Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΑΠΕ: η νέα μορφή των ενισχύσεων τα επόμενα χρόνια – Τι λέει ο ΣΕΦ


    Σύμφωνα με τις “Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)” που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, είναι σημαντικό οι δικαιούχοι να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια απευθείας στην αγορά και να υπόκεινται σε υποχρεώσεις της αγοράς”.

     

    Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές έρχονται συχνά σε αντίθεση με την αποτίμηση που έχει κάνει η ίδια η ΕΕ για τους διάφορους υποστηρικτικούς μηχανισμούς των ΑΠΕ.

     

    Για παράδειγμα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μοντέλο των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs) αποδείχθηκε στην πράξη ότι επιτυγχάνει χαμηλότερο κόστος εφαρμογής, πιο ακριβή προσέγγιση και αποτίμηση του πραγματικού κόστους των επενδύσεων, μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές και άρα χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων, ενθάρρυνση της αποκεντρωμένης και διεσπαρμένης παραγωγής από ΑΠΕ σε μικρή κλίμακα, υποστήριξη αναδυόμενων τεχνολογιών, αλλά και αντιστάθμιση κινδύνων για τον προμηθευτή λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

     

    Αποδείχθηκε δηλαδή πιο αποτελεσματικό από άλλα μοντέλα (π.χ. το μοντέλο των εγγυημένων διαφορικών τιμών ή τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς). Παρόλα αυτά, η ΕΕ προτείνει ως κύριο εργαλείο ενίσχυσης τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς ακόμη και για έργα μικρής σχετικά κλίμακας.

     

    Συγκεκριμένα, η ΕΕ προτείνει να ισχύσουν τα εξής:

     

    *Για έργα ισχύος μέχρι 500 kW(εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια για την οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής 3 MW ή 3 μονάδων παραγωγής), μπορεί να εφαρμόζεται ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs).

     

    *Από 1-1-2016 και για έργα ισχύος 500 kW έως 1 MW (εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια για την οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής 6 MW ή 6 μονάδων παραγωγής), οι ενισχύσεις χορηγούνται ως προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά, ισχύει δηλαδή ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων διαφορικών τιμών (feed-in-premium).

     

    *Από 1-1-2017 και για έργα ισχύος άνω του 1 MW (εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια για την οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής άνω των 6 MW ή 6 μονάδων παραγωγής), oι ενισχύσεις θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Κατά το μεταβατικό στάδιο που καλύπτει την περίοδο 2015-2016, ενισχύσεις για τουλάχιστον 5% της σχεδιαζόμενης νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

     

    Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των τεχνολογιών και ότι θα πρέπει να ισχύσουν ενιαία όρια ισχύος και συγκεκριμένα κατ’ ελάχιστον αυτά που σήμερα προβλέπονται για τα αιολικά.

     

    Ο ΣΕΦ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για κάποια ακόμη θέματα που δεν διευκρινίζονται επαρκώς στο εν λόγω κείμενο κατεθυντήριων γραμμών.

     

    - Δεν διατυπώνονται ξεκάθαροι κανόνες για τη διενέργεια των διαγωνισμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ακύρωση επενδύσεων.

     

    - Γίνεται μια γενικόλογη αναφορά ότι “οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται μόνον έως την πλήρη απόσβεση των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες λογιστικούς κανόνες”, γεγονός που αφήνει χώρο για πολλαπλές ερμηνείες και εν τέλει οδηγεί σε αδυναμία χρηματοδότησης των επενδύσεων από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

     

    - Δεν γίνεται σαφής αναφορά στην προτεραιότητα ένταξης των ΑΠΕ στα δίκτυα (όπως ισχύει έως σήμερα), αλλά αντιθέτως ορίζεται ότι “θεσπίζονται μέτρα που να διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί δεν έχουν κίνητρο να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με αρνητικές τιμές”, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως μέτρο περιορισμού της πρόσβασης ΑΠΕ στο δίκτυο.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2014/08/27/sef-fotovoltaika-enisxyseis-117140/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.