 του Ν. 4918/2022, δε δημιουργεί δικαίωμα καταβολής χρημάτων απευθείας στον/ην δικαιούχο. Ως εκ τούτου, για την απόκτησή τους οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης Α.Α.Ε. από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
      Υποχρέωση προσκόμισης Α.Α.Ε. από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. με αιτία την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υφίσταται κατά την εξαργύρωση των εν λόγω άυλων επιταγών (vouchers), εφόσον το ακαθάριστο ποσό τους υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.
    3. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ψηφιοποιημέων υπηρεσιών της, η ΑΑΔΕ παρέχει από σήμερα τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής πέντε ειδικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY»
      Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή από τις 16-8-2022, υποβάλλονται ψηφιακά:
      1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:
      την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα, της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία. την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου. τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου. τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία. 2. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
      Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν συνολικά τις 30.000 κατά μέσο όρο κατ’ έτος.
      Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά προαιρετικά μέχρι τις 30/9/2022 και υποχρεωτικά από 1/10/2022 και μετά.
    4. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Στο πρόσφατο σεμινάριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, απηύθυνε χαιρετισμό ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης.
      Μεταξύ άλλων ο υπουργός αναφέρθηκε και για τις επικείμενες αλλαγές που φέρνει το υπ. Εργασίας.
      Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ΠΝΠ η οποία θα περιέχει διάταξη για τα φοιτητικά ενοίκια, καθώς και για την αύξηση από 5 σε 20 του ορίου των εργαζομένων των επιχειρήσεων για την αποζημίωση των 800 ευρώ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
      Σχετικά με τις συντάξεις και σε συνέχεια του Δ.Τ.  που εξέδωσε το Υπ.Εργασίας ο Υπουργός σημείωσε ότι, μέχρι τέλος του χρόνου το 55% των νέων ετήσιων για συντάξεις  θα είναι ψηφιακό.
      Πρόσθεσε επίσης ότι, «στο τέλος Απριλίου, ένα αίτημα που έρχεται από τον κόσμο της επιστήμης (Γιατρούς, Οικονομολόγους, Λογιστές, Δικηγόρους, Μηχανικούς κ.λπ) ήταν να παίρνουν την ασφαλιστική ενημερότητα αυτόματα και χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στα υποκαταστήματα, γίνεται πραγματικότητα. Με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, όλες οι ασφαλιστικές εν ημερότητες 1.500.000 πολιτών, των μη μισθωτών γενικά, θα μπορούν να εκδίδονται ψηφιακά από τον Η/Υ όλων. Δεν θα ξαναπάει κανείς σε κανένα υποκατάστημα».
      Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/48508/pshfiaka-h-asfalistikh-enhmerothta-twn-mh-misowtwn-apo-to-telos-aprilioy-pshfiaka-to-55-twn-syntaxewn-mexri-telos-toy-etoys
    5. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Τη δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, έναντι τζίρου 10.000 ευρώ που ισχύει έως σήμερα.
       
      Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η προτεινόμενη ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, μειώνει το διοικητικό κόστος που προκύπτει τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ευνοείται, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων.
       
      Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνουν με φόρο τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που εντός της χρήσης η απαλλασσόμενη επιχείρηση ξεκινήσει και άλλη δραστηριότητα ή επεκτείνει τις δραστηριότητές της κατά τρόπο που εκτιμάται ότι θα της αποφέρει αυξημένα έσοδα. Σημειώνεται πως η υπέρβαση του ορίου εντός της χρήσης καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη της επιχείρησης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την έναρξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.
       
      Οι νέες επιχειρήσεις θα εντάσσονται με την έναρξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και από την επόμενη διαχειριστική περίοδο θα μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το κριτήριο των ακαθάριστων εσόδων
       
      Για τη ρύθμιση θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μελέτη των επιπτώσεων.
       
      Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/xoris-ipoxreosi-katavolis-fpa-oi-epixeiriseis-me-tziro-os-25-000-evro/
    6. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαµβάνεται στον προϋπολογισµό καταργείται το τέλος επιτηδεύµατος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελµατίες που έχουν µπλοκ πα-ροχής υπηρεσιών τα οποία δεν χρησιµοποιούν.
      Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για:
      κάθε µορφής επιχείρηση, δηλαδή και ατοµικές επιχειρήσεις και «µπλοκάκια» που βρίσκονται σε αδράνεια, τους αγρότες που είναι µέλη αγροτικών συνεταιρισµών, τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, τους σχολικούς συνεταιρισµούς, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τα νοµικά πρόσωπα που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και πτώχευσης Σηµειώνεται ότι το ετήσιο τέλος επιτηδεύµατος για όσους έχουν µπλοκάκι ανέρχεται σε 650 ευρώ, ενώ για τους αγρότες και τις αγροτικές και κοινωνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 500 ευρώ
    7. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Παρατείνεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2015, χωρίς κυρώσεις, η δυνατότητα των φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών και φορολογούνται υπό προϋποθέσεις ως μισθωτοί, να προβούν σε τακτοποίηση της μεταβολής της επαγγελματικής τους εγκατάστασης.
       
      Δηλαδή να δηλώσουν, αν δεν το έχουν πράξει, την κατοικία τους ως επαγγελματική εγκατάσταση προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να φορολογούνται ως μισθωτοί. Αλλιώς θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.
       
      Τη διευκόλυνση αυτή προς τους φορολογουμένους προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιών Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.
       
      Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζουν ότι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε μέχρι τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών υπηρεσιών υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία τους.
       
      Πηγή: http://www.ered.gr/content/Choris_prostimo_eos_20_Febrouariou_i_allagi_edras_sta_mplokakia/
    8. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Εκδόθηκε η Αρ.Πρ.Φ.40021/8133/372 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη χορήγηση ή ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ε.Φ.Κ.Α. στους ασφαλισμένους και ανέργους, καθώς και στα μέλη οικογενείας τους για την περίοδο από 1/3/2020 έως 28/2/2021 η οποία αναφέρει ότι έχει ήδη συνταχθεί και προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι:
      1) α) Στους μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με την συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019), είτε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και
      β) στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δύο (2) μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019), ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν.4387/2016 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έτη 2017-2018 και τις ελάχιστες εισφορές για το έτος 2019 ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα .
      2) Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στους αναβάτες ιπποδρομιών, τους μαθητευόμενους αναβάτες, τους προπονητές δρομώνων ίππων, των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. ως μισθωτοί-μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Α.Ε. βάσει αποκλειστικά του εδ. δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 38 του ν.4387/2016 και των προσώπων που έχουν υπαχθεί στο πεδίο εφαρμογής των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 της από 26 Ιουλίου ΠΝΠ (Α’138), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν.4576/2018 (Α’196), για την περίοδο από 1/3/2020 έως 28/2/2021 , των προσώπων που έχουν υπαχθεί στο πεδίο εφαρμογής των κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 44 του ν.4578/2018 Υπουργικών Αποφάσεων χορηγούνται παροχές ασθένειας σε είδος, για τους ίδιους και τα μέλη οικογενείας τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.
      3) Στους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. και του πρώην Ε.Τ.Α.Α., που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων των περιπτ. Α και Β της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α’85), η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος παρατείνεται έως 28/2/2021.
      4) Στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α’273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.
      5) Στους άνεργους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α’65) και της περ. Α, της υποπ. Α3, του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α’85) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.
      6) Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, δικαιούνται ασφαλιστικής ικανότητας, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν.2458/1997 (Α’15) για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.
      Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα στους ανωτέρω ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α.
      Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση με σχετικό έγγραφο.
      Τέλος επισημαίνεται ότι οι διατάξεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος στους ανέργους εξακολουθούν να ισχύουν.
    9. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      GTnews

      Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY,  υποβάλλονται και οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), από την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024.
      Ειδικότερα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (Α. 1002/2024 ΦΕΚ Β’ 64/5-1-2024), από τις 10-1-2024, υποβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:
      τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο με επαχθή αιτία, για την οποία υποβάλλεται κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβαλλόμενους, πλην των συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης ή τροποποίησης σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, εξώνησης, διόρθωσης, επανάληψης ή ακύρωσης συμβολαίου την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου και τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
    10. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση εργολάβων - εργοληπτών;
      Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης που ήδη χρησιμοποιούνται.
      Οι νέοι χρήστες πρέπει να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet σύμφωνα με όσα ορίζονται με την ΠΟΛ.1178/2010, ΑΔΑ41ΦΜΗ-ΤΛ (ΦΕΚ Β/9.10.12) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
      2. Ποιοι υποβάλλουν Δήλωση εργολάβων - εργοληπτών;
      Κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή κάθε φορολογούμενος που δεν έχει τη κατοικία του στην Ελλάδα, αλλά δραστηριοποιείται μέσω μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα υποχρεούται να παρακρατεί φόρο κατά την καταβολή ή εκκαθάριση εισοδημάτων στους εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ.1δ του άρθρου 64 του Ν.4172/2013.
      3. Μπορώ να υποβάλω τη δήλωση εργολάβων-εργοληπτών ηλεκτρονικά;
      Οι εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου.
      4. Πόσες αρχικές δηλώσεις μπορώ να υποβάλω τον ίδιο μήνα;
      Μπορεί να υποβληθεί μία μόνο αρχική δήλωση ανά μήνα και πολλές τροποποιητικές.
      5. Πως συμπληρώνω τη φόρμα υποβολής;
      • Η καταχώριση των ποσών γίνεται στη 2η σελίδα της φόρμας, στον ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Στην 1η σελίδα μεταφέρονται αυτόματα τα αθροίσματα των ποσών που καταχωρήθηκαν στη 2η σελίδα.
      • Η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τη 2η σελίδα.
      6. Μπορώ να βάλω τον ίδιο Α.Φ.Μ. και στην 1η σελίδα (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ Η Ε ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ) και στη 2η σελίδα (ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ);
      ΟΧΙ. Υπάρχει έλεγχος που δεν επιτρέπει την οριστικοποίηση τέτοιων δηλώσεων. Πρέπει να καταχωρηθεί ο Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου.
      7. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης;
      • Για περίοδο παρακράτησης Δεκεμβρίου του 2013 η προθεσμία ήταν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2014.
      • Για περίοδο παρακράτησης από 01/01/2014 και μετά η υποβολή και πληρωμή γίνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από το μήνα παρακράτησης (δηλ. του Ιανουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου κ.λπ.).
      • Για περιόδους παρακράτησης Νοεμβρίου 2013 και πριν οι δηλώσεις θα υποβάλλονται μόνο στη Δ.Ο.Υ.
      • Αν το τέλος του δεύτερου μήνα από το μήνα παρακράτησης είναι Σάββατο-Κυριακή ή αργία, η ημερομηνία πληρωμής μετατίθεται μέχρι την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.
      8. Πως καταβάλλεται ο φόρος;
      Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης παράγεται Ταυτότητα Οφειλής η οποία πληρώνεται στις τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών και στα ΕΛΤΑ. Διευκρινίζουμε ότι από 01/01/2014 έχει διαχωριστεί η υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή της. Άρα, η μη πληρωμή μιας δήλωσης δεν συνεπάγεται τη διαγραφή της (και την αντίστοιχη διαγραφή της οφειλής).
      9. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (που αναγράφεται στην Ταυτότητας Οφειλής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;
      Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης ο παρακρατηθείς φόρος βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου στη παρακράτηση. Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωθέντος φόρου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4174/2013. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές, επιλέξτε τα «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης» από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.
      10. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
      Ναι, είτε με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέσω TAXISnet, είτε με κατάθεση τροποποιητικής σε Δ.Ο.Υ.
      Σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις που μεταβάλλουν το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση, διευκρινίζουμε ότι υπάρχουν 2 περιπτώσεις:
      Α) Η τροποποιητική δήλωση αυξάνει το φόρο που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται κανονικά μέσω TAXISnet. Με την οριστικοποίηση της υποβολής η Ταυτότητα Οφειλής που θα εκδοθεί θα βεβαιώνει τη διαφορά του φόρου μεταξύ αρχικής και τροποποιητικής δήλωσης.
      ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ:
      Έστω ότι με την αρχική δήλωση καταχωρήθηκαν στη 2η σελίδα της φόρμας υποβολής:
      Αξία 1000 ευρώ
      Φόρος που αναλογεί (3%) = 30 ευρώ.
      Με την οριστικοποίηση της δήλωσης βεβαιώνεται αυτόματα στον Α.Φ.Μ. του υποβάλλοντος η οφειλή των 30 ευρώ και εκδίδεται Ταυτότητα Οφειλής για 30 ευρώ. Αν ο εργολάβος-εργολήπτης έκανε λάθος στην αρχική δήλωση και ήθελε να καταχωρήσει τα εξής ποσά: Αξία 5.000 ευρώ.
      Φόρος που αναλογεί (3%) = 150 ευρώ.
      ΤΟΤΕ: υποβάλει τροποποιητική δήλωση με τα παραπάνω ποσά (αξία 5.000 ευρώ και φόρος 150 ευρώ) και με την οριστικοποίηση της υποβολής θα εκδοθεί Ταυτότητα Οφειλής για 120 ευρώ (30-150) και ο φόρος των 120 ευρώ θα βεβαιωθεί στο Α.Φ.Μ. του μηχανικού.
      Β) Η τροποποιητική δήλωση μειώνει (έως και μηδενίζει) το φόρο που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση.
      Αυτή η τροποποιητική δήλωση δεν μπορεί να υποβληθεί μέσω TAXISnet. Θα πρέπει να την υποβάλετε στη Δ.Ο.Υ. Διευκρινίζουμε ότι από 01/01/2014 έχει διαχωριστεί η υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή της. Άρα, η μη πληρωμή της δήλωσης δεν συνεπάγεται τη διαγραφή της (και την αντίστοιχη διαγραφή της οφειλής).
      11. Μπορώ να υποβάλω τη δήλωση εργολάβων-εργοληπτών με αρχείο;
      Ναι, από 09/04/2019 είναι πλέον διαθέσιμη η υποβολή παρακρατούμενου φόρου εργοληπτών με αρχείο . Οδηγίες για τη γραμμογράφηση του αρχείου περιέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο στην ιστοσελίδας της Α.Α.Δ.Ε.: 
      https://www.aade.gr/sites/default/files/2019-04/grammografisi.pdf
    11. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Στο να βοηθήσει τους πολίτες –ακόμη και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών- να ανταποκριθούν σωστά και γρήγορα στις διοικητικές διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι, αποσκοπεί ο νέος οδηγός φορολογικής επιβίωσης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
       
      Το εγχειρίδιο, περιλαμβάνει απαντήσεις σε περισσότερα από 105 ερωτήματα τα οποία καλύπτουν τις ακόλουθες ενότητες:
       
      - Τη δυνατότητα πρόσβασης πολιτών σε δημόσια έγγραφα
      - Την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των επικυρωμένων εγγράφων
      - Τη διαδικασία βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής
      - Τα μέσα απόδειξης των στοιχείων ταυτότητας των πολιτών αλλά και στην εκπροσώπησή τους στις διοικητικές αρχές από δικηγόρους
      - Τις υπηρεσίες και φορείς που διενεργούν μεταφράσεις
      - Την επικύρωση υπογραφής σε αλλοδαπά δημόσια έγγραφα
       
      Συντάκτες του οδηγού είναι η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Εσόδων.
       
      Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα το οποίο υπογράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού, «η ύλη του εγχειριδίου έχει επικαιροποιηθεί με την προσαρμογή της στις μεταβολές της νομοθεσίας περί των διοικητικών διαδικασιών και έχει εμπλουτιστεί με νέα ερωτήματα, η πλειοψηφία των οποίων έχει προκύψει από την καθημερινή διαχείριση ερωτημάτων, παραπόνων και υποδείξεων πολιτών και υπαλλήλων καθώς και τις αντίστοιχες απαντήσεις».
       
      Ολόκληρο το εγχειρίδιο μπορείτε να το δείτε εδώ: https://drive.google.com/file/d/0B3relkQl1OuBSkRFSzR3QTZhWFk/view
       
      Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/895788/o-neos-odigos-tis-eforias-me-105-erotiseis-kai-apantiseis
    12. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Βελτιώσεις στο πλαίσιο έκδοσης και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους, όπως στην είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή τις μεταβιβάσεις ακινήτων δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
      Εντός του Νοεμβρίου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για τη φορολογική ενημερότητα, η απόκτηση της οποίας ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους στην περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και στην περίπτωση που οι οφειλές αυτές βρίσκονται σε ρύθμιση.
      «Ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε τη δημόσια διαβούλευση για τη φορολογική ενημερότητα. Θέλουμε να ακούσουμε από την αγορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει» ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Summit για να προσθέσει ότι «στόχος, είναι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να έχουμε καταλήξει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο της φορολογικής ενημερότητας».
      Η δημόσια διαβούλευση για το νέο πλαίσιο του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες και στην ΑΑΔΕ ετοιμάζουν ένα κατάλογο με ερωτήματα τα οποία θα καλούνται να απαντήσουν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και τα φυσικά πρόσωπα.
      Μέσα από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι φορολογούμενοι, η ΑΑΔΕ θα εντοπίσει τα προβλήματα και θα σχεδιάζει τις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο έκδοσης και χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας με στόχο την απλοποίηση και διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές.
      Εγκύκλιος Πιτσιλή
      Λίγο πριν ανοίγει ο δημόσιος διάλογος ο διοικητής της ΑΑΔΕ με εγκύκλιο του παρέχει πρόσθετες διευκρινήσεις και οδηγίες για την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλών.
      Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
      1. Αποδεικτικό Ενημερότητας σε παρελθόντα χρόνο. Στην περίπτωση συμμετοχής σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή παροχής υπηρεσιών ή προμηθειών από το Δημόσιο Τομέα, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, δύναται να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας που βεβαιώνει ότι σε ορισμένο χρονικό σημείο στο παρελθόν και όχι πέραν των τριών (3) μηνών πριν από το χρόνο έκδοσής αυτού πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής του και ο αιτών ήταν φορολογικά ενήμερος τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση για την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας σε παρελθόντα χρόνο (και όχι πέραν των τριών μηνών πριν από το χρόνο έκδοσής αυτού), πέραν του ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησής του κατά το χρονικό σημείο στο παρελθόν, πρέπει να ελέγχεται η συνδρομή του συνόλου των προϋποθέσεων χορήγησης αυτού κατά το χρόνο έκδοσής του. Η ημερομηνία έναρξης και λήξης ισχύος του «αποδεικτικού ενημερότητας σε παρελθόντα χρόνο» είναι ίδια («ταυτόσημη») με την ημερομηνία έκδοσής του και συνεπώς ισχύει μόνο κατά την ημερομηνία έκδοσής του.
      2. Εξαίρεση από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας. Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας  στη διανομή ή ανταλλαγή κοινών ακινήτων, τη σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας ή την τροποποίηση αυτών, εφόσον τουλάχιστον ένας από τους συμβαλλόμενους στις ως άνω πράξεις είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α., υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης της Φορολογικής Διοίκησης θα αποκτήσει εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου αξίας τουλάχιστον ίσης με την αξία του εμπράγματου δικαιώματος που είχε, όπως αυτή προσδιορίζεται για την επιβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτου, και, στην περίπτωση που την υπερβαίνει, όχι μεγαλύτερης κατά ποσοστό 10% της αξίας του εμπράγματου δικαιώματος που είχε.
      3. Ψηφιακή κοινοποίηση. Το αποδεικτικό ενημερότητας δύναται να χορηγείται στο φορολογούμενο ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακή Κοινοποίηση» της προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet, στην οποία ο φορολογούμενος έχει πρόσβαση με τους προσωπικούς του κωδικούς. Επισημαίνεται ότι το αποδεικτικό ενημερότητας, όπως αυτό αναρτάται στην ανωτέρω εφαρμογή «Ψηφιακή Κοινοποίηση», επέχει θέση πρωτοτύπου.
      4. Διαγωνισμοί. Η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας καθίσταται υποχρεωτική για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή παροχής υπηρεσιών ή προμηθειών από το Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός καθορίζεται στην κείμενη νομοθεσία. 
      5. Τίμημα από μεταβίβαση ακινήτου. Στις περιπτώσεις που το τίμημα από τη μεταβίβαση ακινήτου καλύπτει την αντικειμενική αξία αυτού αλλά δεν επαρκεί για την ολοσχερή εξόφληση του αναγραφόμενου ποσού στις Βεβαιώσεις Οφειλής προς τη ΔΟΥ και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από αυτό ικανοποιούνται συμμέτρως οι απαιτήσεις της Φορολογικής Διοίκησης και οι απαιτήσεις του e-ΕΦΚΑ, μετά την ολοσχερή εξόφληση των φόρων κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τη χορήγηση των πιστοποιητικών του άρθρου 105 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια. Ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να αποδώσει στη Φορολογική Διοίκηση το ποσό του τιμήματος έως την ολοσχερή εξόφληση του συνόλου των οφειλόμενων φόρων κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής - κατά περίπτωση - που αφορούν το συγκεκριμένο φάκελο (υπόθεση) απόκτησης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου καθώς και του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βαρύνει τον μεταβιβάζοντα για τα ακίνητα/δικαιώματα που του ανήκουν. Εφόσον το τίμημα επαρκεί για την ολοσχερή εξόφληση των ανωτέρω οφειλών και απομένει υπόλοιπο, το υπόλοιπο του τιμήματος αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση και τον e-ΕΦΚΑ συμμέτρως.
    13. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα στο Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 και από τις 30 Μαρτίου έως σήμερα έχουν υποβάλει δήλωση περισσότεροι από 130.000 φορολογούμενοι.
        Μάλιστα όσοι εξ αυτών δικαιούνται επιστροφή φόρου, από φέτος θα δουν ορισμένες αλλαγές.
      Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί πάνω από 169.000 δηλώσεις Ε1. Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το 55,74% είναι μηδενικές, το 25,22% (42.655) είναι χρεωστικές και πως το 19,04% (32.203) έχει επιστροφή φόρου.
      Ο μέσος φόρος που για τις χρεωστικές είναι στα 734,5 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή φόρου για τις πιστωτικές δηλώσεις υπολογίζεται στα 450 ευρώ.
      Πώς να εξασφαλίσετε την έκπτωση του 3%
      Για τον φόρο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις 2023 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν έκπτωση 3%. Απαραίτητη προϋπόθεση για να «κλειδώσουν» την έκπτωση είναι να πληρώσουν το σύνολο του φόρου (εφάπαξ πληρωμή) μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.
      Όσοι δεν εκμεταλλευτούν την έκπτωση του 3%, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, ενώ η τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.
       Οι φορολογούμενοι μπορούν επίσης να εντάξουν τον φόρο που τούς αναλογεί στη νέα πάγια ρύθμιση των έως 12 ή 24 δόσεων.
    14. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ έχουν αναρτηθεί οι Βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΚΑ μη μισθωτών Οικονομικού Έτους 2022.
      Πιο συγκεκριμένα μέσω της σελίδας Βεβαίωση Εισφορών για φορολογική χρήση οι ασφαλισμένοι επιλέγουν Βεβαιώσεις Εισφορών ΤΕΚΑ και συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνοντας και τον ΑΜΚΑ τους σε επόμενη φόρμα.
      Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις Φορολογικές Βεβαιώσεις ανά οικονομικό έτος και από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου μέσω της διαδρομής Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης -> Βεβαιώσεις ΤΕΚΑ -> Βεβαιώσεις για φορολογική χρήση.
    15. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Τέθηκε σε λειτουργία το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Μαΐου η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2021 στο Taxisnet. Οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως 27 Αυγούστου, ενώ οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
      Τη φετινή χρονιά θα υπάρξουν νέοι κωδικοί που αφορούν στην εξαίρεση των φορολογουμένων από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, την φοροέκπτωση για ανακαινίσεις κτιρίων, την εναλλακτική φορολογηση εισοδήματος για όσους μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα και μια σειρά άλλων περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1,που ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
      Οι βασικότερες αλλαγές στο φετινό έντυπο, όπως αναφέρει το imerisia.gr, είναι:
      Αποδείξεις: Τον κωδικό 023 θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Συνταξιούχοι. Νέος κωδικός 041. Αφορά την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων, δικαιούχων εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα Νέος κωδικός 627-628: Δηλώνονται οι δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων και ανακαινίσεων. Σύμφωνα με το νόμο οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Nέος Κωδ. 041: Εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων, δικαιούχων εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Eισοδήματα αθλητών Νέοι κωδικοί 359-397: Αφορά τα εισοδήματα των αθλητών και προπονητών που αποκτήθηκαν από την 1η/1/2020. Προβλέπει ότι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος εφαρμόζεται για το εισόδημα που αποκτούν οι αμειβόμενοι αθλητές και οι προπονητές από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, και οι εκπαιδευτές των Διαιτητών Ομαδικών Αθλημάτων από τις Ομοσπονδίες, εφόσον τα ποσά τα οποία λαμβάνουν εφάπαξ ή τμηματικά για την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους δεν υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εντός του οικείου φορολογικού έτους. Μετοχές - stock options. Σύμφωνα με το νόμο το εισόδημα που προκύπτει για εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, αποτελεί εισόδημα από υπεραξία, εφόσον μεταβιβαστούν οι μετοχές μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων μηνών από την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων Δωρεές που έγιναν προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα βάσει νομοθετικής διάταξης που έχει ψηφιστεί από το 2009. «κατά την περίοδο Διαχείρισης του Κέντρου Πολιτισμού και μετά την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στην ΕΒΕ ή στην ΕΛΣ ή στον Οργανισμό από φορολογούμενους λόγω δωρεάς ή χορηγίας σε οποιοδήποτε από τους φορείς αυτούς θα αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημά τους. Νέος κωδικός 631-631: Αφορά τις κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες, χρηματικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και υπέρ αυτής. Δηλώνονται τα ποσά έκπτωσης για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών Επιχειρήσεων στον νέο κωδικό 625-62
    16. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σύμφωνα με το έγγραφο της ΑΑΔΕ, για τις φορολογικές δηλώσεις 2020, προβλέπεται ακόμη η έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.
      Οι νέες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και την εφάπαξ έκπτωση 
      Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από σήμερα (20/7) το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο. Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:
      - Το ποσό της οφειλής
      - Την έκπτωση
      - Την ημερομηνία πληρωμής
      - Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%)
      Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet. 
      - Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί: Από αύριο (21/07), το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).
      Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις.
      Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.
      ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
      Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ.
      Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, 3 διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ.
      Έχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ.
      Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ.
      Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»), θα εμφανίζεται:
      - ότι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50€ έχουν εξοφληθεί
      - για την τρίτη δόση η διαφορά: 3x112,50€ = 337,50€ - 300 = 37,50€ ευρώ.
      - από την τέταρτη δόση και μετά, η δόση προς καταβολή 112,50€ κάθε μήνα.
      Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής: 900 - 2%=882 ευρώ
      Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300€, που έχει ήδη καταβάλει και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.
      - Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί:
      Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.
      Για την ενσωμάτωση των παραπάνω αλλαγών, δεν θα είναι διαθέσιμες σήμερα, μεταξύ 14:30 - 22:00, οι παρακάτω εφαρμογές του myTAXISnet:
      - υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
      - αιτήσεων ρυθμίσεων
      - προσωποποιημένης πληροφόρησης
      - πληρωμής με κάρτα
    17. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φωτογραφίζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Δεν θα αλλάξει όμως ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης.
       
       
      Το δρόμο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015 (ως τις 27 Ιουλίου) ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε ως προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, κλείνοντας όμως κάθε ενδεχόμενο να παραταθούν ανάλογα και οι προθεσμίες εξόφλησης του φόρου.
       
      Με την τροπολογία, ορίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.
       
      Η διάταξη αυτή αντικαθιστά την αντίστοιχη ισχύουσα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η οποία προέβλεπε ότι η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι δύο επόμενες στο τέλος του τρίτου και πέμπτου μήνα από την αρχική προθεσμία.
       
      Με την ισχύουσα διάταξη, παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης έως τα τέλη Ιουλίου (πιθανές ημερομηνίες η 20η ή η 27η Ιουλίου) θα μετέφερε και τις δόσεις στα τέλη Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου ενδεχόμενο το οποίο προφανώς δεν είναι ανεκτό από τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού.Έτσι με την τροπολογία Βαρουφάκη- Βαλαβάνη ανοίγει μεν ο δρόμος για παράταση της προθεσμίας υποβολής αλλά όχι και των προθεσμιών εξόφλησης των δόσεων.
       
      Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας παρατείνετα η προθεσμία υποβολής του Ε9 έως τις 27 Ιουλίου και αυξάνεται ο χρόνος εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Εσωτερικής Επανεξέτασης από τις 90 στις 120 ημέρες.
       
      Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1343450/forologikes-dhloseis-2015-paratash-stis-dhloseis.html
    18. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Φορολογικά κίνητρα δίνει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις για να εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους και να τα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
      Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων και ξεκινήσουν από τις 20 Ιουλίου να στέλνουν τα στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ  κερδίζουν μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων κατά 1 ή 2 χρόνια, εξπρές επιστροφές φόρων αλλά και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα.
      Τα κίνητρα για την εφαρμογή για της ηλεκτρονικής τιμολόγησης περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω οποιουδήποτε Παρόχου για τα φορολογικά έτη μέχρι και το έτος 2022:
      Περιορίζεται κατά 1 ή 2 έτη κατά περίπτωση, η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Συγκεκριμένα ο χρόνος παραγραφή για τον εκδότη του τιμολογίου περιορίζεται σε τρία χρόνια  για τον λήπτη σε τέσσερα χρόνια. Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο ισχύει για τους εκδότες. Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα  κίνητρα παρέχονται για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2020 και μετά και χορηγούνται από το πρώτο έτος, στο οποίο εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέχρι και το φορολογικό έτος 2022.
      Χρονοδιάγραμμα
      Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του έργου της διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA θα γίνει σε στάδια, ώστε να δοθεί αναγκαίος χρόνος προσαρμογής στην ηλεκτρονική επικοινωνία των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.
      Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει την 20ή Ιουλίου 2020. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου και εκδίδουν τα παραστατικά τους, είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά με χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP), η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 2020. Από την 1η Οκτωβρίου 2020 ξεκινάει η διαβίβαση των στοιχείων λιανικής.   Για τα στοιχεία λιανικής που εκδίδονται χωρίς την υποχρέωση χρήσης ταμειακής μηχανής, προβλέπεται η διαβίβαση ανά στοιχείο λιανικής πώλησης από την 1ηΙανουαρίου 2021. Από την 1ηΟκτωβρίου 2020 ξεκινάει η ηλεκτρονική διαβίβαση των χαρακτηρισμών των παραστατικών που λαμβάνουν όλες οι επιχειρήσεις (έξοδα)που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά. Μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου 2020,οι επιχειρήσεις πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα όλων των παραστατικών εσόδων  που εξέδωσαν, από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία πρώτης διαβίβασης, Μέχρι την 28ηΦεβρουαρίου 2021,οι επιχειρήσεις πρέπει να διαβιβάσουν τους χαρακτηρισμούς για τα παραστατικά εξόδων  που έλαβαν και εκδόθηκαν από την 1ηΙανουαρίου 2020 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.
    19. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Νέα φορολογικά κίνητρα για δαπάνες που στοχεύουν στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θεσπίζονται με τη μορφή αυξημένης έκπτωσης 100%.
      Νέα φορολογικά κίνητρα για δαπάνες που στοχεύουν στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θεσπίζονται με τη μορφή αυξημένης έκπτωσης 100%.
      Η διάταξη, που αφορά δαπάνες που πραγματοποιούνται και πάγια που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025, περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο: την «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».
      Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της εν λόγω διάταξης, οι δαπάνες που αφορούν πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιρουμένων όσων δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
      Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο κίνητρο έχει εφαρμογή και για τη δαπάνη απόσβεσης στοιχείων του ενεργητικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποκτώνται με σκοπό την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ενέργειας και ψηφιοποίησης, εφόσον η επιχείρηση δεν εφαρμόζει προσαυξημένη έκπτωση της δαπάνης απόσβεσης.
      Από την άλλη πλευρά όμως, σε περίπτωση πώλησης του πάγιου στοιχείου για το οποίο εφαρμόστηκε το κίνητρο της προσαυξημένης έκπτωσης της δαπάνης απόσβεσης, το κίνητρο αυτό παύει να παρέχεται, δίχως όμως να αίρεται η ήδη χορηγηθείσα προσαυξημένη έκπτωση.
      Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι το νέο καθεστώς εφαρμόζεται μόνο για συγκεκριμένες δαπάνες αγαθών, ή υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται με τη λήψη ηλεκτρονικού τιμολογίου, από επιχειρήσεις που διαθέτουν συγκεκριμένους ΚΑΔ δραστηριότητας ή κωδικούς σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης της Νίκαιας (Nice Classification, NCL) προκειμένου για επιχειρήσεις αλλοδαπής.
      Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και η χορήγηση της εν λόγω ενίσχυσης πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, ενώ με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από εισήγηση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα καθορίζονται η ενωσιακή νομική βάση χορήγησης της ενίσχυσης, η εξειδίκευση των δαπανών αυτών υπό μορφή ΚΑΔ των επιχειρήσεων που προμηθεύουν τα αγαθά ή παρέχουν τις υπηρεσίες, τα είδη των δαπανών αυτών, οι προϋποθέσεις συμβατότητας από άποψης κρατικών ενισχύσεων, οι διαδικασίες χορήγησης και ελέγχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας. Η συγκεκριμένη μάλιστα απόφαση μπορεί να επικαιροποιείται ετησίως ως προς τα είδη των δαπανών και ως προς κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
      Προβλέπεται εξάλλου ότι στην περίπτωση που προκύψουν ζημιές μετά την αφαίρεση του σχετικού ποσοστού της ενίσχυσης, αυτές μπορούν να μεταφερθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
    20. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Στο άρθρο μας αυτό θα παρουσιάσουμε μία ανασκόπηση θεμάτων που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας και είναι πολύ πιθανό να τα αντιμετωπίσουμε και κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
      ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
      Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε., οι οποίες:
      α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, συμπεριλαμβανομένων και δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
      β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,
      γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.
      Ειδικά οι δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκπίπτουν υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να εμφανίζει λογιστικά κέρδη χρήσης κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους , εκτός αν η δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Δημοσίου.
      ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
      Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:
      α) τόκοι από δάνεια που λαμβάνει η επιχείρηση από τρίτους, εκτός από τα τραπεζικά δάνεια, μικροχρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι της παρ. 1 του άρθρου 15 για τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων, διατραπεζικά δάνεια, καθώς και τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν ανώνυμες εταιρείες και τα χρεωστικά ομόλογα που εκδίδουν πιστωτικοί συνεταιρισμοί που λειτουργούν ως πιστωτικά ιδρύματα κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο των δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος για την πλησιέστερη χρονική περίοδο πριν την ημερομηνία δανεισμού,
      β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500,00 ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής,
      γ) οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές,
      δ) προβλέψεις εκτός των οριζομένων στο άρθρο 26 (προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων),
      ε) πρόστιμα και ποινές, περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων,
      στ) Η παροχή αμοιβών σε χρήμα ή είδος που συνιστούν ποινικό αδίκημα,
      ζ) ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλεται για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και ο ΦΠΑ που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως ΦΠΑ εισροών,
      η) το τεκμαρτό μίσθωμα περίπτωση ιδιόχρησης κατά το μέτρο που υπερβαίνει το 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου,
      θ) οι δαπάνες για την οργάνωση και διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων που αφορούν στη σίτιση και διαμονή πελατών ή εργαζομένων της κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των 300,00 ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το 0,5% επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης,
      ι) οι δαπάνες για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, σίτισης και διαμονής φιλοξενούμενων προσώπων κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των 300,00 ευρώ ανά συμμετέχοντα και κατά το μέτρο που η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το μισό τοις εκατό (0,5%) επί του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος της επιχείρησης,
      ια) οι δαπάνες ψυχαγωγίας πλην των περιπτώσεων που η δραστηριότητα του φορολογούμενου έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας και οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής,
      ιβ) προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες
      γ) το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος – μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους – μέλους.
      ιδ) Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
      ιε) Οι δαπάνες ενοικίων, εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
      ιστ) Χρηματικά ποσά ή άλλα ανταλλάγματα που τυχόν καταβλήθηκαν άμεσα ή έμμεσα για μη εξουσιοδοτημένη πώληση διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου.
      ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ
      Υπόχρεοι για την παρακράτηση είναι όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε είναι νομικά πρόσωπα – νομικές οντότητες είτε είναι φυσικά πρόσωπα.
      Πληρωμές που μας ενδιαφέρουν και υπόκεινται σε παρακράτηση είναι τα μερίσματα , οι τόκοι , τα δικαιώματα, οι αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες , αμοιβές διοίκησης  και  αμοιβές για συμβουλευτικές επιχειρήσεις όταν ο λήπτης είναι φυσικό πρόσωπο(ατομική επιχείρηση). Ο φόρος υπεραξίας από μεταβίβαση ακινήτων είναι σε αναστολή μέχρι 31/12/2024.
      Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής:
      α) για μερίσματα 5%.
      β) για τόκους 15%,
      γ) για δικαιώματα (royalties) και λοιπές πληρωμές 20%,
      δ) για αμοιβές για τεχνικά έργα, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες 20%
      Κατ’ εξαίρεση, για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων ο συντελεστής είναι 3% επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος, ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.
       Σε περίπτωση εισφοράς όλου ή μέρους δημόσιου τεχνικού έργου από τον αρχικό ανάδοχο σε κοινοπραξία ή εταιρεία στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, η προβλεπόμενη παρακράτηση τρία τοις εκατό (3%) της παρούσας περίπτωσης ενεργείται μόνο από τον εργοδότη κατά την καταβολή του εργολαβικού ανταλλάγματος στον αρχικό ανάδοχο. Ο φόρος αυτός που βαρύνει τον ανάδοχο συμψηφίζεται από τον αναλογούντα φόρο της κατασκευάστριας εταιρείας ή κοινοπραξίας με βάση βεβαίωση που χορηγεί ο ανάδοχος. Οι διατάξεις των δύο προηγούμενων εδαφίων εφαρμόζονται και σε περίπτωση που τμήμα του έργου ή εργασίας εκτελείται από κοινοπραξία ή εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν μόνο μέλη της αρχικής αναδόχου κοινοπραξίας ή εταιρείας. Επίσης, εφαρμόζονται και στην περίπτωση που τμήμα του έργου ή εργασίας εκτελείται από εταιρεία μέλος της αρχικής αναδόχου κοινοπραξίας ή από κοινοπραξία επιχειρήσεων μέλους της αρχικής αναδόχου κοινοπραξίας.
      ε) για την υπεραξία από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας που αποκτά φυσικό πρόσωπο 15% (όπως προανέφερα είναι σε αναστολή μέχρι 31/12/2024).
      ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      Το μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των παροχών σε είδος, των ημερομισθίων και των εφάπαξ παροχών, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 και του άρθρου 16 μετά από προηγούμενη αναγωγή του σε ετήσιο.
       Ειδικά, στις καθαρές αμοιβές που καταβάλλονται σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς και σε ξεναγούς που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 1545/1985, διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
      ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ
      ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
      Μετά την έναρξη της ισχύος του Ν 4308/2014 Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση σε ότι αφορά στα παραστατικά της διακίνησης των αγαθών (έκδοση, τήρηση, θεώρηση κλπ).
      Το αποτέλεσμα ήταν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις πάνω στο θέμα της διακίνησης όπως πριν με ΚΒΣ-ΚΦΑΣ , χωρίς την θεώρηση.
      Με την εφαρμογή των ΕΛΠ, φύγαμε από ένα τυπολατρικό σύστημα και περάσαμε σε μια νέα εποχή με κανόνες όπου αφήνουν έναν σχετικό βαθμό ελευθερίας.
      Τα ΕΛΠ περιλαμβάνουν κανονιστικά πλαίσια και ορίζουν τις κατ’ ελάχιστον υποχρεώσεις.
      Υπάρχουν δύο γενικοί κανόνες  ως προς την διακίνηση αποθεμάτων:
      Ο πρώτος κανόνας είναι ότι η οντότητα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις διακινήσεις των παραλαμβανομένων και αποστελλομένων αποθεμάτων, είτε έχουν τιμολογηθεί είτε όχι, για την εξασφάλιση αξιοπιστίας και απόδειξης ελέγξιμης αλληλουχίας. Ο δεύτερος κανόνας έχει να κάνει με το συνοδευτικό έγγραφο αποθεμάτων.
      Όταν αποστέλλονται αγαθά από την επιχείρηση, τότε μπορεί να συνοδεύονται είτε από Δελτίο Αποστολής, είτε από Τιμολόγιο, είτε από Απόδειξη Λιανικής Πώλησης. Συνοδευτικό έγγραφο μπορεί να είναι ένα από τα τρία παραπάνω στοιχεία. Η κάθε νομική οντότητα οφείλει να διασφαλίζει την πλήρη και την ορθή παρακολούθηση των διακινούμενων αποθεμάτων:
      είτε είναι προς πώληση, είτε εσωτερική διακίνηση μεταξύ εγκαταστάσεων της επιχείρησης, είτε σε περίπτωση παραλαβής αποθεμάτων από μη υπόχρεο ή αρνούμενο έκδοσης. Συνοδευτικό έγγραφο διακίνησης αποθεμάτων μπορεί να εκδίδεται και σε ηλεκτρονική μορφή. Προαπαιτούμενο αποτελεί η διασφάλιση μέσω κατάλληλων δικλείδων ασφαλείας ότι ο χρόνος έκδοσης προηγείται της διακίνησης.
      Για παράδειγμα, δύναται να εκδοθεί Δελτίο Αποστολής το οποίο θα σταλεί με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον παραλήπτη πριν την έναρξη της αποστολής των εμπορευμάτων.
      Το συνοδευτικό έγγραφο μπορεί να παρουσιαστεί σε φορολογικό έλεγχο μέσα από ένα Smartphone ή ένα tablet στο οποίο θα είναι εμφανής η ένδειξη ότι η έκδοση έχει λάβει χώρα πριν την έναρξη της διακίνησης.
      ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ
      Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
      Κάθε έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για το τιμολόγιο θεωρείται τιμολόγιο. Υπάρχει μια βασική προϋπόθεση, ότι ο λήπτης των αγαθών ή των υπηρεσιών αποδέχεται το συγκεκριμένο έγγραφο. Κάθε έγγραφο ή μήνυμα που τροποποιεί και αναφέρεται ειδικά σε ένα αρχικό τιμολόγιο, θεωρείται τιμολόγιο.
      Πιστωτικό Τιμολόγιο είναι το τιμολόγιο το οποίο αφορά και εκδίδεται σε περιπτώσεις επιστροφής, έκπτωσης και διαφορών οι οποίες προκύπτουν από τις συνήθεις συναλλαγές. 
      Τιμολόγιο εκδίδεται από τους υπόχρεους στις παρακάτω περιπτώσεις:
      Πώληση αγαθών  και παροχή υπηρεσιών (εντός και εκτός χώρας) Αγορά αγαθών από μη υπόχρεους ή αρνούμενους εκδόσεως. Σε αυτήν την περίπτωση η οντότητα οφείλει και φέρει την ευθύνη να εκδώσει σχετικό παραστατικό προς τεκμηρίωση και αναγνώριση της συναλλαγής. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
      Το τιμολόγιο φέρει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις:
      Την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου Τον αύξοντα αριθμό Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πωλητή Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πελάτη Την πλήρη επωνυμία και την πλήρη διεύθυνση του πωλητή και του πελάτη Την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμενων αγαθών ή την έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, εκτός αν η έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών προκύπτει από άλλα έγγραφα στα οποία παραπέμπει το τιμολόγιο Την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ή ολοκληρώθηκε η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών, εφόσον η ημερομηνία αυτή δεν συμπίπτει με την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου. Την αξία των αγαθών ή υπηρεσιών ανά συντελεστή ΦΠΑ, την αξία που απαλλάσσεται ΦΠΑ, την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας χωρίς ΦΠΑ, καθώς και την αξία κάθε έκπτωσης ή επιστροφής, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή μονάδας. Τον συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ, εκτός αν εφαρμόζεται ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο η πληροφορία αυτή παραλείπεται. Τον όρο «Αυτό-τιμολόγηση», όταν το τιμολόγιο εκδίδεται από τον λήπτη αγαθών ή υπηρεσιών. Όταν η πράξη απαλλάσσεται από ΦΠΑ, η διάταξη σύμφωνα με την οποία η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών απαλλάσσεται από τον φόρο αυτόν. Όταν ο λήπτης είναι υπόχρεος καταβολής του ΦΠΑ, η αναφορά «Αντίστροφη Επιβάρυνση» Δεν υπάρχει πλέον  υποχρέωση αναγραφής του επαγγέλματος του αντισυμβαλλόμενου καθώς και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ούτε ρητή αναφορά στην αναγραφή του σχετικού παραστατικού διακίνησης.
      Κατά την διακίνηση των αποθεμάτων, μπορεί να συνοδεύονται:
      είτε από Δελτίο Αποστολής, είτε από Τιμολόγιο, είτε από Απόδειξη Λιανικής Πώλησης. Όταν τα αποθέματα αποστέλλονται με συνοδευτικό έγγραφο παραστατικό αξίας (Τιμολόγιο ή ΑΛΠ) τότε λογικό είναι να μην υπάρχει αναφορά σε παραστατικό διακίνησης, αφού το ίδιο στοιχείο αποτελεί και το παραστατικό διακίνησης.
      Όταν όμως τα αποθέματα συνοδεύονται από Δελτίο Αποστολής και ακολουθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία το παραστατικό αξίας, τότε,  καλό θα είναι να αναφέρεται το παραστατικό διακίνησης, όσο κι αν δεν υπαγορεύεται από τις διατάξεις, στα πλαίσια της απόδειξης αλληλουχίας των γεγονότων κατά τον φορολογικό έλεγχο.
      Όσον αφορά στην Παροχή Υπηρεσιών, οι διατάξεις αναφέρουν ότι το Τιμολόγιο πρέπει να αναφέρει την έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, εκτός αν η έκταση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών προκύπτει από άλλα έγγραφα στα οποία παραπέμπει το τιμολόγιο (π.χ. συμφωνητικό).
      Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην συγκεκριμένη διάταξη διότι αν δεν ικανοποιηθεί καμία από τις παραπάνω αναφορές τότε εγείρονται θέματα μη αναγνώρισης των δαπανών αυτών από τους λήπτες των υπηρεσιών.
      ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
      Κατά τις διατάξεις των ΕΛΠ, επιτρέπεται η έκδοση απλοποιημένου τιμολογίου σε κάθε μία από τις παρακάτω δύο περιπτώσεις:
      Όταν το ποσό του τιμολογίου δεν υπερβαίνει το ποσό των €100,00 ή Όταν το εκδιδόμενο τιμολόγιο είναι έγγραφο της παρ. 3 του άρθρου 8 δηλαδή όταν είναι έγγραφο ή μήνυμα που τροποποιεί και αναφέρεται ειδικά σε ένα αρχικό τιμολόγιο. Η διαφορά μεταξύ του κανονικού τιμολογίου και του απλοποιημένου τιμολογίου έγκειται στο ότι δεν αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του λήπτη του στοιχείου αλλά μόνο τις εξής ενδείξεις:
      Ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου Προσδιορισμό της οντότητας που πωλεί τα αγαθά ή τις υπηρεσίες Τον προσδιορισμό των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρονται Το ποσό του ΦΠΑ που οφείλεται ή τις απαιτούμενες πληροφορίες για τον υπολογισμό του Όσον αφορά στην περίπτωση 2 που αναφέραμε πιο πάνω, αναφορά στο αρχικό τιμολόγιο και τα συγκεκριμένα δεδομένα που τροποποιούνται. Επίσης, βάσει ΕΛΠ επιτρέπεται η έκδοση συγκεντρωτικού τιμολογίου το οποίο αναφέρεται σε διαφορετικές παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών. Η έκδοση  αφορά σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις, δηλ. παρουσιάζουν περιοδικότητα από τον ίδιο πωλητή προς τον ίδιο αγοραστή. Τότε μπορεί  να εκδίδεται  ένα τιμολόγιο για όλες  τις πωλήσεις σύμφωνα με τον απαιτούμενο χρόνο έκδοσης τιμολογίων.
      ΧΡΟΝΟΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
      Η υποχρέωση έκδοσης του τιμολογίου γεννάται κατά τον χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή παράδοση των αγαθών ή υπηρεσιών.
      Ο χρόνος έκδοσης  αποσυνδέεται από την αρχή του δεδουλευμένου και καθορίζεται ως εξής:
      α) Σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών,  εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας. 
      β) Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής αγαθών, υπηρεσίας ή κατασκευής έργου, εκδίδεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την περίοδο στην οποία μέρος της σχετικής αμοιβής καθίσταται απαιτητό για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί ή το μέρος του έργου που έχει ολοκληρωθεί.  
      γ) Σε περίπτωση απόκτησης δικαιώματος λήψης υπηρεσίας, με την απόκτηση του δικαιώματος αυτού.
      δ) Στην περίπτωση έκδοσης συγκεντρωτικού τιμολογίου , τούτο  εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η του επόμενου μήνα από το μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο γεγονός πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνεται στο συγκεντρωτικό τιμολόγιο.  
      ε) Όταν αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το τιμολόγιο δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημόσιων έργων ή η οριστικοποίηση της συναλλαγής από τον αγοραστή.
      Εδώ πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
      Το γεγονός ότι η έκδοση του τιμολογίου έχει αποδεσμευθεί από την έννοια του δεδουλευμένου, επιτρέπει π.χ.: μια πώληση που πραγματοποιείται 14 Νοεμβρίου, να τιμολογηθεί έως 15 Δεκεμβρίου. Δεν επιτρέπεται η αναδρομική τιμολόγηση με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην διαχείριση των  πωλήσεων του Δεκεμβρίου κάθε έτους. Δύναται π.χ. μία παράδοση αγαθών στις 28 Δεκεμβρίου να τιμολογηθεί έως 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε ότι αφορά τον  ΦΠΑ, ο  φόρος γίνεται απαιτητός και αποδίδεται στην περίοδο του Ιανουαρίου (περιοδική  Ιανουαρίου ή Α τριμήνου). Σε ότι αφορά το εισόδημα, η συγκεκριμένη πώληση θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα της χρήσης που κλείνει την 31/12 του έτους της παράδοσης και όχι της τιμολόγησης. ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ Η ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
      Για κάθε πώληση αγαθών ή υπηρεσιών σε ιδιώτες μπορεί να εκδίδεται στοιχείο λιανικής πώλησης (ΑΛΠ ή ΑΠΥ) αντί τιμολογίου.
      Το στοιχείο της Λιανικής Πώλησης περιλαμβάνει:
      Ημερομηνία έκδοσης Αύξοντα αριθμό ΑΦΜ, πλήρες όνομα και διεύθυνση του πωλητή Συντελεστή ΦΠΑ Όλα τα στοιχεία Λιανικής Πώλησης εκδίδονται ηλεκτρονικά με σήμανση φορολογικού μηχανισμού ή με την χρήση Ταμειακής Μηχανής , εκτός αυτών που εξαιρέθηκαν με απόφαση του ΓΓΔΕ .
      Αναφέρω εδώ τις σχετικές δραστηριότητες με τις τεχνικές επιχειρήσεις.
      Οι παρακάτω κατηγορίες οντοτήτων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών:
      Ο εκμεταλλευτής, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης, Οι ασκούντες το επάγγελμα του …αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου… Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (π.χ. ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων. Ειδικά, οι οντότητες των περιπτώσεων α΄ και ε’, έως και θ΄ της παραγράφου 1 απαλλάσσονται της υποχρέωσης χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των ΑΛΠ με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη ενώ οι εκμεταλλευτές χώρων στάθμευσης με την προϋπόθεση ότι αναγράφουν στις  αποδείξεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
      Επίσης, παρέχεται απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποδείξεων λιανικών συναλλαγών μέσω φορολογικού μηχανισμού όταν αυτές εκδίδονται «επί πιστώσει» από οντότητες που χρησιμοποιούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα καθώς και οι ΑΛΠ ή ΑΠΥ που από ειδικές φορολογικές διατάξεις απαιτείται να αναγράφουν επιπλέον δεδομένα (π.χ. είδος αγαθού ή υπηρεσίας, ποσότητα αγαθού, ονοματεπώνυμο πελάτη, κ.λ.π.).
      Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΣΕΔΕ, Χρήστος Βέντζιος, παρουσιάζει στο  Εργοληπτικόν Βήμα Νο_135 τα θέματα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τις τεχνικές επιχειρήσεις.
    21. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      maestro

      Τη φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών προϋπολογισμού έως 15.000 ευρώ πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.
       
      «Πιστεύω βαθιά ότι η κατά 100% φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών κατοικιών για τις δαπάνες έως 15.000 ευρώ, που θα κάνουν προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, αποτελεί μια ολοκληρωμένη οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική παρέμβαση που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.
       
      Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και επανέλαβε πως το υπουργείο διεκδικεί στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020, άλλα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος.
       
      Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι προφανές ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές θα υπερκεραστούν από την καταβολή του ΦΠΑ και των αντίστοιχων φόρων και τελών που θα προκύψουν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.
       
      Επιπλέον, όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, η δράση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα, τους επόμενους μήνες, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της οικοδομής και ασφαλώς σημαντική εξοικονόμηση πόρων στα νοικοκυριά που θα αξιοποιήσουν το κίνητρο αυτό, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως ανάλογες ενεργειακές παρεμβάσεις εξοικονομούν έως και 40% του ενεργειακού κόστους σε ετήσια βάση.
       
      Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/861856/foroapallages-gia-energeiaki-anabathmisi-katoikion-proteinei-o-ypeka
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.