Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η ανατομία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα


    Το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα ένα ζωτικής σημασίας «νευρικό σύστημα» που διανέμει το ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε γωνιά της χώρας, από καταναλωτές υψηλής μέχρι τους καταναλωτές μέσης αλλά και χαμηλής τάσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά τα νοικοκυριά. 

    Με συνολικό μήκος δικτύου που αγγίζει τα 238.000 χλμ. και 7,47 εκατ. πελάτες, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ ανήκει στους 10 μεγαλύτερους Διαχειριστές Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την αδιάκοπη διανομή του πολύτιμου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το φάσμα των καταναλωτών στην Ελληνική επικράτεια, με τις όποιες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες υπάρχουν λόγω του ορεινού αναγλύφου και της πληθώρας κατοικημένων νησιών.

    Το 5ετές Σχέδιο Ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση 13 έργων στρατηγικής σημασίας μεταξύ των οποίων και η τηλεμέτρηση των πελατών χαμηλής τάσης, προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την εποχή των «έξυπνων» δικτύων αλλά και να παταχθεί το μείζον πρόβλημα των εκτεταμένων ρευματοκλοπών. Πιο συγκεκριμένα η «λίστα» του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει:

    1. Εκσυγχρονισμό του Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Αττικής

    2. Δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Δικτύων νησιών

    3. Εκσυγχρονισμό Ελέγχου Δικτύων λοιπής χώρας

    4. Αναβάθμιση περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα Δίκτυα

    5. Εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών

    6. Νέο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών

    7. Εγκατάσταση Συστημάτων Τηλε-εξυπηρέτησης Πελατών

    8. Αναβάθμιση Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων

    9. Ανάπτυξη Υποδομών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) για εφαρμογή Κώδικα ΜΔΝ

    10. Ανάπτυξη «Έξυπνων Νησιών», Πιλοτικό και προώθηση επέκτασής του

    11. Τηλεμέτρηση Πελατών Χαμηλής Τάσης (ΧΤ), Πιλοτικό και προώθηση επέκτασής του

    12. Αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας

    13. Ανάπτυξη Συστήματος Ενιαίας Διαχείρισης Πληροφοριών

    Αναφορικά με τους νευραλγικής σημασίας «έξυπνους μετρητές», το προηγούμενο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε την παραλαβή των πρώτων 224 χιλ., νέου τύπου, ρολογιών τα οποία σε αυτή τη φάση, θα χρησιμοποιούνται σε νέες συνδέσεις αλλά και σε αντικαταστάσεις παλαιών, μη λειτουργικών μετρητών. Παράλληλα «έτρεξε» και ο διαγωνισμός για τον τηλεπικοινωνιακό τους εξοπλισμό προκειμένου να καταστεί εφικτή η λειτουργία της τηλεμέτρησης.

    Τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

    Βέβαια, μία από τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα απομονωμένα νησιωτικά συστήματα, τα οποία αφορούν νησιά με διαφορετικά μεγέθη, πληθυσμούς και ανάγκες, μεταβλητές που αντικατοπτρίζονται στις έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά εξυπηρετούνται από 32 ηλεκτρικά συστήματα (για 60 νησιά) εκ των οποίων τα 11 αποτελούνται από 39 διασυνδεδεμένα νησιά ενώ υπάρχουν επίσης 21 συστήματα αυτόνομων νησιών, 31 απομονωμένα μικροδίκτυα και ένα μικρό απομονωμένο σύστημα, η Κρήτη.

    Ενδεικτικά, στα ΜΔΝ ζει το περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας όπου καταναλώνονται όπου καταναλώνεται το 14% της εθνικής ετήσιας κατανάλωσης, ήτοι 43 χιλ. GWh ετησίως (στοιχεία 2017) , με τη ζήτηση να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις δεδομένης και της τουριστικής αύξησης.

    Το στοίχημα πάντως είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τόσο στο ηπειρωτικό σύστημα όσο και στα νησιωτικά (σήμερα στα νησιά, οι ΑΠΕ εκπροσωπούν κάτι παραπάνω από το 1/5 της παραγωγής), κάτι που θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση των κρίσιμων διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και θα οδηγήσει σε πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, εφόσον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει πιο φθηνή ενώ παράλληλα θα σταματήσει (ή τουλάχιστον θα μειωθεί δραστικά) η λειτουργία των ρυπογόνων Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.

    Ποσοτικά μεγέθη του δικτύου Διανομής (μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους):

    - 111.865 χλμ. δίκτυο Μέσης Τάσης (Μ.Τ.)

    - 126.377 χλμ. δίκτυο Χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.)

    Συνολικά: 238.242 χλμ. δικτύου

    - 162.614 Υποσταθμοί Μέσης Τάσης προς Χαμηλή Τάση (Υ/Σ ΜΤ/ΧΤ)

    - 989 χλμ. Δίκτυο Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) εκ των οποίων 218 χλμ. στην Αττική και 771 χλμ. στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

    - 232 Υποσταθμοί Υψηλής Τάσης προς Μέση Τάση (Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ)

    - 7.486.139 πελάτες (11.536 ΜΤ & 7.474.603 ΧΤ)

    - 43.918 GWh Καταναλώσεις Πελατών (11.557 στη ΜΤ & 32.361 στη ΧΤ)

    Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com


    Πηγή: https://www.ypodomes.com/index.php/energeia/ilektriki-energeia/item/49676-i-anatomia-tou-diktyou-dianomis-ilektrikis-energeias-stin-ellada



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.