Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Διαγωνισμός για φωτοβολταϊκά: Βγήκε η προκήρυξη, αναζητούνται ώριμα έργα να καλύψουν τα 40 MW


    Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών δίνει η ΡΑΕ, δημοσιοποιώντας με σχετική απόφασή της, την προκήρυξη. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξει συμμετοχή και να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, καθώς μια πιθανή αποτυχία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα αφήσει τον τομέα των ΑΠΕ χωρίς θεσμικό πλαίσιο.

     

    Ο κίνδυνος που δημιουργείται, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, προέρχεται από την πρόβλεψη που περιέχει η προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία θα ακυρώνεται ο διαγωνισμός ανά κατηγορία φωτοβολταϊκών έργων σε περίπτωση που το άθροισμα της ισχύος όλων των συμμετεχόντων στην εν λόγω κατηγορία δεν υπερβαίνει κατά 40% την δημοπρατούμενη ισχύ της κατηγορίας αυτής.

     

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό έργα συνολικής ισχύος περί τα 46,5 MW για τη «μεγάλη» κατηγορία φωτοβολταϊκών (πάνω από 1 MW) και περί τα 5,6 MW για τη «μικρή» κατηγορία» (κάτω από 1 MW).

     

    Τα νούμερα αυτά, όσο και αν φαντάζουν μικρά σε σχέση με τον «οργασμό» που υπήρχε παλαιότερα στον κλάδο, σήμερα δεν θεωρούνται καθόλου εύκολα, καθώς οι τιμές απορρόφησης του ρεύματος που μπορεί να πάρει ο επενδυτής είναι πολύ χαμηλές, ενώ τα «ώριμα» έργα, δηλαδή εκείνα που έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, είναι πλέον λίγα.

     

    Η διενέργεια του διαγωνισμού εντός του 2016 αποτελεί υποχρέωση της χώρας, με βάση το υφιστάμενο και εγκεκριμένο από την Ε.Ε. θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., για τα έτη 2015 και 2016 η ενίσχυση τουλάχιστον 5% της σχεδιαζόμενης νέας ισχύος από ΑΠΕ θα πρέπει να χορηγείται μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας επί τη βάσει ξεκάθαρων, διαφανών και χωρίς διακρίσεις κριτηρίων.

     

    Η διενέργεια του διαγωνισμού αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ που σχεδιάστηκε με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Η επιτυχία λοιπόν του διαγωνισμού είναι προϋπόθεση για να κυλήσει ομαλά η νέα περίοδος στις ΑΠΕ. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι φορείς του κλάδου είχαν αντιταχθεί κατά τη δημόσια διαβούλευση στον κανόνα του 40% ειδικά για τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό.

     

    Από την άλλη η ΡΑΕ επιχειρηματολογεί ότι σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι να εξασφαλίζεται πράγματι ανταγωνισμός, καθώς θεωρείται ότι η μικρή συμμετοχή ενδιαφερομένων δεν επιτρέπει να «χτυπηθούν» ουσιαστικά οι επενδυτές κατά τον μειοδοτικό διαγωνισμό.

     

    Άλλα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία η αγορά διατυπώνει προβληματισμό είναι το γεγονός ότι με βάση την προκήρυξη, σε περίπτωση ίδιας προσφοράς ευνοείται το μικρότερο έργο, ενώ και σε περίπτωση που ένα έργο είναι μεγαλύτερο από την εναπομείνασα προς κάλυψη ισχύ στην τελευταία φάση της δημοπρασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει αυξάνοντας έστω κατά τι την τελική ισχύ του διαγωνισμού. Με αυτόν τον τρόπο ευνοείται ένα μικρότερο έργο που όμως θα αφήσει αδιάθετο κάποιο μέρος από τα 40 συνολικά MW.

     

    Υπενθυμίζεται ότι η δημοπρασία θα αφορά δυο κατηγορίες έργων:

     

    · Έργα που δεν χρειάζονται Άδεια Παραγωγής, ισχύος μέχρι 1 MW, για τα οποία «βγαίνουν» 4-7 MW με ανώτατη τιμή 104 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

    · Έργα που χρειάζονται Άδεια Παραγωγής, ισχύος πάνω 1 MW, για τα οποία «βγαίνουν» 33 – 36 MW με ανώτατη τιμή 94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

     

    Σταθμός ισχύος μεγαλύτερης των 10 MW δεν μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία.

    Ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

     

    Κάθε τελικά αναδειχθέν έργο θα έχει την υποχρέωση να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία σε 24 μήνες (για έργα ισχύος > 1MW) και 18 μήνες (για έργα ισχύος

     

    Η δημοπρασία θα είναι τύπου pay as bid, κάτι που προκύπτει άμεσα από την πρόβλεψη του νόμου σύμφωνα με την οποία κάθε συμμετέχων παίρνει την τιμή που κατοχύρωσε μέσω της διαδικασίας.

     

    Τα από εδώ και πέρα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρις ότου τελικά ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι τα εξής:

     

    Μετά την έκδοση της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως συμμετέχοντες χρήστες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της cosmoONE, να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, καθώς και το αποδεικτικό καταβολής του προβλεπόμενου τέλους ύψους 500 ευρώ.

     

    Τα υποβληθέντα στοιχεία θα αξιολογηθούν από τη ΡΑΕ, η Ολομέλεια της οποίας θα αποφασίσει για τον πίνακα των συμμετεχόντων.

     

    Μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων θα οριστικοποιηθεί ο πίνακας των συμμετεχόντων και ακολούθως θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των χρηστών με εικονικές δημοπρασίες.

     

    1. Προκήρυξη Πιλοτικής Ανταγωνιστικής Διαδικασίας

    2. Παραρτήματα 1-17 που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Προκήρυξης

     

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

     

    Πηγή: http://energypress.gr/news/diagonismos-gia-fotovoltaika-vgike-i-prokiryxi-anazitoyntai-orima-erga-na-kalypsoyn-ta-40-mw





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.