Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΑΠΕΕΠ: Στο 39% της ζήτησης η παραγωγή των ΑΠΕ το 2022


    Σχετικά με την παραγωγή των ΑΠΕ το 2022 αναμένεται να κλείσει στις 19 TWh που αντιστοιχεί σε 39% της ζήτησης, ενώ το 2021 ήταν 16 TWh και με προοπτική να φτάσει το 2023 στις 21,3 TWh.

    «O Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ κινείται σε θετική πορεία και έχει καταστήσει σαφές το κλίμα αισιοδοξίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ένα κλίμα αισιοδοξίας που μεταφράζεται σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Τη σχετική επισήμανση κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης με αφορμή τη δημοσιοποίηση του δελτίου του Σεπτεμβρίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρώτη πρόβλεψη για την πορεία του ΕΛΑΠΕ το 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, η παραγωγή των ΑΠΕ μέσα στο 2022 αναμένεται να κλείσει στις 19 TWh που αντιστοιχεί σε 39% της ζήτησης, ενώ το 2021 ήταν 16 TWh και με προοπτική να φτάσει το 2023 στις 21,3 TWh. Αναφερόμενος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ σημειώνει ότι κινείται σε θετική προρεία και έχει καταστήσει σαφές το κλίμα αισιοδοξίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Ένα κλίμα αισιοδοξίας που μεταφράζεται σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Γιαρέντης αναφέρει ότι το 2022 θα κλείσει με ένα συνολικό πλεόνασμα 347, 87 εκατ. εκ των οποίων τα 256,46 εκ. αφορούν τον Υπολογαριασμό των παλαιών έργων και τα 91,4 εκ. τον Υπολογαριασμό των νέων έργων , δηλαδή αυτών που ενεργοποιήθηκαν μετά το 2021.

    Στα 12 GW η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στο τέλος του 2023

    Η ίδια αισιόδοξη εικόνα εμφανίζεται και στην πρόβλεψη για το 2023 , όπου το συνολικό πλεόνασμα θα ανέλθει στα 128,7 εκ. με τον Υπολογαριασμό των παλαιών έργων να είναι ισοσκελισμένος και τον Υπολογαριασμό των νέων έργων να κλείνει με 131,25 εκ. πλεόνασμα υπογραμμίζει ο κ. Γιαρέντης. Διευκρινίζει δε ότι τα αποτελέσματα του 2022 , αλλά και οι προβλέψεις για το 2023, έχουν σαν βάση την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού και του πλαφόν. «Εάν και εφόσον η ενεργειακή κρίση επιτρέψει την διακοπή του, τότε τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ θα μεγεθυνθούν» σημειώνει.

    Σχετικά με την παραγωγή των ΑΠΕ το 2022 αναμένεται να κλείσει στις 19 TWh που αντιστοιχεί σε 39% της ζήτησης, ενώ το 2021 ήταν 16 TWh και με προοπτική να φτάσει το 2023 στις 21,3 TWh.

    Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ πλησίασε τα 10 GW με πρόβλεψη να φτάσει στα 12 στο τέλος του 2023.

    ΔΑΠΕΕΠ, ΔΕΗ ΗΡΩΝ, Μυτιληναίος και Elpedison τροφοδότες του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων

    Ο κ. Γιαρέντης αναφερόμενος στη συνεισφορά των ΑΠΕ προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τονίζει ότι «εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη όλων των ενεργειακών πόρων και τεχνολογιών και όχι μόνο μέσα από την καθαρή μεταφορά του 1,1 δις ευρώ από τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ , αλλά και μέσα από τον Προσωρινό μηχανισμό Ανάκτησης εσόδων από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από τα 2,8 περίπου Δις που μεταφέρθηκαν στο ΤΕΜ , τα 1,7 Δις προέρχονται από την παραγωγή των ΑΠΕ.

    Τα συνολικά στοιχεία του προσωρινού μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων δείχνουν ότι εκ των 2,8 δις ευρώ, τα 2,6 προέρχονται από τους μεγάλους συμμετέχοντες της αγοράς, δηλαδή τον ΔΑΠΕΕΠ, τη ΔΕΗ, τον ΗΡΩΝΑ, τον Μυτιληναίο, Elpedison. Τα έσοδα από τον Εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων Εκπομπών (Χρηματιστηρίου Ρύπων) αναμένονται να κλείσουν στα 1,328 δις Ευρώ καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ.


    Πηγή: https://www.ienergeia.gr/ananeosimes-piges-energeias/21493/g-giarentis-dapeep-sto-39-tis-zitisis-i-paragogi-ton-ape-to-2022-akomi-kalyteri-i-provlepsi-gia-to-2023



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.