Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ετήσια επισκόπηση WindEurope: Όγδοη πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στο μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά το 2020


    Νέα αιολική ισχύ 14,7 γιγαβάτ πρόσθεσε το 2020 η Ευρώπη με πτώση 6% σε σύγκριση με το 2019, όπως αναφέρει ο σύνδεσμος WindEurope στην ετήσια επισκόπηση που εξέδωσε.

    Το 80% της νέας ισχύος ήταν χερσαία, ενώ η αιολική ενέργεια ανήλθε στο 16% της ευρωπαϊκής ηλεκτροπαραγωγής και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ξεπέρασε πλέον τα 220 γιγαβάτ.

    Η Ελλάδα ήταν η 12η χώρα στον κατάλογο με τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πέρυσι τη στιγμή που η Ολλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση με σχεδόν 2 γιγαβάτ και η Γερμανία βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Στην Ελλάδα προστέθηκαν 517 μεγαβάτ το 2020 με το σύνολο να φτάνει τα 4,1 γιγαβάτ και η παραγωγή τους κάλυψε το 15% της ζήτησης για ηλεκτρισμό, μερίδιο που τοποθετεί την χώρα μας στην όγδοη θέση.

    Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα ήταν 6η στον αριθμό ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν πέρυσι με περίπου 200. 

    Όπως τονίζει ο σύνδεσμος, κατά την περίοδο 2021-25 αναμένεται να εγκατασταθούν άλλα 105 γιγαβάτ αιολικών πανευρωπαϊκά και 15 γιγαβάτ ετησίως στις χώρες της Ε.Ε. έναντι 18 γιγαβάτ που εκτιμάται ότι χρειάζονται για τα εθνικά σχέδια ενέργειας. Τονίζεται, πάντως, ότι αν δεν βελτιωθεί η αδειοδοτική διαδικασία και το repowering, τότε οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις θα περιοριστούν σε 79 γιγαβάτ.

    Τέλος, για τη χώρα μας ο σύνδεσμος αναμένει εγκαταστάσεις 1,5 γιγαβάτ ως το 2025.

    Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η νέα συμφωνία της WindEurope με την χημική βιομηχανία και την βιομηχανία χάλυβα, όπου και οι δύο πλέον ζητούν περισσότερη αιολική ενέργεια.

    Όπως υπογραμμίζεται, αυτή είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για τον κλάδο μιας και οι τομείς αυτοί αποδοκίμαζαν καθολικά τις ΑΠΕ μέχρι πριν μερικά χρόνια. Υποστήριζαν ότι οι ΑΠΕ χαρακτηρίζονται από στοχαστικότητα και οι βιομηχανίες δεν μπορούν να βασιστούν στην ευαίσθητη παραγωγή τους. Ειδικά για τα αιολικά, υποστήριζαν ότι είναι παρά πολύ ακριβά.

    Όπως αναφέρει η WindEurope, πλέον δεν ισχύουν τα παραπάνω αλλά οι ενργοβόρες βιομηχανίες ζητούν περισσότερες ΑΠΕ και ταχύτερη διείσδυση της αιολικής τεχνολογίας. «Cefic και EUROFER είναι πολύ δυνατοί σύμμαχοι για την διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών σχετικά με την Πράσινη συμφωνία και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η βιομηχανία αναγνωρίζει τέτοιες προοπτικές».

    Με ανάρτησή του στα social media ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου αναφέρει:

    H Ελλάδα με 15% είχε το έβδομο (7ο) μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής χερσαίας αιολικής ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρισμού το 2020, στην Ευρώπη. Το 8ο μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη και η παραγωγή από θαλάσσια αιολικά στις άλλες χώρες.

    Δείτε την ετήσια ευρωπαϊκή στατιστική που ανακοίνωσε η @WindEurope . H Ευρώπη εγκατέστησε 14,6 GW νέας αιολικής ισχύος το 2020. Η αιολική ενέργεια είναι πλέον το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

    Απαιτείται όμως πιο γρήγορη ανάπτυξη.

    Οι βασικές μεταποιητικές βιομηχανίες της Ευρώπης προσβλέπουν στην αιολική ενέργεια για να πετύχουν τους στόχους τους για εγκατάλειψη του άνθρακα. Ο χάλυβας και τα χημικά είναι δύο κλάδοι έντασης ενέργειας που και οι δύο θέλουν περισσότερα αιολικά πάρκα, για να βοηθήσουν στην ηλεκτροδότηση των διεργασιών τους ή για να τις τροφοδοτήσουν με ανανεώσιμο υδρογόνο. Η ανταγωνιστικότητά τους εξαρτάται από επαρκείς ποσότητες φθηνής αιολικής ενέργειας, λένε οι Γενικοί Διευθυντές της του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας CEFICC και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα EUROFERR.

    WindEurope - European Stats - Final

     


    Πηγή: https://energypress.gr/news/etisia-episkopisi-windeurope-ogdoi-paneyropaika-i-ellada-sto-meridio-ilektroparagogis-apo



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.