Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δεν Επαληθεύονται οι Προσδοκίες ότι το Αιγυπτιακό Κοίτασμα Ζορ Εκτείνεται και στην ΑΟΖ της Κύπρου


    Δεν επαληθεύονται οι προσδοκίες ότι το κοίτασμα Ζορ εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν και το αιγυπτιακό κοίτασμα που ανακάλυψε η ιταλική Eni πριν λίγες εβδομάδες βρίσκεται πολύ κοντά στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, νεότερα στοιχεία δε δίνουν περιθώριο αισιοδοξίας.

     

    Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Πολίτης», η γαλλική Beicip-Flanlab, μετά από τις προκαταρκτικές αναλύσεις των στοιχείων που της παραχωρήθηκαν σε σχέση με το Ζορ και το τεμάχιο 11, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου δεν εκτείνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν αισιοδοξία ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα αερίου εκτείνεται στο τεμάχιο 11 ή στο παραπλήσιο τεμάχιο 10. Το γεγονός ωστόσο ότι από τις έρευνες διαφάνηκε ότι σε κάποια σημεία η δομή του κοιτάσματος Ζορ εκτείνεται στο τεμάχιο 11 διατηρεί αλώβητες τις ελπίδες για κάποιο άλλο απόθεμα αερίου.

     

    Όπως σημειώνει ο «Πολίτης», τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες του για «προβληματικά» δεδομένα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ του Ζορ και του τεμαχίου 11 στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, η εφημερίδα σπεύδει να διευκρινίσει ότι καμία από τις υφιστάμενες εκτιμήσεις ως προς τα γεωλογικά δεδομένα στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θεωρείται οριστική και επίσημη, καθώς οι εξετάσεις και οι αναλύσεις εμπειρογνωμόνων συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα.

     

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο «Πολίτης», η Beicip-Flanlab έχει ήδη ενημερώσει την υπηρεσία Ενέργειας του αρμόδιου υπουργείου, αν και η αξιολόγηση των στοιχείων συνεχίζεται και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ευχάριστης έκπληξης σε επόμενο στάδιο, ιδιαίτερα όταν στα υφιστάμενα δεδομένα θα προστεθούν άλλα, από την επιβεβαιωτική γεώτρηση που προγραμματίζει η ιταλική ΕΝΙ στο Ζορ, τον Ιανουάριο του 2016.

     

    zohr_11cyprus.png

     

     

    «Πληροφορούμαστε επίσης ότι το ίδιο θέμα μελετά και η Total, που… καίγεται στον ίδιο βαθμό με την κυπριακή κυβέρνηση, αφού εξακολουθεί να διατηρεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του τεμαχίου 11. Είναι προφανές ότι οι Γάλλοι το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να εγκαταλείψουν οριστικά το τεμάχιο 11 (θα κληθούν σύντομα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους) και να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι είναι χρυσοφόρο. Ως γνωστόν, έχουν ήδη εγκαταλείψει το τεμάχιο 10, το οποίο γλυκοκοιτάζουν τώρα άλλες ξένες εταιρείες, λόγω της γειτνίασής του με το Ζορ», επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα.

     

    Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης συνάντησε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και μίλησαν για θέματα που αφορούν τον εντοπισμό και εκμετάλλευση φυσικού αερίου, με έμφαση στην αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη και στην ολοκλήρωση των ερευνών για πιθανή επέκταση του Ζορ στο τεμάχιο 11. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός ρωτήθηκε και απάντησε πως είναι θέμα λίγων ημερών να έχουμε καλύτερη ενημέρωση ως προς την πτυχή της επέκτασης του Ζορ.

     

    Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=97873





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.