Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΑΔΜΗΕ: Ο «οδικός χάρτης» για 9+4 ενεργειακά έργα


    Σταδιακή επανάκτηση εσόδων με σταθερή πρόοδο των σημαντικών έργων καταγράφει ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσίευσε ο Διαχειριστής.

    Όπως τονίζεται, αντιστρέφεται μερικώς στο τελευταίο τετράμηνο του έτους η υπο-ανάκτηση εσόδων που σημειώθηκε στο εννεάμηνο, λόγω μεταγενέστερης έκδοσης της απόφασης για το ρυθμιζόμενο έσοδο.

    Τα Συνολικά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε 211,0 εκατ. ευρώ με οριακή μείωση 1,1% σε σύγκριση με το εννεάμηνο 2021, ενώ τα Έσοδα από το Ενοίκιο Συστήματος Μεταφοράς ανήλθαν στα 196,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,4% έναντι 203,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021. Λαμβάνοντας υπόψη και τα έσοδα από την Αγορά Εξισορρόπησης, τα οποία ανήλθαν στα 9,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022, σημειώνεται αύξηση 1,1% έναντι του εννεαμήνου 2021.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 143,7 εκατ. ευρώ (από 146,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021). Το συγκρίσιμο EBITDA διαμορφώθηκε στα 138,3 εκατ. ευρώ έναντι 146,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021, σημειώνοντας μείωση 5,5% και οι πενδυτικές Δαπάνες 195,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2022.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης. «Έως το 2030 αναμένεται να έχουν διασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου διασφαλίζοντας αξιόπιστη, καθαρή και φθηνή ηλεκτροδότηση», ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ.

    Η πορεία των σημαντικότερων έργων του Ομίλου

    1. Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, προχωρά στο θαλάσσιο και στο χερσαίο τμήμα του. Μετά την πλήρη εγκατάσταση των καλωδίων οπτικών ινών και την πόντιση του πρώτου τμήματος του ανατολικού ηλεκτρικού πόλου 500 kV, εντός του 2022 θα ξεκινήσει η πόντιση του δυτικού ηλεκτρικού πόλου μήκους 330 χιλιομέτρων σε μέγιστο βάθος 1.200 μέτρων, μεταξύ της Κορακιάς στο Ηράκλειο Κρήτης και της Πάχης Μεγάρων Αττικής.
      Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα του έργου, στην Αττική προχωρούν οι εργασίες για την υπόγεια εγκατάσταση των καλωδιακών τμημάτων που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον οποίο έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι θεμελιώσεις των κυρίως κτηρίων ενώ έχουν ξεκινήσει οι θεμελιώσεις του βασικού εξοπλισμού (βαλβίδες και μετασχηματιστές μετατροπέων). Στη Δαμάστα Ηρακλείου, αντίστοιχα, έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος των χωματουργικών εργασιών και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες των βασικών κτηρίων.
      Το έργο έχει ενταχθεί στην εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) και αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί ως έργο phasing και από την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
    2. Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου και συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (Σαντορίνη-Νάξος) έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Το καλοκαίρι του 2022 ποντίστηκε το ηλεκτρικό καλώδιο  μεταξύ των δύο νησιών ενώ εντατικά προχωρούν οι εργασίες για την ανέγερση του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στην υπό διασύνδεση Σαντορίνη. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τα καλωδιακά τμήματα και για τα υπόλοιπα τρία νησιά των ΝΔ Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος) που θα ενσωματώσουν το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος στο Σύστημα Υψηλής Τάσης έως το 2025.
    3. Δυτικός Διάδρομος Πελοποννήσου: Το τελευταίο τμήμα της διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου – Διστόμου προχωρά με την υλοποίηση εναλλακτικής όδευσης στην περιοχή των Καλαβρύτων, κατόπιν αντιδράσεων τοπικών παραγόντων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, ευνοώντας την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή και ενισχύοντας την ευστάθεια των τάσεων για το Νότιο Σύστημα συνολικά.
    4. Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου: Το υποέργο της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το υφιστάμενο ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Στις 2 Δεκεμβρίου 2022 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός  για την κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς ΚΥΤ Κορίνθου-ΚΥΤ Κουμουνδούρου, η οποία θα ολοκληρώσει στο σύνολό του τον Ανατολικό Διάδρομο Πελοποννήσου -Μεγαλόπολη–Κόρινθος–Αττική, με ορίζοντα το 2025. Το έργο συγχρηματοδoτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation EU.
    5. Αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Οι εργασίες κατασκευής του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου, τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΚΥΤ υπαίθριου τύπου, βρίσκονται σε εξέλιξη. Η υλοποίηση του νέου ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του Ανατολικού Διαδρόμου 400 kV Πελοποννήσου, θα αποτελέσει το τερματικό της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα και θα ενισχύσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των φορτίων στην Δυτική, κυρίως, Αττική. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αναμένεται εντός του 2023. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 30 εκατ. ευρώ, ως τμήμα της Γραμμής Μεταφοράς Μεγαλόπολη-Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Η πλήρης ολοκλήρωση του αναβαθμισμένου ΚΥΤ Κουμουνδούρου αναμένεται το 2025. Το έργο συγχρηματοδoτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation EU.
    6. Διασύνδεση Σκιάθου: Τον Ιούλιο του 2022 η διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας τέθηκε σε λειτουργία ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια για το σύνολο των βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος). Το σύνθετο τεχνικό έργο με συνολικό προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, παρά το γεγονός ότι συμβασιοποιήθηκε και κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Διεθνείς διασυνδέσεις

    Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο ΑΔΜΗΕ προτεραιοποιεί τα έργα διεθνών διασυνδέσεων, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διαχειριστής:

    • Κατασκευάζει το εγχώριο τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα- Μαρίτσα), η οποία θα υπερτριπλασιάσει τη μεταφερόμενη ενέργεια ανάμεσα στις δύο χώρες
    • Εκπονεί μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας έως 1 GW, από κοινού με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας, Terna.
    • Συνεργάζεται στενά με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου – EETC- Egyptian Electricity Transmission Company για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και συνδράμει τον φορέα υλοποίησης του έργου ELICA SA, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στο έργο και σε επενδυτικό επίπεδο.

    Παράλληλα, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ: 

    • Συμβάλλει στην ωρίμανση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector, διασφαλίζοντας με την τεχνογνωσία που διαθέτει την επιχειρησιακή επάρκεια του έργου. Το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε Δήλωση Προθέσεων  (Letter of Intent) στον EuroAsia Interconnector για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 25%, το οποίο θα επιτρέψει στον Διαχειριστή να εμπλακεί πιο ενεργά στην κατασκευή της διασύνδεσης εισφέροντας ακόμη περισσότερο σε τεχνογνωσία και γενικότερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού έργου.
    • Επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μελέτη της νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας, με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, μαζί με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Αλβανίας.
    • Ωριμάζει τα σχέδια για την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει τη διασύνδεση του Ευρωπαϊκού με το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς.
    • Προωθεί την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

    Τέλος, σε επίπεδο ωρίμανσης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον Νοέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε η σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσιας Αγοράς με την πανευρωπαϊκή αγορά συνεχούς διαπραγμάτευσης (Single Intraday Coupling – SIDC), στο σύνορο της Ιταλίας αλλά και της Βουλγαρίας.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.