Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αυτοκατανάλωση χωρίς επιβαρύνσεις φόρων, και χρεώσεων δικτύου προτείνει η Κομισιόν


    Ευνοϊκές ρυθμίσεις με στόχο την περαιτέρω προώθηση της αυτοκατανάλωσης σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν για την μεταρρύθμιση του μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ανάμεσα σε άλλα, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την δυνατότητα των ενεργών καταναλωτών να συμψηφίσουν την καθαρή πλεονάζουσα ενέργεια με την συνολική μετρούμενη κατανάλωσή τους εντός χρονικού διαστήματος όχι μεγαλύτερου της περιόδου ανισορροπίας χωρίς να επιβαρύνονται φόρων, χρεώσεων και λοιπών χρεώσεων δικτύου.

    Αν και ακόμη οι προτάσεις της Κομισιόν δεν έχουν διευκρινιστεί ως προς την εφαρμογή τους, παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, εκφράζουν επιφυλάξεις για την παραπάνω εξαίρεση, δεδομένου ότι το εν λόγω «κενό» που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές καθώς οι χρεώσεις δικτύου αφορούν τόσο την λειτουργία του συστήματος όσο και μια σειρά νέες επενδύσεις.

    Επιπρόσθετα, προβλέπεται η διαμόρφωση υποδειγμάτων συμβάσεων όπου θα στηρίζονται οι συμφωνίες μεταξύ των νοικοκυριών σε περίπτωση που αποτελούν δύο μέρη που ανταλλάσσουν ενέργεια ή για συμφωνίες που αφορούν στην μίσθωση ή επένδυση σε αποθήκευση και μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας για τους σκοπούς αυτοκατανάλωσης.

    Τόσο στη διατύπωση του κανονισμού όσο και στις σχετικές αναφορές στην αιτιολογική έκθεση, η Κομισιόν ξεχωρίζει το μέτρο της αυτοκατανάλωσης ως βασικό εργαλείο για την προστασία των καταναλωτών από τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας καθώς και ως ένα τρόπο που μπορεί να άρει τον αποκλεισμό μιας σειράς καταναλωτών από ενεργειακούς πόρους.

    Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις οι καταναλωτές θα μπορούν να επενδύουν σε αιολικά ή ηλιακά πάρκα και να πωλούν την πλεονάζουσα ηλιακή από το φωτοβολταϊκό στέγης στους γείτονές τους και όχι μόνο στον προμηθευτή τους. Για παράδειγμα, οι ένοικοι θα μπορούν να μοιράζονται την πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια στέγης με γείτονες.

    Με τις προτάσεις της Κομισιόν θεσπίζεται ένα νέο δικαίωμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαμοιρασμό ενέργειας. Αυτό αφορά στην ιδιοκατανάλωση από ενεργούς πελάτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγεται ή αποθηκεύεται εκτός έδρας από υποδομές που κατέχουν, μισθώνουν ή ενοικιάζουν εξ’ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος ή έχει προσφερθεί από άλλο ενεργό πελάτη.

    Τέλος, στο σχετικό άρθρο σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα χωρίς διακρίσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα ενεργειακά φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε σχήματα κοινής χρήσης ενέργειας. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει επίσης να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη ή ένα ποσοστό κατανεμημένης παραγωγής.


    Πηγή: https://energypress.gr/news/aytokatanalosi-horis-epibarynseis-foron-kai-hreoseon-diktyoy-proteinei-i-komision-epifylaxeis



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.