Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μέσα στο 2015 οι ανάδοχοι για τους υδρογονάνθρακες


    Στο 45%-55% διαμορφώνεται η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με βάση τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει εκπονήσει το υπουργείο ΠΕΚΑ.

     

    Αυτό ανέφερε απόψε η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

     

    Μέσα στο 2015, όπως ανέφερε η ίδια, θα έχουμε αναδόχους τόσο για τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης (για τις οποίες εκκρεμεί η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) όσο και για τις τρεις περιοχές ('Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος) και το κρίσιμοι στοίχημα είναι να υπάρξει η υποδομή για την παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης των συμβάσεων. Επεσήμανε δε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι η αναλογία των εσόδων Δημοσίου - αναδόχων βρίσκεται στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

     

    Για το ίδιο θέμα ο διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια, το Δημόσιο εισπράττει $40 - 50 ανά βαρέλι, από $22-40 διαμορφώνεται το κόστος της επένδυσης και λοιπά λειτουργικά, $1-2 είναι το κόστος της έρευνας και $20-25 τα κέρδη του αναδόχου.

     

    Τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναλάβει τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο προγραμματίζουν τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις το 2017-2018.

     

    Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας.

     

    Στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών περιέλαβε την κατάσταση στην Κύπρο, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των πετρελαϊκών εταιριών, την άνοδο του spread για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ επεσήμανε ότι με το τρέχον επίπεδο παραγωγής (περί τα 2000 βαρέλια ημερησίως) η εκμετάλλευση του Πρίνου γίνεται ζημιογόνος αν η διεθνής τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα $70 το βαρέλι.

     

    Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες δεν εμφανίστηκαν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς για έρευνες που προκήρυξαν η Κροατία και το Μαυροβούνιο και τόνισε την ανάγκη περιβάλλον στον τομέα των ερευνών να διευκολύνει κατά το μέγιστο την προσέλκυση επενδύσεων.

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/content/Mesa_sto_2015_oi_anadochoi_gia_tous_udrogonanthrakes/#.VGWrW_l_uls





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Μιλάμε ακόμα για έρευνες. Μπορεί να μη βρεθεί και τίποτα. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό ποιόν βαρύνει το κόστος των ερευνών? εμάς? την εταιρεία? ή και τους δύο?

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.