Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΑΔΜΗΕ: Ανάγκη για νέες μονάδες φυσικού αερίου 2.400-2.800 MW «δείχνει» η μελέτη επάρκειας


    Με δεδομένο ότι η Mytilinaios έχει θεμελιώσει ήδη έναν νέο σταθμό ισχύος 826 MW, θα χρειαστούν είτε δύο ακόμη μονάδες ίδιας ισχύος, είτε μία μονάδα 826 MW και δύο 665 MW, για να καλυφθεί το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων.

    Την επίτευξη ασφάλειας τροφοδοσίας με τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 2.400-2.800 MW, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η νέα μελέτη επάρκειας που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ, για την εκτίμηση των αναγκών που θα ανακύψουν στο σύστημα ενόψει της πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, αν παράλληλα επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ, στο πλαίσιο αύξησης του μεριδίου τους στο 35% έως το 2030 όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι καινούριοι αυτοί σταθμοί θα μπορούν να διασφαλίσουν επάρκεια στο σύστημα, σε συνδυασμό βέβαια με τις θερμοηλεκτρικές μονάδες φυσικού αερίου που ήδη υπάρχουν.

    Τα 2.400-2.800 MW αποτελούν ουσιαστικά την απαιτούμενη καινούρια θερμοηλεκτρική παραγωγή με φυσικό αέριο, για την κάλυψη του κενού από το «σβήσιμο» όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028.

    Στην πράξη, η ισχύς αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί με τρεις μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 826 MW. Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι να κατασκευασθούν δύο μονάδες 826 MW, σε συνδυασμό με δύο σταθμούς μικρότερης ισχύος, 665 MW.

    Δρομολογημένα ήδη τα πρώτα 826 MW νέας θερμοηλεκτρικής ισχύος

    Σε κάθε περίπτωση, από την απαιτούμενη ισχύ που προσδιορίζει η μελέτη, ήδη έχει δρομολογηθεί  η εγκατάσταση των πρώτων 826 MW, με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilinaios, την οποία θεμελίωσε η εταιρεία τον Οκτώβριο, στο ενεργειακό της κέντρο στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας. Παράλληλα, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει τέσσερις ακόμη άδειες παραγωγής για σταθμούς συνολικής ισχύος 2.640 MW, που έχουν υποβάλει η Elpedison, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος Κοπελούζου και ο Όμιλος Καράτζη.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2021 σχεδιάζει να ξεκινήσει και η Elpedison την κατασκευή της νέας της μονάδας στη Θεσσαλονίκη, ισχύος και πάλι 826 MW, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ενταχθεί στο σύστημα το 2023.

    Επομένως, το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης είναι ρεαλιστικό από την άποψη της ασφάλειας τροφοδοσίας, με δεδομένο το εκπεφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα εργοστάσια φυσικού αερίου.
     
    «Απάντηση» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ

    Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη του συστήματος σε νέες λεγόμενες μονάδες βάσης, που θα προσδιόριζε ο ΑΔΜΗΕ με τη νέα μελέτη επάρκειας, αποτελούσε το μεγάλο ερωτηματικό στο σχέδιο για το «σβήσιμο» των λιγνιτικών εργοστασίων έως το 2028.

    Κι αυτό γιατί η αύξηση των ΑΠΕ δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό των λιγνιτών, με δεδομένο ότι οι θερμοηλεκτρικές μονάδες είναι απαραίτητες ώστε να αντιμετωπισθεί η στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών, τουλάχιστον έως ότου διαδοθούν σε μαζική κλίμακα εφαρμογές για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Την ίδια στιγμή, η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με το υπό εκπόνηση business plan της ΔΕΗ, θα δώσει τη δυνατότητα να καταρτισθεί ο αναλυτικός «οδικός χάρτης» για την απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών, δηλαδή ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το ποιοι σταθμοί και πότε θα αποσυρθούν.

    Κώστας Δεληγιάννης
    [email protected]


    Πηγή: http://worldenergynews.gr/index.php?id=39853



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.