Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κομισιόν: Σε επίπεδα ρεκόρ η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ το 2022 - Από τις ακριβότερες αγορές η ελληνική χονδρική ρεύματος


    Ρεκόρ νέας «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος επιτεύχθηκε κατά την περσινή χρονιά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την νεότερη έκθεση της Κομισιόν για το 4ο τρίμηνο του 2022, να αναφέρει πως 57 GW ηλιακής και αιολικής ισχύος προστέθηκαν στο δίκτυο, επιφέροντας μια αύξηση 16% σε ετήσια βάση.

    Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η πρόσθετη ισχύς στήριξε τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής ΑΠΕ κατά το 2022 με το «πράσινο» μερίδιο να αυξάνεται στο 39% του ενεργειακού μείγματος έναντι 38% το 2021. Ειδικότερα, το 2022, η φωτοβολταϊκή παραγωγή αυξήθηκε κατά 26% (+41 TWh), τα χερσαία αιολικά κατά 10% (+33 TWh) και τα υπεράκτια αιολικά κατά 4% (2 TWh), αντανακλώντας την ανάπτυξη νέας ισχύος από τις εν λόγω τεχνολογίες.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, φωτοβολταϊκά και αιολικά αύξησαν συνδυαστικά την παραγωγή τους κατά 14% το 2022 (+76 TWh), ωστόσο, υποχώρησε η παραγωγή των υδροηλεκτρικών κατά 17% (-61 TWh) λόγω των φαινομένων ξηρασίας που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια του έτους σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικό υδροηλεκτρικό δυναμικό. Ανάλογη πτωτική πορεία είχε και η πυρηνική παραγωγή λόγω διακοπών και καθυστερήσεων στο πρόγραμμα συντηρήσεων στη Γαλλία. Έτσι, η παραγωγή των πυρηνικών υποχώρησε κατά 17% (-118 TWh) το 2022.

    Μετά και το «κλείσιμο» του τελευταίου τριμήνου της περσινής χρονιάς, η μέση ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (European Power Benchmark) διαμορφώθηκε στα 230€/MWh, υψηλότερη κατά 121% σε σχέση με το 2021. Η Ιταλία είχε την υψηλότερη baseload τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 304 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κατά μέσο όρο το 2022 και ακολουθούν η Μάλτα με 294€/MWh, η Ελλάδα με 279€/MWh και η Γαλλία με 275€/MWh.

    Κομισιόν

    Σε επίπεδο τρίμηνου, τα «πρωτεία» με τις υψηλότερες τιμές χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είχαν η Ελλάδα και η γειτονική Ιταλία με 246€/MWh και 245€/MWh, αντίστοιχα, τιμές κατά 11% και 1% υψηλότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

    Η αντίστοιχη τιμή αναφοράς για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς διαμορφώθηκε στα 187€/MWh το τέταρτο τρίμηνο του 2022, 4% σε σχέση με το ετήσιο μέσο benchmark και 45% μικρότερη σε σχέση με την μέση τιμή αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τρίτο τρίμηνο του 2022.

    Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, έθεσε τέλος στην «επιστροφή» στο λιγνίτη καθώς σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρίμηνα, όλα τα κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με εναπομείνασες λιγνιτικές μονάδες μείωσαν την παραγωγή τους κατά το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και των σχετικά χαμηλότερων τιμών αερίου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η λιγνιτική παραγωγή υποχώρησε 6% από χρόνο σε χρόνο, συγκρίνοντας τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2021 και του 2022.

    Κομισιόν
     

    Πηγή: https://energypress.gr/news/ekthesi-komision-se-epipeda-rekor-i-egkatastasi-neon-ape-2022-apo-tis-akriboteres-agores-i



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.