Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μνημόνιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ για την διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος λόγω διείσδυσης ΑΠΕ


    Mνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπερπαραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης υπέγραψαν την Μεγάλη Εβδομάδα ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Στο Μνημόνιο η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται για πρώτη φορά ως ειδικό πρόβλημα και κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος και περιγράφονται λεπτομερώς τα βήματα για τη διαχείρισή του.

    Περιγράφει μεταξύ άλλων ποιες είναι οι διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των δύο Διαχειριστών , ποια μέτρα λαμβάνονται και κάτω από ποιες συνθήκες , ποιος δίνει την εντολή για περικοπές κλπ. Ένα πλέγμα μέτρων αντίστοιχων με αυτά που εφαρμόζονται ήδη σε περιπτώσεις που απαιτείται περικοπή ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Προτάσεις σε διαβούλευση

    Στο πλαίσιο της μεσο-μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος που όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς “ήρθε για να μείνει” μέχρι την εγκατάσταση επαρκούς δυναμικότητας ΑΠΕ , ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει στη ΡΑΕ προτάσεις ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

    Οι προτάσεις θα τεθούν από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση για να εγκριθούν στη συνέχεια και να συμπεριληφθούν στο «πακέτο» των προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού συστήματος που ενέκρινε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

    Στη δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ανοίξει και θεσμικά η συζήτηση που έχει ξεκινήσει άτυπα περί αποζημιώσεων της ¨πράσινης¨ ενέργειας που θα περικόπτεται σε περίπτωση ανάγκης, αφού το πρόβλημα όπως αναγνώρισαν όλοι οι φορείς στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων που συγκάλεσε η ΡΑΕ στις αρχές του μήνα θα εμφανίζεται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όπως είναι το Φθινόπωρο και η Ανοιξη και με μεγαλύτερη ένταση τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

    Μεγάλη Παρασκευή, η δυσκολότερη ημέρα

    Τις ημέρες του Πάσχα πάντως οι καιρικές συνθήκες συνέβαλλαν στην διαχείριση του προβλήματος χωρίς σημαντικές περικοπές της παραγωγής των ΑΠΕ. Η πιο δύσκολη ημέρα, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ήταν η Μεγάλη Παρασκευή κυρίως λόγω της υψηλής παραγωγής των αιολικών. Ηταν και η μοναδική ημέρα που κινδύνεψε η ευστάθεια του συστήματος και ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε περικοπές πράσινης ενέργειας και έδωσε επίσης εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει και εκείνος σε περιορισμένες περικοπές της παραγωγής φωτοβολταϊκών στο δίκτυό του.

    Για προληπτικούς κυρίως λόγους μικρότερης εμβέλειας περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ έγιναν και τις μεσημεριανές ώρες το Μεγάλο Σάββατο. Προληπτικά επίσης ο ΑΔΜΗΕ είχε ενημερώσει τους Διαχειριστές των γειτονικών χωρών για πλήρη παύση των εισαγωγών από την Μεγάλη Παρασκευή έως και την Δευτέρα του Πάσχα καθημερινά από τις 10 το πρωϊ έως και τις 5 το απόγευμα που είναι αυξημένη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/543626/mnimonio-synergasias-admie-deddie-gia-tin-diasfalisi-tis-efstatheias-tou-systimatos-logo-dieisdysis-ape



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.