Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Μαύρη τρύπα» 110 εκατ. ευρώ στην αγορά ΑΠΕ για το 2020


    Τον υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια των «πράσινων» επενδύσεων, καθώς και για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων έργων καθαρής ενέργειας, καταδεικνύουν τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), μέσω του οποίου καταβάλλονται οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

    Όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα που παρουσίασε ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης), η υγεία του ΕΛΑΠΕ είναι, τουλάχιστον, επισφαλής. Ειδικότερα, ο Ειδικός Λογαριασμός στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα 110,09 εκατομμυρίων ευρώ – εάν συνυπολογιστεί και το απαιτούμενο αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Αλλά και δίχως το αναγκαίο «μαξιλάρι», το ετήσιο για το 2020 σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ διαμορφώνεται στα 40,09 εκατ. ευρώ.

    Ο λογαριασμός για τις ΑΠΕ είχε και στο παρελθόν τεθεί εκτός ελέγχου με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, όσο και για την εγχώρια αγορά ενέργειας. Σήμερα ωστόσο μια νέα «μαύρη τρύπα» θέτει σε κίνδυνο, εκτός από την ενεργειακή αγορά και τις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος και την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας.

    Η …αφαίμαξη στο λογιστικό και ταμειακό ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ ξεκίνησε με την αφαίρεση των πόρων που τον τροφοδοτούσαν, όπως την κατάργηση, από 1/1/2019, της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), και του Τέλους Λιγνίτη. Επίσης, ένα ακόμη «χτύπημα» ήρθε με την αναδρομική (από 1/1/2019) μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του βασικού «αιμοδότη» του ΕΛΑΠΕ, που κάλυπτε περίπου το 40% του συνόλου των εσόδων του (σ.σ. επιβλήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να ισοσκελιστεί στα τιμολόγια ρεύματος η αύξηση τις τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας).

    Μάλιστα, οι πιέσεις για κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών ενέργειας υπέρ του ΕΛΑΠΕ (δηλαδή του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών – ΜΜΚΘΣΣ) έχουν θορυβήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ καθώς θα στερήσει από τον Ειδικό Λογαριασμό σημαντικά έσοδα πλήττοντας καίρια τη βιωσιμότητά του.

    Τα νούμερα στον ΕΛΑΠΕ ενδέχεται να επηρεαστούν έτι περαιτέρω και λόγω του κορωνοϊού. Καταρχάς, εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιοριστεί στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και, βάσει ρυθμίσεων που πέρασε τελευταία η κυβέρνηση, το 72% των εσόδων που συγκεντρώνονται, εμπλουτίζουν τον ειδικό λογαριασμό. Επίσης, έχει υποχωρήσει και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η περίφημη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), καθοριστικός παράγοντας για τις εισροές του ΕΛΑΠΕ, καθώς επηρεάζει το ΜΜΚΘΣΣ.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΔΑΠΕΕΠ, υποστήριξε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ. «Τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (που θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα», επεσήμανε ο κ. Θωμάς.

    Θετικά μηνύματα από τον διαγωνισμό ΑΠΕ

    Τα μηνύματα ωστόσο από τον κοινό διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την προηγούμενη εβδομάδα, για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ήταν θετικά. Κι αυτό διότι, ο μέσος όρος των τιμών ρεύματος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 51,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα προκρίθηκε με 49,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το μεγάλο φωτοβολταϊκό πρότζεκτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα εγκατασταθούν πάρκα 200 MW στα λιγνιτικά πεδία που θα μείνουν ανενεργά μετά την απολιγνιτοποίηση.

    Επίσης, προκρίθηκαν άλλα τρία μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών (70 μεγαβάτ της EREN, 42 μεγαβάτ της EDF και 37,94 μεγαβάτ της Spes Solaris) και ένα αιολικό στο Βέρμιο της ENTEKA, σε σύμπραξη με το αμερικανικό fund Quantum Energy Partners.

    Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές. Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
     


    Πηγή: https://www.tovima.gr/2020/04/06/finance/mayri-trypa-110-ekat-eyro-stin-agora-ape-gia-to-2020/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.