Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Έρευνα – Ανάλυση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035


    Στο 1,3 δισ. ευρώ οι ελληνικές εισαγωγές

    Στο δίμηνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το σύνολο των ορυκτών καυσίμων που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία έφτασε σε αξία τα 43 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι εισαγωγείς σε φυσικό αέριο με αγωγούς είναι η Γερμανία και η Ιταλία (με 5-6 δισ. ευρώ η καθεμιά). Η Κίνα, ως τρίτος εισαγωγέας, εισάγει σημαντικές ποσότητες αργού (περίπου 5 δισ. ευρώ), αλλά λιγότερο αέριο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση, με εισαγωγές 1,3 δισ. ευρώ στο δίμηνο.

    Έρευνα – Ανάλυση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035-1

    Κίνητρα για ηλιακούς θερμοσίφωνες

    Η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Έρευνα – Ανάλυση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035-2

    Κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035

    Η ζήτηση σε φυσικό αέριο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 10% την επόμενη δεκαετία σε όλα τα σενάρια, με κορύφωσή της το 2035. Η αύξηση ζήτησης αναφέρεται κυρίως στον ηλεκτρισμό και στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας. Η ζήτηση φυσικού αερίου στα κτίρια πιθανώς να εξουδετερωθεί μελλοντικά, λόγω στροφής σε ανανεώσιμες πηγές και αυξημένης μόνωσής τους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και το θετικότερο σενάριο απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω του 1,5° C.

    Έρευνα – Ανάλυση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035-3

    Αλμα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

    Το διάγραμμα του EMBER, με τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρισμού, παρουσιάζει εκπληκτική άνοδο για την Ελλάδα, την περίοδο 2010-2014, με αύξηση από 0,5% στο σχεδόν 8%, σε μία 5ετία. Η σύγκριση με τους αντίστοιχους πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. και παγκοσμίως καταδεικνύει την πρωτοπορία της χώρας το συγκεκριμένο διάστημα. Το 2022, στις 10 καλύτερες χώρες της Ε.Ε.-27 στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, μαζί με τη Γερμανία.

    Έρευνα – Ανάλυση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035-4

    Τρόποι εξοικονόμησης από τα νοικοκυριά

    Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας σε 4μελή οικογένεια εξοικονομεί έως και 20% της ηλεκτρικής ενέργειας. To 80% των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού είναι θέρμανση – ψύξη. Τα υψηλότερα ποσοστά ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων υπάρχουν στη Γερμανία (27%), στην Ελλάδα (15%) και στην Πολωνία (14%). Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας για μια 4μελή οικογένεια, κόστους 1.000-1.200 ευρώ, μειώνει κατά 1.700kg/έτος τις εκπομπές CO2, ενώ ένα ηλεκτρικό Ι.Χ. κόστους 25.000-30.000 ευρώ, κατά 1.400kg/έτος. Στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 υψηλού επιπέδου βιοτεχνίες που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, οι οποίες εξάγουν το 60%.

    Έρευνα – Ανάλυση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035-5

    Οικονομικές τεχνολογίες στην Ε.Ε. των «27»

    Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27, οι αντλίες θερμότητας, καθώς και τα ηλιακά θερμικά συστήματα, αποτελούν τις φθηνότερες τεχνολογίες για τα νοικοκυριά, με κόστος που κυμαίνεται από 0,60 ευρώ έως 0,79 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) παραδοθείσας θερμότητας, τη στιγμή που οι λέβητες, για παράδειγμα, πετρελαίου ξεπερνούν τα 2,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh). Σύμφωνα με το Repower EU, στην Ε.Ε.-27, μέχρι το 2030, αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 30.000.000 αντλιών θερμότητας και ηλιοθερμικών, που θα εξοικονομούν 35 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανά έτος.

    Έρευνα – Ανάλυση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035-6


    Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561843208/ereyna-analysi-exoikonomisi-energeias-sta-noikokyria-kai-koryfosi-tis-zitisis-energeias-to-2035/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.