Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη


    Η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σημαντική μάλιστα απόκλιση από τη μέση τιμή της Ε.Ε. αλλά και από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τριπλάσια από την τιμή της Σουηδίας και υπερτριπλάσια από αυτήν της Νορβηγίας.

    Ιδιαίτερα ανησυχητικά για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και «την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας» –στρατηγικός στόχος για την κυβέρνηση που εξαγγέλθηκε μόλις προχθές από τον πρωθυπουργό– είναι τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη της χονδρικής τιμής ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Ελλάδα καταγράφει την ακριβότερη μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σημαντική μάλιστα απόκλιση από τη μέση τιμή της Ε.Ε. αλλά και από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τριπλάσια από την τιμή της Σουηδίας και υπερτριπλάσια από αυτήν της Νορβηγίας. Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά της Ελλάδας, η οποία αποτελεί και τη βάση τιμολόγησης της λιανικής τιμής, διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 16 ευρώ ή 47% υψηλότερα από τη μέση τιμή σε επίπεδο Ε.Ε., που διαμορφώθηκε στα 34 ευρώ/μεγαβατώρα. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή ήταν της Μάλτας στα 45 ευρώ/μεγαβατώρα που έχει χαρακτηριστικά κλειστής αγοράς και ακολουθούν χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία με 42 ευρώ και η Ρουμανία και η Πολωνία με 41 ευρώ. Κάποιες από αυτές τις αγορές, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, εξαρτώνται παραδοσιακά από εισαγωγές (Ελλάδα, Ουγγαρία), κάποιες έχουν περιορισμένα διασυνοριακά δίκτυα (Μάλτα, Ελλάδα) και κάποιες αντιμετωπίζουν μείωση της παραγωγής από λιγνίτη και επιβάρυνση με υψηλό κόστος ρύπων (Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία).

    Από την παραπάνω ανάλυση της Επιτροπής προκύπτει ότι η αγορά της Ελλάδας συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν την τιμή ρεύματος σε υψηλά επίπεδα. Εχει περιορισμένες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές από χώρες όπου οι τιμές κινούνται επίσης σε υψηλά επίπεδα και αντιμετωπίζει το πρόβλημα μείωσης του λιγνίτη και υψηλού κόστους ρύπων. Στον αντίποδα της Ελλάδας, βρίσκονται η Νορβηγία και η Σουηδία που εμφανίζουν στο τρίμηνο τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., στα 15 και 17 ευρώ η μεγαβατώρα αντίστοιχα. Οι χαμηλές τιμές είναι καθαρά αποτέλεσμα της παραγωγής από υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα που αποτελούν και το βασικό μείγμα καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής των δύο χωρών.

    Στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία κ.λπ.) όπου οι αγορές είναι διασυνδεδεμένες, διαμορφώνονται επίσης χαμηλές τιμές καθώς λειτουργούν ως μια ενιαία αγορά όπου η ροή ενέργειας από την παραγωγή στην κατανάλωση γίνεται με βάση το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Η δυνατότητα αυτή θα ανοίξει αν και σε περιορισμένο βαθμό, λόγω μη επαρκών διασυνδέσεων, και για την Ελλάδα με την εφαρμογή του περίφημου target model που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και έπειτα από σειρά αναθεωρήσεων των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων μετατέθηκε προσφάτως από τον Ιούνιο για τις 17 Σεπτεμβρίου. Οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος επιβαρύνουν σαφώς το σύνολο των καταναλωτών αφού τα τιμολόγια λιανικής διαμορφώνονται με βάση αυτή την τιμή, δραματικές ωστόσο είναι οι επιπτώσεις στην ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας που είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό.

    Οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες τροφοδοτούνται στο σύνολό τους από τη ΔΕΗ, η οποία τιμολογεί με βάση τη χονδρική τιμή ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος) όταν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με παραγωγούς διασφαλίζοντας χαμηλές τιμές και επίσης απολαμβάνουν μια σειρά από κρυφές εκπτώσεις και επιδοτήσεις που παρέχουν τα κράτη τους στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης βιομηχανικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα εγκαίνια της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα προχθές, έθεσε την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και ως πρώτο δείγμα γραφής ανακοίνωσε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα για τις βιομηχανίες μέσης τάσης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της βιομηχανίας. Το στοίχημα ωστόσο για την ελληνική βιομηχανία θα κριθεί από το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας που συναρτάται άμεσα με τη λειτουργία υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Προς το παρόν και παρά τους φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, η επάρκεια του ελληνικού συστήματος εξαρτάται από τον ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη. Τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση από τη λειτουργία των κλιματιστικών ζήτησε από τη ΔΕΗ να θέσει σε λειτουργία δύο λιγνιτικές μονάδες (Αγ. Δημήτριο 2 και Μεγαλόπολη 4), οι οποίες μάλιστα θα αποζημιωθούν με βάση το υψηλό λειτουργικό τους κόστος, ανεβάζοντας αντίστοιχα υψηλά την τιμή χονδρικής (Οριακή Τιμή Συστήματος).


    Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1087969/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-ellada-exei-to-akrivotero-reyma-se-olh-thn-eyrwph



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Φοβερή κάλυψη, σε ευχαριστούμε πολύ. 

    Κατά τα άλλα, την πήγαν 35% την επιδότηση για ηλεκτρικό αμάξι σήμερα . Σαν τι να έχουν στο νου τους άραγε; 

    Edited by hemin
    Link to comment
    Share on other sites

    On 20/7/2020 at 8:38 ΠΜ, Engineer said:

    Οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες τροφοδοτούνται στο σύνολό τους από τη ΔΕΗ, η οποία τιμολογεί με βάση τη χονδρική τιμή ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος) όταν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με παραγωγούς διασφαλίζοντας χαμηλές τιμές και επίσης απολαμβάνουν μια σειρά από κρυφές εκπτώσεις και επιδοτήσεις που παρέχουν τα κράτη τους στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης βιομηχανικής πολιτικής. 

     

    Διαβάζοντας τέτοιου είδους άρθρα, σκέπτομαι να κλάψω, ή να γελάσω; Το βρήκα :idea: ...Κλαυσίγελως

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    ακριβώς έτσι! για γέλια και για κλάματα και κατα τ'άλλα απόλυτη συγκάληψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα κινήματα κατά των ανεμογεννητριών σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Το άρθρο λέει ότι οι κύριοι λόγοι είναι το ελλιπές δίκτυο (κυρίως συνοριακά) και η ρυπογόνος τεχνολογία. 

    Ισχύει; Αν ναι ή όταν ναι ισχύει δίκαια;

    Link to comment
    Share on other sites

    Το άρθρο λέει...να μην πω τι λέει. Δυστυχώς σαν και αυτό υπάρχουν δεκάδες στο διαδίκτυο και είναι κατά παραγγελία. Γράψτε κάτι για την κακιά ΔΕΗ και τον βρωμερό λιγνίτη. Σε ταχυδακτυλουργό τα δίνουν;

    "Οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες". Πούντες ρε παιδιά; Να δω φουγάρο να καπνίζει και ας καίνε και παλέτες από μέσα. 

    "...τροφοδοτούνται στο σύνολό τους από τη ΔΕΗ, η οποία τιμολογεί με βάση τη χονδρική τιμή ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος) όταν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη". Ε, ας πάνε στην Protergia, ή στην ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ :P. Εμπορική ελευθερία έχουμε, όπου θέλουμε πάμε.

    Μα στη Γερμανία υπάρχουν 5-6 μονοπώλια ρεύματος με κρατική επίβλεψη, που το καθένα από αυτά τροφοδοτεί 3-4 κρατίδια. Η Γερμανία είναι μια πλήρως βιομηχανοποιημένη χώρα, όπου οι βιομηχανίες είναι περισσότερες από τις γάτες. Οι μεγαλύτερες από αυτές έχουν καταναλώσεις όσο Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη μαζί. Εδώ αν ανοίξει - όποτε ανοίξει - μια βιομηχανία αιτείται δικό της υποσταθμό. Στη Γερμανία αιτείται δικό της...πυρηνικό σταθμό και καβάντζα από λιθάνθρακα. Εκεί είναι οι έδρες παγκόσμιων πολυεθνικών κι εδώ έχουμε "Μπισκότα Γεωργαντώνη" και "Τσιροτοβιομηχανία Θ. Φτωχόπουλος Α.Ε.Β.Ε. Ο.Ε. Ε.Ε. κ ΣΙΑ (όλα μαζί να αυξηθεί ο τζίρος). 

    Ας κάνουν λίγο υπομονή οι τελευταίοι εναπομείναντες Έλληνες βιομήχανοι, μέχρι να έρθει η Vattenfall να τους κάνει συμβόλαια. Αυτή έχει λεφτά να κλάψει.:D

    Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Στην αρχή όταν το διάβασα, ήθελα να πάω διακοπές στα ΙΜΙΑ. Αλλά όσο το διαβάζω κι άλλο χειροτερεύει η κατάσταση, θα πάω μετανάστης στη Συρία.

     

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδή είμαστε πολύ μικροί για να θέλουμε μέσω του όγκου επιχειρήσεων να πέσουν και οι τιμές. Και δεν έχουμε Πυρηνικά πιθανόν επειδή δε μας αφήνουν.

    Αυτό το σκέφτομαι κυρίως για τις τηλεπικοινωνίες αλλά: μήπως έχουμε κόστος και λόγω του ότι είμαστε δίκτυο με 9999 βουνά και 9999 νησάκια;

    Link to comment
    Share on other sites

    Εννοώ ότι άλλο το Spitfire και άλλο το F22 -  Raptor. Και τα δύο στις ίδιες αρχές της φυσικής στηρίζονται, και τα δύο απετέλεσαν αιχμή του δόρατος, αλλά το ένα είναι σήμερα μουσειακό και το άλλο γ... και δέρνει.  

    Την περίοδο 2016 - 2018 ο κλάδος των παραγωγών θερμικών σταθμών κατέγραφε συνέχεια ζημιές. Σωστά λοιπόν το έπιασες. 

    Αν θέλουμε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα δεν μας εμποδίζει κανείς. Ίσα - ίσα που θα παρουσιαστούν τουλάχιστον 5 μνηστήρες "στο φτερό". Αλλά η πυρηνική ενέργεια για την Ελλάδα δεν ενδείκνυται για πολλούς και διαφόρους λόγους. Δεν είναι μόνο το σεισμογενές έδαφος, αλλά και η υποχρέωση ταφής των καταλοίπων στη ενδοχώρα, γιατί η εξαγωγή πυρηνικών σκουπιδιών είναι πανάκριβη. Για μικρές καταναλώσεις δεν συμφέρει η πυρηνική ενέργεια.

     

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites

    Κυρίως πολιτικά/εκλογικά διακρίνω να είναι τα κριτήρια που μας οδηγούν στο θέμα (κοινώς ο κόσμος (ψηφοφόρος) φοβάται). Οι σεισμοί και η προβληματική ταφή δεν είναι απαραίτητα το τέλος γιατί άλλες χώρες έχουν πολύ χειρότερους σεισμούς και μικρότερες εκτάσεις.

    Το μόνο που θα έμενε ως ερώτημα είναι το κατά πόσο εμπιστευόμαστε την αντοχή ενός τέτοιου κτιρίου κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι σταθερά θέμα στον κλάδο Πολιτικών Μηχανικών διότι μας αφορά (ίσως και προσβάλει) άμεσα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

    Είναι λίγο παλιά η εισήγηση αλλά για να πάρεις μια γεύση. 

    "Η πρωτογενής παραγωγή (νέα εξόρυξη) ουρανίου είναι μικρότερη από τις ανάγκες των αντιδραστήρων ήδη από το 1985. Οι τυχόν ελλείψεις καλύφθηκαν από δευτερογενείς πηγές (αποθέματα, ανακυκλωμένα καύσιμα και μίγμα ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού από στρατιωτικά αποθέματα). Οι δευτερογενείς πηγές αναμένεται να εξαντληθούν έως το 2020. Συνεπώς, απαιτείται να αναζητηθούν νέα κοιτάσματα."

    "Οι οικονομικοί κίνδυνοι ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδέονται με τη σημαντική επένδυση κεφαλαίου στα αρχικά στάδια και απαιτούν σχεδόν άψογη λειτουργία κατά τα πρώτα 15 έως 20 έτη του 40-60ετούς χρόνου ζωής του προκειμένου να αποδώσει η αρχική επένδυση. Επιπλέον, ο παροπλισμός και η διαχείριση των αποβλήτων καθιστούν απαραίτητη τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων επί 50 έως 100 έτη μετά το κλείσιμο του αντιδραστήρα."

    Υ.Γ. Γνωρίζεις πως λειτουργεί η Ε.Ε; Ποιες επιτροπές εισηγούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, κάθε πότε κλπ; Τι είναι αυτές οι επιτροπές; Αν είναι θεσμικές, τι χαρακτήρα έχουν κλπ;

    Link to comment
    Share on other sites

    11 ώρες πριν, curzondax said:

    κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι σταθερά θέμα στον κλάδο Πολιτικών Μηχανικών διότι μας αφορά (ίσως και προσβάλει) άμεσα.

    Γινόταν παλιότερα έρευνα σε ελληνικά πανεπιστήμια για τέτοια θέματα. πχ ρηγματώσεις των σκυροδεμάτων που "κρατάνε" τη ραδιενέργεια. Υπήρχαν και στο syllabus των μαθημάτων αναφορές σε τέτοια έργα. Ήταν μάλλον μια μόδα που πέρασε.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.