Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ενέργεια: Αντίστροφη μέτρηση για τα έργα αποθήκευσης - Διαγωνισμοί και χρονοδιάγραμμα


    Εως το τέλος του 2025 θα πρέπει και να έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα έργα αποθήκευσης, έως 1.380 MW (συμπεριλαμβανομένου αυτού της επένδυσης στην Αμφιλοχία) και να έχουν πιστοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ.

    Κομβικός είναι ο ρόλος των έργων αποθήκευσης ενέργειας για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

    Ο αγώνας δρόμου για την ένταξη των έργων αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά έχει ξεκινήσει, τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά και οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου θα πρέπει να διεκδικήσουν μια θέση στους διαγωνισμούς που θα γίνουν από φέτος.

    Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες θεσμοθέτησε τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των έργων αποθήκευσης ενέργειας, ενώ το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των έργων αποθήκευσης ενέργειας, θα καθοριστεί από το ενεργειακό νομοσχέδιο για ΑΠΕ και αποθήκευση που σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

    Στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ειδική στήριξη 450 εκατ. ευρώ στα έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος έως 1.380 MW, τα οποία θα στηρίξουν τη διείσδυση των νέων ΑΠΕ που απαιτείται βάσει των στόχων του ΕΣΕΚ έως ο 2030. Η υλοποίηση των επενδύσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

    Οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα έργα αποθήκευσης που θα πάρουν τιμές και θα μπουν στην αγορά αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι του 2022 και σε έναν χρόνο από σήμερα, στο 2ο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί η ανάθεση των συμβάσεων για επιλεγμένα έργα (εκτός του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ που επιλέγεται μέσω εξατομικευμένης διαδικασίας), συνολικής ισχύος μέχρι 700 MW (με ελάχιστο όριο τα 500 MW).

    Εως το τέλος του 2025 θα πρέπει και να έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα έργα αποθήκευσης, έως 1.380 MW (συμπεριλαμβανομένου αυτού της επένδυσης στην Αμφιλοχία) και να έχουν πιστοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ.

    Νέοι υπολογαριασμοί στο ΕΛΑΠΕ

    Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες 12/4 το ΥΠΕΝ, διαμορφώνεται το πλαίσιο για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση της αποθήκευσης. Δημιουργούνται δύο νέοι υπολογαριασμοί ΕΛΑΠΕ και διαμορφώνεται το πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση άνω των 15 MW δυναμικότητας, όπου ισχύει το πλαίσιο για τις υδροηλεκτρικές.

    Ουσιαστικά θεσμοθετείται το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης μονάδων αποθήκευσης, στο οποίο η αποζημίωση θα βασίζεται σε ένα μοντέλο Feed in Premium, όπως γίνεται και με τα έργα ΑΠΕ και αντίστοιχα θα δημιουργηθεί υπολογαριασμός στο ΕΛΑΠΕ για τα έργα αποθήκευσης.

    Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών προκηρύσσεται με απόφαση της ΡΑΕ. Με απόφαση της ΡΑΕ θεσπίζεται, επίσης, η ρυθμιστική περίοδος υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης και η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ποσού της λειτουργικής ενίσχυσης που χορηγείται σε κάθε ενισχυόμενο σταθμό.

    Με άλλη διάταξη της τροπολογίας νομοθετείται και ο νέος υπολογαριασμός στον ΕΛΑΠΕ για τα «καινούρια» έργα ΑΠΕ, δηλαδή τα έργα που τέθηκαν σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Το τελευταίο ήταν προϋπόθεση, για να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΑΠΕ με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό που θα λειτουργήσει ως μαξιλάρι στην περίπτωση που η Οριακή Τιμή Συστήματος είναι χαμηλότερη από τις ταρίφες των έργων ΑΠΕ.

    Επίσης, το άρθρο 3 προβλέπει πως ό,τι ισχύει για την αδειοδότηση υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ισχύει και για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης.

    Εχουν πάρει άδεια παραγωγής 181 σχέδια αποθήκευσης

    Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, 181 σχέδια για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 14,3 GW με άδεια παραγωγής. Από αυτά, τα 9,64 GW αφορούν σε 120 έργα για μονάδες αποθήκευσης και τα υπόλοιπα 47 σχέδια αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ.

    Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι και το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, ενώ και η ΕΝΕL έχει λάβει άδεια για 15 έργα συνολικά (ΑΠΕ και μπαταριών αποθήκευσης ) στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές προβλέπεται μία επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Eunice, για τη δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Η μονάδα που θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το 2022.


    Πηγή: https://www.imerisia.gr/oikonomia/40475_energeia-antistrofi-metrisi-gia-ta-erga-apothikeysis-diagonismoi-kai-hronodiagramma



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.