Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΑΠΕ: Ρεκόρ νέων μονάδων το 2022 - Επενδύσεις 10 δισ. για 15 GW έως το 2030


    Νέες μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2 GW αναμένεται να προστεθούν φέτος στην Ελλάδα, αριθμός-ρεκόρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μέχρι το 2030 στόχος είναι να προστεθούν επιπλέον 15 GW και να ολοκληρωθούν 10 δισ. ευρώ επενδύσεων.

    Ο στρατηγικός στόχος της χώρας είναι να φτάσει τουλάχιστον στα 25 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ως το 2030. «Προσελκύουμε επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ ως το 2030 για πάνω από τα 15 γιγαβάτ νέων ΑΠΕ», είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή.

    Λύση για την κρίση η πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ
    Τόνισε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ αποτελεί τη μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Η Ελλάδα έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ηλεκτροπαραγωγή», επεσήμανε.

    Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, αλλά και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας βάζοντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα κόμβος πράσινης ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων. Με το νομοσχέδιο στόχος είναι να επιτευχθεί η γρηγορότερη εγκατάσταση αλλά και να μειωθεί η γραφειοκρατία για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

    Ειδικότερα, μέσω του νομοσχεδίου επιτυγχάνεται η επιτάχυνση έργων ΑΠΕ και μειώνεται ο μέσος χρόνος από τα 5 χρόνια σε 14 μήνες, ενώ δημιουργείται και το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση.

    Τα στάδια αδειοδότησης μειώνονται από 7 σε 5. «Εκτιμούμε ότι με κατάργηση πολλών σταδίων στην τροποποίηση αδειών, θα πετύχουμε μείωση από 60 μήνες για ένα μέσο έργο στους 12 μήνες. Αντίστοιχα, μειώνονται οι περιπτώσεις τροποποίησης και θα γίνονται και με απλή ενημέρωση των φακέλων», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

    Εντός του ΥΠΕΝ δημιουργείται μια υπηρεσία μίας στάσης που θα εποπτεύει την αδειοδοτική διαδικασία.

    Τι προβλέπεται για επενδυτές και Διαχειριστές

    Οι επενδυτές υποχρεώνονται από το νέο νόμο να τηρούν αυστηρά ορόσημα ώστε να εγκατασταθούν τα έργα που μπορούν να κατασκευαστούν. Στόχος είναι να προχωρά το έργο εντός 12 μηνών από την προσφορά σύνδεσης ως την άδεια εγκατάστασης.

    Ο νόμος επίσης στοχεύει να κινητοποιεί τους Διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος να επιδιώκουν τη μέγιστη απορρόφηση, και να προωθούν παράλληλα την αδειοδότηση με τα έργα σύνδεσης και τον σταθμό ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι καθυστερήσεις και οι αναμονές αφού οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για οριστική προσφορά σύνδεσης για μείωση ισχύος θα προχωρούν παράλληλα με τα έργα.

    Σε περίπτωση που οι Διαχειριστές καθυστερούν τις άδειες, προβλέπονται κυρώσεις και προωθείται η ψηφιοποίηση ώστε να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας για τους επενδυτές.

    Η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο αποτελεί βασική προτεραιότητα του νομοσχεδίου, το οποίο επιχειρεί να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον συμψηφισμό. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίζει τα διαθέσιμα υπόλοιπα ισχύος των υποσταθμών. Στα δίκτυα όπου θα δώσει περιθώριο ισχύος για αυτοπαραγωγή ή net metering έως 10 κιλοβάτ, θα δοθεί χώρος στους καταναλωτές, οικιακούς, αγρότες και βιομηχανία. Η εκτίμηση του ΥΠΕΝ είναι ότι μέσα από αυτή την παρέμβαση θα εγκατασταθούν 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 2 γιγαβάτ στο εξής.


    Πηγή: https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/energeia/46107_ape-rekor-neon-monadon-2022-ependyseis-10-dis-gia-15-gw-eos-2030



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.