Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αμφιβολίες και αδυναμία παρέμβασης Κομισιόν για τον πυρηνικό σταθμό στο τουρκικό Ακουγιού


    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδυνατεί να αποφανθεί για το σοβαρό θέμα ασφαλείας που έχει προκύψει με την εγκατάσταση του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας. Αυτό απάντησε ο Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτου Κύρκου.

     

    Αν και αναγνωρίζει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο Επίτροπος σημειώνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφανθεί για χωροταξικά θέματα τέτοιων εγκαταστάσεων και μάλιστα σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία. Στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, η Επιτροπή πιέζει την Άγκυρα να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό, νομικό και διοικητικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφαλείας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να μην υπάρχει περίπτωση ατυχήματος. Ωστόσο, αναφέρει ότι η Τουρκία, παρά τις παραινέσεις της Κομισιόν δεν συμμετέχει στο σύστημα ECURIE (Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολίες).

     

    Σημειωτέον ότι στις 14 Απριλίου,η Τουρκία ξεκίνησε στην περιοχή Ακούγιου που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μονάδα αυτή θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ και η αξία του θα ανέρθει στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Πολλοί φορείς εντός και εκτός Τουρκίας έχουν επισημάνει ότι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, κυριολεκτικά πάνω από ενεργό σεισμογενές ρήγμα, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.

     

    Είναι ενδεικτικό ότι τον σοβαρό αυτό κίνδυνο έχει επισημάνει και ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.Στα μέσα Μαΐου κατά το πρώτο εργαστήρι του «υπουργείου» περιβάλλοντος στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί επισημαίνοντας τις καταστροφές από πυρηνικά ατυχήματα στην Ουκρανία και την Ιαπωνία, δήλωσε πως η έναρξη κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Μερσίνη της Τουρκίας, που βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, «μπορεί να δημιουργήσει έναν σοβαρό κίνδυνο για την περιοχή και την ανθρωπότητα».

     

    Έντονη είναι η αντίδραση και του κ. Κύρκου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στις προτεραιότητες της για τα επόμενα χρόνια την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γι αυτό προκαλεί ανησυχία που η Τουρκία επιλέγει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και μάλιστα χωρίς τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και σε σεισμογενή περιοχή».

     

    Πηγή: http://www.euractiv.gr/i-eyropi-kai-o-kosmos/adinati-paremvi-komision-gia-ton-stathmo-pirinikis-energias-sto-tourkiko-akougiou/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.