Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η εξέλιξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα: Τα φωτοβολταϊκά σέρνουν το "κάρο" των ΑΠΕ από το 2014


    Τα 30,3 GW φτάνουν οι άδειες παραγωγής για έργα ΑΠΕ που έχουν χορηγηθεί σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπό διαβούλευση δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2020-2029. Οι άδειες αφορούν κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά, ενώ σε μικρότερη έκταση αφορούν υδροηλεκτρικούς σταθμούς και σταθμούς καύσης βιομάζας ή βιοαερίου.

    Έως το τέλος του 2019, στο ΕΣΜΗΕ λειτουργούσαν οι Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6373 MW, εκ των οποίων τα 3301 MW αφορούν αιολικά πάρκα και τα 2640 MW αφορούν φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική συνεισφορά από τις ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ υπολογίζεται σε πάνω από 30% στο ισοζύγιο του ΕΣΜΗΕ, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

    pinakas_8_hronologiki_exelixi.png?itok=1

     

    Ενδιαφέρον έχει, επίσης, να δει κανείς την εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος των σε λειτουργία Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και των Σταθμών συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) οι οποίοι έχουν συνδεθεί στο Σύστημα μετά το έτος 2004. Βλέπουμε ότι σημειώνεται αύξηση σε ετήσια βάση.

    shima_2.png?itok=0vLVbw3b

    Στο παρακάτω Σχήμα δίνεται η εξέλιξη της παραγόμενης ενέργειας αντίστοιχα από τους σε λειτουργία Σταθμούς ΑΠΕ και τους Σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και της θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που συνδέθηκαν στο Σύστημα την ίδια περίοδο.

    shima_3.png?itok=naV86lEF

    Όπως υπογραμμίζεται στο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ, από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται φανερή η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην αύξηση της συνολικής συμμετοχής των Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας για το διάστημα από το έτος 2014 (οπότε και σταθεροποιήθηκε η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών) έως και σήμερα. Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται λεπτομερώς η συμβολή των φωτοβολταϊκών σταθμών από το έτος 2014 ανά κατηγορία, ενώ επίσης φαίνεται και η εποχιακή μεταβολή της παραγωγής.

    shima_4.png?itok=SPHWz-6W

    Πηγή: https://energypress.gr/news/ta-fotovoltaika-sernoyn-karo-ton-ape-apo-2014-mehri-simera-i-exelixi-ton-ape-stin-ellada-mesa



    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Παράθεση

    "Σε κάθε περίπτωση, οδηγός παράμετρος για την ανάπτυξη του Συστήματος στα επόμενα χρόνια θα είναι η εξυπηρέτηση της ανάγκης μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών στόχων οι οποίοι έχουν τεθεί για τα έτη 2020 και 2030. Στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ [3] επαναπροσδιορίζονται οι Εθνικοί Στόχοι. Προβλέπεται η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας έως το 2030 και η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ τουλάχιστον στο 35% της συνολικής κατανάλωσης της ενέργειας."

    Απόσπασμα από το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ.

    Είναι μικρό το ποσοστό αυτό για τις δυνατότητες της χώρας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια. 

    Edited by Konstantinos IB
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.