Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μέχρι δύο φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο – Ικανοποιητικές οι νέες τιμές αναφοράς μέχρι 500 KW


    Για συνδέσεις φ/β μέχρι 500 κιλοβάτ οι οποίες θα γίνουν από 1/1/2020 θα ισχύει η νέα μεθοδολογία υπολογισμού της ταρίφας, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Για τα φ/β πάρκα έως 500 κιλοβάτ που θα συνδεθούν έως 31/12/2019 ισχύει η σημερινή μεθοδολογία.

    Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

    Ικανοποιητική "ταρίφα", πάνω από εκείνην που έδινε η παλιά μεθοδολογία, προκύπτει από τη νέα ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 500 KW που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η Τιμή Αναφοράς με τη νέα ρύθμιση φτάνει τα 73,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι των 66,42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που "έδινε" η προηγούμενη μεθοδολογία (1,1 επί την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης χρονιάς).

    Ταυτόχρονα όμως, για να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα της αυξημένης ταρίφας οι μεγάλοι επενδυτές με τη μέθοδο της κατάτμησης και καταστρατήγησης της υποχρέωσης συμμετοχής σε διαγωνιστικές διαδικασίες, το νομοσχέδιο έχει νέο ισχυρό "κόφτη".

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα, μπορεί να κατέχει έως δύο έργα που δικαιούνται να συνάπτουν συμβάσεις ενίσχυσης εκτός διαγωνισμών, ενώ οι Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9) μπορούν να κατέχουν αντίστοιχα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 18 MW.

    Όπως προαναφέρθηκε, στο νομοσχέδιο ορίζεται ως Τιμή Αναφοράς για φωτοβολταϊκά κάτω από 500 KW η μεσοσταθμική Τιμή Αναφοράς που προέκυψε κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που αφορούν στην ίδια τεχνολογία του προηγούμενου έτους προσαυξημένη κατά 5%. Αυτό, αν ισχύσει άμεσα, για τα έργα που θα συνδεθούν εντός του 2019 δίνει τιμή στα 73,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για τα έργα που θα συνδεθούν εντός του 2020 η τιμή θα διαμορφωθεί με βάση τους διαγωνισμούς που θα γίνουν μέσα στο 2019.

    Για φωτοβολταϊκά μέχρι 1 MW που ανήκουν σε ενεργειακές κοινότητες, ορίζεται ως Τιμή Αναφοράς η μεσοσταθμική Τιμή Αναφοράς που προέκυψε κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που αφορούν στην εν λόγω κατηγορία φ/β σταθμών ή, αν δεν έχει διενεργηθεί διαγωνισμός στην κατηγορία, στην ίδια τεχνολογία του προηγούμενου έτους, προσαυξημένη κατά 10%.

    Διαβάστε εδώ τα πλήρη κείμενα του νομοσχεδίου όπως κατατέθηκαν στη Βουλή: https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=5a4126ae-0f47-4cd1-a7eb-aa03018829b9


    Πηγή: https://energypress.gr/news/mehri-dyo-fotovoltaika-ektos-diagonismon-gia-kathe-fysiko-i-nomiko-prosopo-ikanopoiitikes-oi



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.