Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΕΔΔΗΕ: Συνολικά 20 δισ. ευρώ το κόστος για την υπογειοποίηση όλου του δικτύου


    Σε προμήθεια εξοπλισμού, καλωδίων και αγωγών συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου προχωρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Τη σχετική σύμβαση που υλοποιείται με διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν ένα εξάμηνο  παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην βουλή ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Μάνος με σύμβουλο αξιολόγησης την Deloitte Consulting.

    Όπως εξήγησε, το ελληνικό δίκτυο αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα υπέργειο. Από τα 242.000 χιλιόμετρα μόνο το 10% είναι υπόγειο όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 50% και οι αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου είναι στο 70% και 80%.

    Ο κ. Μάνος επισήμανε ότι με το 10% υπογειοποιημένο είναι λογικό να υπάρχει ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς σε αυτές τις αδυναμίες τις δυσλειτουργίες σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ μόνο για την υπογειοποίηση της μέσης τάσης θα απαιτούνταν επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ και επιπλέον άλλα 10 δισ. για όλο το δίκτυο. Επειδή πρόκειται για πολύ μεγάλες δαπάνες έχει επιλεγεί το μοντέλο των έξυπνων, στοχευμένων και σταδιακών  επενδύσεων, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας  με στόχο να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και οι καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος.

    Για τον σκοπό αυτό πόροι ύψους 233 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης με ένα κομμάτι να περιλαμβάνει τις υπογειώσεις του δικτύου και ένα άλλο την επανόδευση.

    Αντί δηλαδή να γίνουν επεμβάσεις υπόγεια σε ένα κομμάτι δάσους που περνούν καλώδια, ο ΔΕΔΔΗΕ κατεβάζει τα καλώδια δίπλα στο δρόμο ώστε να είναι προσβάσιμα και να μπορούν να επισκευαστούν άμεσα.

    Ο κ. Μάνος δήλωσε χθες στη βουλή ότι με τις ελλείψεις στα υλικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και την καθυστέρηση στο διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές που είναι στον αέρα από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, θα χρειαστεί χρόνος για την ενίσχυση και ανάταξη του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για καθυστερήσεις στους όρους σύνδεσης με το δίκτυο, δήλωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ την διετία  2020- 2021 τετραπλασίασε την χορήγηση όρων σύνδεσης με στόχο το 2022 να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του ΕΣΕΚ του 2023 και μέχρι το 2025 οι στόχοι του 2030.

    Η αύξηση της  εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στο σύστημα, ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ είναι για 9 GW ενώ το δίκτυο διανομής είχε εκτιμηθεί ότι θα πρέπει να συμβάλλει με 5,5 GW έως το 2030 άρα 0,5 γιγαβάτ ετησίως.

    Ο διαχειριστής την περίοδο 2020-2021 χορήγησε όρους σύνδεσης για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3,3 GW  δηλαδή 4 φορές περισσότερο από παλιότερα, δίνοντας όρους σύνδεσης για την ίδια περίοδο σχεδόν για το 60% του συνολικού στόχου της δεκαετίας, ανέφερε ο κ. Μάνος.


    Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/deddie-sinolika-20-dis-evro-to-kostos-gia-tin-ipogiopiisi-olou-tou-diktiou/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.