Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δύο Άδειες για Έρευνες Αερίου στην Ανατολική Θράκη Απέκτησε η Statoil


    Σε δεσμευτική συμφωνία για δύο άδειες ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη προχώρησε η νορβηγική πετρελαϊκή Statoil.

    Βάσει της συμφωνίας, η Statoil κατέχει το 50% των αδειών του Banarli, στην περιοχή του Τεκίρνταγ (Ραιδεστός), ενώ η λειτουργός του πεδίου, η καναδική Valeura Energy, θα διατηρήσει το υπόλοιπο 50%. Οι αβαθείς σχηματισμοί, πάνω από τα 2.500 μέτρα, θα διατηρηθούν στην ιδιοκτησία της Valeura κατά 100%. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των τουρκικών αρχών και αναμένεται να δοθεί τον Σεπτέμβριο.

     

    Το πρόγραμμα εργασίας των δύο αδειών περιλαμβάνει διάφορες φάσεις, με την πρώτη να αφορά τη δέσμευση για εξόρυξη σε ένα από τα ερευνητικά πηγάδια με προγραμματισμένη έναρξη στα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017. Στη φάση των ερευνών θα εξεταστεί το πιθανό δυναμικό των μη συμβατικών ποσοτήτων αερίου σε βαθιά τμήματα της λεκάνης.

     

    Οι ερευνητικές άδειες καλύπτον μία έκταση 540 τ. χλμ. περίπου κοντά στις υφιστάμενες υποδομές σε μία περιοχή που ήδη παράγει φυσικό αέριο από τη δεκαετία του ’20.

     

    Από την άλλη, η καναδική Valeura διενεργεί έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Η εταιρεία, από τις αρχές του 2016, έχει ανακοινώσει την ανακάλυψη του πηγαδιού Batı Gü rgen-1, το οποίο αποτελεί μέρος του πεδίου του Banarli, και έχει φτάσει τη δυναμικότητα των 100 χιλ. κ.μ. αερίου κατά τη δοκιμαστική περίοδο.

     

    Η Valeura έχει ήδη ανακαλύψει αέριο σε τρία διαφορετικά πηγάδια στην Ανατολική Θράκη, όπου ήδη έχει ξεκινήσει την παραγωγή. Συνολικά η καναδική εταιρεία διαθέτει 14 άδειες έρευνας και παραγωγής στην Ανατολική Θράκη, καθώς και μία άδεια έρευνας πετρελαίου στο Γκαζίαντεπ.

     

    Υπενθυμίζεται ότι κοιτάσματα αερίου σχιστών διαθέτει και η χώρα μας στη Δυτική Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα), την Πίνδο, και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ. Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς από τα γεωλογικά τμήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος κατόπιν εντολής τού τότε αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν τέτοιοι υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

     

    Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=105126





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.