Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Χρήση Γεωθερμίας σε Δημόσια Κτίρια – Τα Παραδείγματα Ελληνικών Δήμων


    Η χρήση της γεωθερμίας στα δημόσια κτίρια κερδίζει πόντους και στη χώρα μας, με δήμους της βόρειας Ελλάδας να την αξιοποιούν για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των δημόσιων κτιρίων. Σε Κιλκίς και Γρεβενά βρίσκονται σε εξέλιξη έργα, ενώ άλλα έχουν παραδοθεί. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Γρεβενών ευελπιστεί εκτός από τα μανιτάρια να αποκτήσει φήμη και μέσα από τη χρήση της γεωθερμίας. Μετά το επιτυχημένο παράδειγμα της χρήσης γεωθερμίας στο κτίριο του ΕΠΑΛ, σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχο έργο στο κλειστό γυμναστήριο, με το κόστος θέρμανσης και ψύξης να αναμένεται να πέσειμέχρι και 70% σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου εξοικονομώντας πόρους για το δήμο και τους πολίτες. Το έργο στο κλειστό γυμναστήριο περιλαμβάνει σύμφωνα με το δήμο σύστημα θέρμανσης και ψύξης με γεωθερμία, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και κερκίδων, καθώς και την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων με νέες λάμπες τύπου LED.

    Παράλληλα, στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς παραδόθηκε οριστικά η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της ΠΕ Κιλκίς με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας κλειστού τύπου. Οι εργασίες του έργου αρχικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ σύμφωνα με το δήμο περιλαμβάνουν την εκτέλεση τριάντα κατακόρυφων γεωτρήσεων βάθους 100 μέτρων στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου και την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας, ισχύος 230 KW, ενώ έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο. Το έργο έχοντας καλύψει κατά τα δύο έτη λειτουργίας του τις θερμικές και ψυκτικές ανάγκες του Διοικητηρίου έχει αποδειχθεί ότι μείωσε σημαντικά τα αντίστοιχα ενεργειακά κόστη, αναφέρει ο δήμος.

    «Το Διοικητήριο αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτήριο του νομού που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης. Χαρακτήρισε το έργο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όπως τόνισε «η γεωθερμία ως ανεξάντλητη και φυσικά καθαρή, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή μπορεί – με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες – να καλύψει ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης και ψύξης». Επεσήμανε πως «η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι άκρως οικολογική και συνάδει απόλυτα με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και χαρακτήρα του σύγχρονου κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς».

    Αρκετοί δήμοι έχουν βγει μπροστά  προσπαθώντας τα τελευταία χρόνια να εντάξουν τον τοπικό πληθυσμό που αδυνατούσε να πάρει το ρίσκο μιας επένδυσης στις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας Σήμερα τρία από τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία στη Β. Ελλάδα είναι μισθωμένα από δημοτικές αρχές και συγκεκριμένα: στον Ακροπόταμο του δήμου Παγγαίου, το γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού στη Χρυσούπολη και του Αρίστηνου στο δήμο Αλεξανδρούπολη, ενώ υπάρχουν σκέψεις από το Δήμο Νέστου για τη δημιουργία μικρών επιδεικτικών και πειραματικών θερμοκηπιακών μονάδων.


    Πηγή: https://www.energia.gr/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.