Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΑΠΕ: ανατέλλει νέα εποχή με αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου


    Η ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα είναι το επόμενο (και απαραίτητο) βήμα για την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

     

    Από τη μια η “διαλείπουσα” παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα –πχ δεν παράγεται ηλιακή ενέργεια όταν έχει συννεφιά ή τις βραδινές ώρες και δεν υπάρχει αιολική παραγωγή όταν έχει νηνεμία, με τη μεταβλητότητα και τη στοχαστικότητα στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή- και από την άλλη η παραγωγή πλεονάσματος –πχ σε περίπτωση πολύ ισχυρών ανέμων- καθιστούν τις επιλογές αποθήκευσης ενέργειας απαραίτητες για την ομαλή διείσδυση και απορρόφηση των ΑΠΕ στο δίκτυο.

     

    Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν βρισκόμαστε στο πρώιμο στάδιο αυτής της εξέλιξης. Κυριότερος “παίκτης” στην αγορά των μπαταριών είναι η Tesla του οραματιστή επιχειρηματία Ήλον Μασκ -με το “εργοστάσιο-γίγας” παραγωγής μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και την οικιακή μονάδα Powerwall- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστές.

     

    Μεταξύ άλλων, είναι η General Electric (GE) που τους τελευταίους μήνες έχει ανακοινώσει έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής χωρητικότητας 39 Μεγαβατωρών συμπεριλαμβανομένου ενός ισχύος 30 MWh, το μεγαλύτερό της μέχρι στιγμής που είναι εγκατεστημένο στο Ιμπίριαλ Βάλεϊ της Καλιφόρνια.

     

    “Η μονάδα θα ενισχύσει την ευελιξία του δικτύου, αλλά και την αξιοπιστία του τοπικού δικτύου άρδευσης παρέχοντας λύσεις αντιμετώπισης της μεταβλητότητας από την απότομη εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο, ενώ θα ρυθμίζει τη συχνότητα, θα εξισορροπεί τα φορτία και θα παρέχει τη δυνατότητα εκκίνησης μιας συμπληρωματικής γεννήτριας αερίου χωρίς αυτή να είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας” αναφέρει η GE.

     

    Μια πολλά υποσχόμενη λύση αποτελούν ακόμα οι μπαταρίες υγρών-μετάλλων η οποία χρησιμοποιεί οξείδια μετάλλων, τα οποία βοηθούν τη μπαταρία να διατηρήσει υψηλές αποδόσεις έπειτα από πολλούς κύκλους λειτουργίας.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/08/24/ape-apothikeusi-ge-124111/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.