Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μεγαλύτερο του κοινοτικού μέσου όρου το μερίδιο των ΑΠΕ στην Ελλάδα


    Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έφτασε το 2012 στο 15,1%, συγκριτικά με το μέσο όρο του 14,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

     

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat , την περίοδο 2004- 2012, η Ελλάδα κατέγραψε την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση ενεργειακής κατανάλωσης από ΑΠΕ (από 7,2% το 2004 σε 15,1% το 2012), μετά τη Σουηδία (από 38,7% σε 51%) τη Δανία (από 14,5% στο 26%) και την Αυστρία (από 22,7% σε 32,1%).

     

    Σύμφωνα με τον υφιστάμενο, δεσμευτικό στόχο της ΕΕ, το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει να έχει αυξηθεί στο 20% μέχρι το 2020.

     

    Η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Σουηδία έχουν ήδη πετύχει τους εθνικούς στόχους του 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

     

    Το 2012, τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές καταγράφονται στη Σουηδία (51%), στη Λετονία (35,8%), στη Φινλανδία (34,3%) και στην Αυστρία (32,1%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Μάλτα (1,4%), στο Λουξεμβούργο (3,1%), στη Μ. Βρετανία (4,2%) και στην Ολλανδία (4,5%).

     

    Εν μέσω κρίσης, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα τον Ιανουάριο χαλάρωση των στόχων για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με την πρόταση ο στόχος του 20% δεν θα ανανεωθεί μετά το 2020, αλλά θα αντικατασταθεί από έναν νέο, μετριοπαθή στόχο στο 27%, ο οποίος θα ισχύει σε επίπεδο ΕΕ χωρίς δεσμευτικά όρια για καθεμία χώρα-μέλος.

     

    Αυτό θα επέτρεπε σε χώρες όπως η Βρετανία να συμμορφωθούν με τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα αξιοποιώντας την πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν εκπέμπει μεν αέρια του θερμοκηπίου αλλά δεν θεωρείται ανανεώσιμη πηγή. Η Γερμανία, αντίθετα, επιμένει στη διατήρηση των δεσμευτικών εθνικών στόχων, καθώς υλοποιεί πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

     

    Διαβάστε την έκθεση Renewable energy in the EU28.

     

    Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=79891





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    ναι η γερμανια  επιμενει  γιατι ειναι ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ.....

     

    στα δικα μας  εκτος απο ΑΠΕ εγω θα προτιμουσα να γιει η διασυνδεση των  νησων  γιατι εκει πολυ  πετρελαιο-μαζουτ καινε  που ειναι και εισαγωγης  σε συγκριση με λιγνιτη.....

     

    προσωπικα ειμαι κατα της καταργησης ολοκληρωτικα του λιγνιτη.....θαπρεπε να υπαρχει σταδιακη  μειωση για να μπορει και το  ΟΠΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ οικονομιας να προσαρμοζεται.......εδω η αυστραλια επειδη το κοστος ενεργειας  αεβηκε πολυ  ξαναεπαναφερει τον λιγνιτη

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Τα επομενα χρονια θα δουμε μια προωθηση για της λεγομενες τεχνολογιες χαμηλου ανθρακα, τα ΑΠΕ θα ξεκινησουν να ανεβαζουν ρυθμους απο 2017 κ κυριως 2020, βραχυπροθεσμα μια τεχνολογια που θα κανει εξαρση ειναι το CCS. 

    Edited by george_RES
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.