Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Η ΕΕ θα εξαρτάται από το ρωσικό αέριο για τουλάχιστον ακόμη 25 χρόνια»


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια, παρά τα σχέδια των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ να περιοριστεί η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak.

     

    Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δυο χρόνια, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ λόγω της Ουκρανίας, ενώ η ΕΕ επιχείρησε να «κόψει» την εξάρτησή της από τη Ρωσία όταν υπήρξαν προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

     

    Η Ρωσία από την πλευρά της, η οποία προμήθευσε πέρυσι περίπου το 30% του φυσικού αερίου της ΕΕ, θεωρεί πως αυξάνεται το μερίδιό της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AOA Gazprom, Alexey Miller, σε συνέδριο χθες στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Novak, μεταδίδει το Bloomberg.

     

    «Το ρωσικό αέριο θα παραμείνει ένα στοιχείο της ευρωπαϊκής αγοράς που δεν μπορεί να αντικατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Miller, συμπληρώνοντας πως η Gazprom ενδέχεται να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη φέτος σε ποσοστό που ενδεχομένως θα ξεπερνά το ρεκόρ που κατεγράφη το 2013.

     

    Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία εγκατέλειψε τον σχεδιαζόμενο αγωγό αερίου South Stream, που θα έφερνε άμεσα αέριο στην Ευρώπη, λέγοντας πως θα κατασκευάσει έναν νέο αγωγό που θα περνά από την Τουρκία και θα δημιουργήσει έναν κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απ' όπου οι ευρωπαίοι θα μπορούν να παίρνουν αέριο αν το επιθυμούν.

     

    Η Gazprom έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αλλάξει από το 2020 την ροή όλου του αερίου που διαπερνά σήμερα την Ουκρανία –όταν λήγει η σύμβαση transit με τη χώρα-, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει βούληση στην ΕΕ για προετοιμασία ενός νέου δικτύου για την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, τότε η Ρωσία θα βρει νέες αγορές για τα καύσιμά της.

     

    Στη συνέχεια η Ρωσία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και με χώρες της ΝΑ Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, προσφέροντας εκπτώσεις στις τιμές προκειμένου να λάβουν μέρος στον αγωγό. Η Gazprom σχεδιάζει επίσης συμφωνία με την Κίνα φέτος για την παροχή αερίου από την Δυτική Σιβηρία που προς το παρόν εξυπηρετεί ευρωπαίους πελάτες.

     

    Σύμφωνα με τον Miller, η Gazprom θα αναπτύξει μια «ευρασιατική αγορά αερίου» όταν κατασκευάσει έναν νέο σύνδεσμο αερίου με την Κίνα από τη Δυτική Σιβηρία, ενώ εκτίμησε πως η Ασία θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά, ακόμα και τις τιμές της.

     

    Ο ίδιος επέκρινε τα ενεργειακά σχέδια της ΕΕ, λέγοντας πως «οι τιμές του αερίου δεν μπορούν να είναι οι ίδιες για διαφορετικές χώρες στην ΕΕ».

     

    Όπως επισήμανε, οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά σημαίνουν πως η Gazprom αναθεωρεί τα σχέδιά της για την προμήθεια αερίου σε τελικούς χρήστες στην περιοχή, καθώς τώρα εμφανίζουν υψηλό ρίσκο.

     

    Σημειώνεται πως η Ρωσία προμήθευσε 147 δισ. κυβικά μέτρα αερίου εκτός πρώην Σοβιετικής Ένωσης πέρυσι, μειώνοντας τις προμήθειές της προς την Ευρώπη κατά 9%, όμως φέτος η Gazprom ενδέχεται να αυξήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη κατά 7-10%, όπως εκτιμά η UBS.

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/i-ee-tha-exartatai-apo-rosiko-aerio-gia-toylahiston-akomi-25-hronia





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.