Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Έναρξη υποδοχής αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)


    Έναρξη υποδοχής αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) στο δίκτυο χαμηλής τάσης.

     

    Σε εφαρμογή των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης AΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ 24461 (ΦΕΚ Β΄3583/31.12.2014) αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει υπόψη των ενδιαφερομένων ότι η υποδοχή σχετικών αιτημάτων σύνδεσης θα ξεκινήσει στις 08.05.2015.

     

    Σε πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποδεχτεί μόνο αιτήματα σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και για μέγιστη ισχύ φωτοβολταϊκού συστήματος 100 kWp στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα με αυτή νησιά[1], 50 kWp στην Κρήτη και 20 kWp στα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

     

    Τα αιτήματα θα υποβάλλονται στις αρμόδιες τοπικές μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ (Περιοχές) με συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Αίτησης και συνυποβολή των προβλεπόμενων εγγράφων και στοιχείων.

     

    Με νεότερη ανακοίνωση ο ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίσει την ημερομηνία έναρξης καθώς και τις θέσεις υποδοχής των αιτημάτων σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, μετά την επίλυση των πλέον σύνθετων τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τις συνδέσεις αυτές.

     

    Εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ σχετικό πληροφοριακό υλικό (Πληροφοριακό Δελτίο, Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις, Υπόδειγμα Σύμβασης Σύνδεσης, Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων κλπ).

     

    Πηγή: http://www.deddie.gr/el/kentro-enimerwsis/nea-anakoinwseis/enarksi-upodoxis-aitimatwn-sundesis-fwtovoltaikwnm

     

    Για τη σύνδεση φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλλεται αίτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Τοπική Υπηρεσία, Περιοχή), που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον, τα εξής:

     

    i. στοιχεία του αυτοπαραγωγού.

     

    ii. στοιχεία της εγκατάστασης, με έντυπο αίτησης που χορηγείται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

     

    iii. στοιχεία των φωτοβολταϊκών πλαισίων και του αντιστροφέα, καθώς και λοιπά τεχνικά στοιχεία για την εγκατάσταση και την λειτουργία αυτών. iv. στοιχεία της κυριότητας του χώρου στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα, καθώς και τυχόν αναγκαία συμφωνητικά, για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων δικαιώματος ένταξης στην παρούσα.

     

    3. Μετά την υποβολή της αίτησης και των στοιχείων της παραγράφου 2, ο Διαχειριστής του Δικτύου, εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός ενός μηνός σε διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο που περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης, η οποία ισχύει για τρεις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της.

     

    4. Μετά την αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του Διαχειριστή του Δικτύου και καταβάλλεται η σχετική δαπάνη. Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ εντός ενός μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου.

     

    5. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για τη σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον Προμηθευτή με τον οποίον είναι συμβεβλημένος ο αυτοπαραγωγός για την εγκατάσταση κατανάλωσής του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα. Η υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού ολοκληρώνεται εντός δεκαπέντε ημερών από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος.





    george68

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Επιτέλους.

     

    Έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν.

     

    Γενικά το net-metering στοχεύει στην εξοικονόμηση και δεν επιβαρύνει το σύστημα οικονομικά όπως το el-dorado του feed in tariff. Συμφέρει πολύ ειδικά τις επιχειρήσεις (ξενοδοχεία κλπ).

     

    Βέβαια, στην παρούσα οικονομική συγκυρία που δεν υπάρχει σάλιο φοβάμαι πως δεν θα έχει την ανταπόκριση που θα μπορούσε.

    Link to comment
    Share on other sites

    Προς του ειδικότερους...(συγνώμμη που το γράφω "μπακάλικα").

     

    Το άνωθεν είναι αυτό που περίμεναν αρκετοί περί συμψηφισμού των kwh παραγωγής/κατανάλωσης, ΔΙΧΩΣ τις περίσσιες (παραγομενες) να τις πληρώνει η ΔΕΗ (ή δεδηε, πως διάολο λέγεται).

     

    Δηλαδή ξοδεύω (που λεει ο λογος) 2000kwh ανα έτος, και βάζω ένα σύστημα που να παραγει εκει κοντά, 5ρι,6ρι, Χρι... και δε ξαναπληρώνω "ΔΕΗ" για 20 (?) έτη;

    Link to comment
    Share on other sites

    Ναι κάπως έτσι.

     

    Θα πληρώνεις μόνο τα δημοτικά τελή, ΕΡΤ και κάποιο ποσο στις μη ανταγωνιστικες χρεώσεις (για δίκτυο και σύστημα). Δες ακριβώς τι προβλέπει το ΦΕΚ.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδή θα γίνω αυτοπαραγωγός & θα κάνω την επένδυση για να γλυτώνω σε λογαριασμό Χ.Τ. το ~40% του λογαριασμού, καθότι όλo το υπόλοιπο 60% είναι αυτά που αναφέρει ο JasonK;

    Edited by Ghostrider
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Προφανώς αφού συμψηφίζεις και δεν πουλάς δεν μιλάμε για επένδυση με εύκολο κέρδος. Αφορά μακροχρόνιες επενδύσεις π.χ. ξενοδοχεία που θα ξοδεύουν πολύ ρεύμα και θα κάνουν απόσβεση σε 20 χρόνια. Σωστά ? 

    Link to comment
    Share on other sites

    Ας ελπίσουμε ότι θα πέσει γρήγορα το κόστος εγκατάστασης όπως συμβαίνει συνήθως στα τεχνολογικά μέσα ώστε να εκμεταλλευτούμε σωστά τον ήλιο αυτής της χώρας.

    Link to comment
    Share on other sites

    Παιδιά το net-metering συμφέρει. Συμφέρει περισσότερο από να βάλει κάποιος Φ/Β με FiT.

     

    Με το net-metering κανείς θα γλυτώνει περίπου 15-17 cents ανά kWh τη στιγμή που οι ταρίφες έχουν πέσει κάτω από τα δέκα λεπτά. Επιπλέον θα αποφεύγει και τις μελλοντικές αυξήσεις της kWh.

     

    Βέβαια μην περιμένει κανείς να δει το λογαριασμό του να μηδενίζεται καθώς υπάρχουν και άλλες χρεώσεις, τέλη κλπ.

     

    Όμως τη στιγμή που δεν ξέρει κανείς εάν το κράτος θα φαληρίσει τις επόμενες μέρες ή όχι, δεν νομίζω το μέτρο να έχει κάποια σοβαρή ανταπόκριση.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδή θα γίνω αυτοπαραγωγός & θα κάνω την επένδυση για να γλυτώνω σε λογαριασμό Χ.Τ. το ~40% του λογαριασμού, καθότι όλo το υπόλοιπο 60% είναι αυτά που αναφέρει ο JasonK;

     

    http://www.protothema.gr/greece/article/463363/haratsia-to-62-tou-logarismou-tis-dei/

     

    Πού και πού, δεν είναι κακό να αυτοεπιβεβαιώνεσαι... :mrgreen:

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.