Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κατακόρυφη πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου ως και 40% στην οικιακή κατανάλωση


    Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο η μείωση της ζήτησης στην οικιακή κατανάλωση μπορεί να φτάνει και το 40%.

    Προβληματίζει την αγορά η συνεχιζόμενη πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου και προσβλέπει στην πτώση των θερμοκρασιών για αναθέρμανση της κατανάλωσης.

    Οι υψηλές τιμές το προηγούμενο διάστημα, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και το «μάζεμα» των νοικοκυριών με το φυσικό αέριο να... εξοστρακίζεται ως θερμαντικό μέσο στην αρχή της χειμερινής σεζόν, όταν η κυβέρνηση καλούσε τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τους καυστήρες αερίου σε καυστήρες πετρελαίου έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο η μείωση της ζήτησης στην οικιακή κατανάλωση μπορεί να φτάνει και το 40%. Η πτώση στη συνολική μείωση κυμαίνεται στο 20% την ώρα που μεγάλες βιομηχανίες έχουν σχεδόν μηδενίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στρεφόμενες σε άλλα καύσιμα όπως το LPG.

    Η πτώση του Ιανουαρίου αποτελεί συνέχεια της φθίνουσας πορείας της κατανάλωσης όλους του τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δεκέμβριος έκλεισε με μείωση 17% σε ετήσια βάση, καθώς η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τις 5,5 TWh, σε σχέση με τις 6,6 TWhτον Δεκέμβριο του 2021. Συνολικά για το 2022 η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έφθασε στο 17,7%, σε σχέση με το 2021. Το γεγονός αυτό βεβαίως, είναι θετικό από την άποψη ότι φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος στον οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% κατά την περίοδο από τον Αύγουστο 2022 ως και τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο η εξελίξεις φαίνεται ότι ανησυχούν πλέον την αγορά φυσικού αερίου η οποία μοιάζει να ελπίζει σε επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τον Φεβρουάριο ώστε να αυξηθεί η ζήτηση τόσο εντός Ελλάδας όσο και στις γειτονικές χώρες όπου ως γνωστόν γίνονται σημαντικές εξαγωγές από ελληνικές εταιρίες.

    Οι προβλέψεις για τη ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

    Την ίδια ώρα σημαντική πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου προβλέπει η ΒΡ στην ετήσια έκδοση “Energy Outlook 2023”, στην οποία αναθεωρεί πτωτικά όλες τις προβλέψεις της προηγούμενης έκθεσης “Energy Outlook 2023”.

    Με βάση τα τρία σενάρια που αναφέρονται στην έκθεση της BP αναφορικά με τη ζήτηση αερίου στην ΕΕ οι προοπτικές είναι οι εξής:

    1) Tο 2030 η ζήτηση θα είναι περίπου 50-60 Bcm χαμηλότερα, ενώ στο περυσινό Outlook, το ίδιο βασικό σενάριο, το New Momentum, έβλεπε μέτρια ζήτηση λίγο χαμηλότερη από αυτήν του 2019. Η δραστική μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών σημαίνει αύξηση του υγροποιημένου αερίου ( LNG) στην ΕΕ, με τις εισαγωγές LNG να προβλέπονται αυξημένες κατά 70 Bcm σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

    Το έλλειμμα φυσικού αερίου που μένει μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία καλύπτεται από τις αυξημένες εισαγωγές μέσω αγωγών, από Νορβηγία, Αλγερία και Αζερμπαϊτζάν.

    2) Η ευρωπαϊκή ζήτηση για φυσικό αέριο το 2030 εκτιμάται περίπου 30% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019. Και πάλι στο LNG σημειώνει σημαντική αύξηση κατά 40 Bcm πάνω από τα επίπεδα το 2019. Ωστόσο για να καλυφθεί το κενό από την απουσία του ρωσικού αερίου, θα χρειαστεί να συγκρατηθεί η κατανάλωση με μέτρα απόκρισης της ζήτησης.

    3) Αντίθετα, το σενάριο του «Καθαρού Μηδέν» (Net Zero), που θα είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού από υψηλή ενεργειακή απόδοση,ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και αυξανόμενο εξηλεκτρισμό της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, σημαίνει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου το 2030 θα είναι περίπου 50%(190 Bcm) κάτω από τα επίπεδα του 2019. Αν αυτό συμβεί τότε η μείωση της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από την απώλεια του ρωσικού αερίου μέσω αγωγών, οπότε θα είναι λιγότερες και οι ανάγκες για LNG. Η κατανάλωση το 2030 είναι χαμηλότερη από το 2019.


    Πηγή: https://www.ienergeia.gr/symvatikes-piges/22455/katakoryfi-ptosi-tis-zitisis-fysikoy-aeriou



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.