Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Άη Στράτης: Ενεργειακή αυτονομία με πράσινη ενέργεια κατά 85%


    Με καθαρή ενέργεια κατά 85% από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά θα καλύπτει τις ανάγκες του ο Άη Στράτης των 250 περίπου κατοίκων. Μετά από τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Νοέμβριο του 2022 και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών πλέον η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του πρότζεκτ, ξεκίνησε τις εργασίες με τον καθαρισμό των χώρων που θα κατασκευαστεί ο υβριδικός σταθμός και, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένονται να αρχίσουν τα έργα. Το πρωτοποριακό αυτό υβριδικό έργο εξασφαλίζει διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους της κοινότητας του νησιού.

    Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί ένα ολοκληρωμένο υβριδικό έργο, το οποίο αποτελείται από έναν σταθμό ΑΠΕ με ανεμογεννήτρια 900 kW, φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 ΜW, αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ, υποσταθμό των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης, σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών, υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού. Θα κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης. Παράλληλα, θα αναβαθμιστούν ενεργειακά δημοτικά κτήρια και η Μαράσλειος Σχολή, ένα υποέργο του προγράμματος «Άη Στράτης-Πράσινο Νησί». Ήδη έχει εκδοθεί διαγωνισμός για την κατασκευή σταθμού φόρτισης και της απόκτησης ηλεκτρικών οχημάτων.

    Η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, μιλώντας στη Greenagenda.gr, έκανε λόγο για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση τονίζοντας ότι «το νησί θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης των ΑΠΕ αλλά και σημείο αναφοράς για ερευνητικά σχέδια».

    Το συγκεκριμένο έργο οραματίστηκε ο πρώην πρόεδρος και δήμαρχος του νησιού Χαράλαμπος Μακρής. «Εμείς ξεκινήσαμε το 2008 και καταφέραμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ωστόσο υπήρξαν μια σειρά προβλημάτων. Ήρθε η ώρα της υλοποίησης του έργου και νιώθω οπωσδήποτε ικανοποίηση για τον πολυετή αγώνα μας. Να σημειωθεί ότι το έργο υιοθετήθηκε από πέντε κυβερνήσεις, από το 2008. Υπήρξε ένας Γολγοθάς μέχρι την ένταξή του και τη φάση της υλοποίησης αυτού του καινοτόμου έργου. Βέβαια, θα ήθελα να αναφέρω ότι βασικοί συντελεστές στην έμπνευση και τη δημιουργία του είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικήτας Νικητάκος και η ομάδα του αλλά και ο πρώην νομάρχης Λέσβου Παύλου Βογιατζής».

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και θα ακολουθήσει το στάδιο της λειτουργίας την οποία θα αναλάβει για δύο χρόνια η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Μετά θα συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης για να αναλάβει εξολοκλήρου τη λειτουργία του έργου ο δήμος.

    «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός πράσινου νησιού με στόχο να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, ειδικά τώρα μετά και την ενεργειακή κρίση. Ο Άη Στράτης πρωτοπορεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία «GR-Eco Islands» σημείωσε η κ. Κακαλή.

    Ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί με ντίζελ, θα τεθεί σε εφεδρεία.


    Πηγή: https://greenagenda.gr/%CE%AC%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.